Peste 300.000 de ouă provenite din Polonia, retrase de pe piaţă

0
185

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a retras de pe piaţă, de vineri până sâmbătă, 330.000 de ouă provenite din Polonia, vicepreşedintele Mihai Ponea declarând că există o alertă şi a fost emis un buletin de analiză cu salmonella tifimurium.

ouaVicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că ouăle au fost distribuite dintr-un depozit din Caraş-Severin către supermarketuri din Sibiu, Prahova, Caraş -Severin, Timişoara, Hunedoara şi Argeş.

“Avem o alertă în România, a fost emis buletin de analiză cu salmonella tifimurium, fapt pentru care s-a iniţiat alertă şi de ieri (vineri – n.r.) au fost retrase 330.000 de ouă provenite din Polonia. De ieri până azi colegi din şase judeţe din România sunt în teritoriu şi întocmesc documente, au pus sub sechestru aceste ouă, urmând să fie dirijate la neutralizare. Aceste ouă au fost distribuite din Caraş-Severin către Timişoara, Sibiu, Hunedoara, Argeş, Prahova. În aproximativ 24 de ore, în mai puţin de 24 de ore, datorită noului sistem rapid de alertă, am reuşit cu colegii mei, dat fiind faptul că e Anul Nou, să retragem întreaga cantitate de ouă de la raft”, a spus Mihai Ponea.

Potrivit acestuia, ouăle nu au ajuns la consumatori.

Conform aceleiaşi surse, tulpina de salmonella descoperită este extrem de periculoasă şi poate duce la deces, în cazul copiilor şi bătrânilor.

“Din peste 2.000 de serotipuri de salmonella sunt două de o gravitate mare: salmonela tifimurium şi interitidis; aici este vorba despre salmonella tifimurium care poate produce toxiinfecţii alimentare grave şi la copii şi vârstnici poate produce chiar şi decesul”, a spus Mihai Ponea.

Potrivit acestuia, luna trecută trei decese s-au întregistrat în Croaţia de la ouă provenite de la o fermă din Polonia. (Sursa: Mediafax)