Până pe 5 decembrie, şcolile beneficiare ale Programului Naţional de Reducere a Abandonului Şcolar trebuie să semneze contractele

0
537
Ministerul Educației a anunțat, săptămâna trecută, că a semnat contractele de finanțare din PNRAȘ – Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar. Este vorba despre 1.409 contracte, potrivit unui comunicat al instituției. În aprilie, când a fost publicată lista finală a școlilor selectate să participe la prima rundă, aceasta conținea 1.415 școli – 6 școli renunțând să mai încheie contractele respective. Pe 5 decembrie, este data limită a semnării contractelor de către şcolile beneficiare.

Contractele de finanțare conțin obligația pentru școlile semnatare ca acestea să transmită în fiecare an – acesta fiind primul din cei 4 ani de implementare, cât durează proiectul – către inspectoratul școlar de care aparține, până la data de 5 decembrie a fiecărui an, lista achizițiilor publice planificate a fi realizate în anul următor în cadrul proiectului, conform documentului consultat de Edupedu.ro.

Foto: Captură din contractul de finanțare din cadrul PNRAS

Inspectoratele școlare județene, respectiv al Municipiului București, sunt agenții de implementare în acest program derulat din PNRR, mai prevăd documentele.

La rândul lor, inspectoratele raportează până pe 10 decembrie lista achizițiilor publice planificate a fi realizate în anul următor de către școlile din județ. Suma totală contractată a fost de 962.032.795,32 lei (fără TVA), potrivit Ministerului Educației, asta înseamnă circa 196 milioane de euro fără TVA. Achizițiile vor fi însă verificate – inspectoratele au dreptul să facă verificări – nu și obligația – însă potrivit acordului încheiat de fiecare inspectorat școlar cu Ministerul Educației, „părţile se angajează să permită efectuarea de misiuni de verificare şi control de către Comisia Europeană, Departamentul pentru Luptă Antifraudă (DLAF), Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), Autoritatea de Audit (AA) şi Curtea Europeană de Conturi (CEC), precum şi de alte instituţii legal abilitate în acest sens, conform atribuţiilor specifice fiecărei instituţii”. Un lucru important pentru transparența proiectelor: contractul de finanțare, inclusiv anexele sale, precum și informațiile și documentele vizând executarea acestora constituie informații de interes public în condițiile prevederilor Legii nr. 544 din 2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, cu respectarea excepțiilor prevăzute de aceasta și a celor stabilite prin contract”.