Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, 136 de ani de existenţă: / Peste 300 de elevi au participat la Concursul Interjudeţean de Matematică „Gheorghe Dumitrescu”

0
1715

Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova, una din cele mai prestigioase instituţii de învăţământ preuniversitar din România, aniversează 136 de ani de existenţă, moment important marcat printr-o serie de manifestări sportive şi cultural-artistice. Activitățile dedicate zilelor Colegiului Național „Frații Buzești” și anului centenar continuă cu „Balul Bobocilor”, „A great Hamilton House day for English teachers”, „Cupa Prietenia!”, spectacolul „Unire-n cuget și-n simțiri”, expoziții, mese rotunde. Tot la CNFB, sâmbătă, 27 octombrie 2018, sub egida „Anul Centenarului”, a avut loc şi Concursul Interjudețean de Matematica  „Gheorghe Dumitrescu”  pentru clasele IV – XII, elevii buzeşteni aducând mai multe diplome şi medalii, aşa cum de altfel ne-au şi obişnuit.

La finele săptămânii trecute, peste 300 de elevi din Bucureşti şi din alte judeţe din Oltenia au participat la Concursul Interjudeţean de Matematică „Gheorghe Dumitrescu”, aflat la cea de-a XIV-a ediţie, o competiţie serioasă, cu  tradiţie, pe care organizatorii, Colegiul Naţional Fraţii Buzeşti din Craiova intenţionează să o transforme într-una de nivel naţional.Acest Concurs este iniţiat de Catedra de Matematică de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” în memoria profesorului Gheorghe Dumitrescu, personalitate marcantă a învăţământului doljean. Prin întreaga sa activitate de profesor a dezvăluit elevilor frumuseţea şi tainele matematicii iar ca inspector de matematică a demarat şi impulsionat activitatea de performanţă în rândul elevilor pasionaţi, de numele său legându-se cele mai strălucitoare succese ale învăţământului matematic doljean în perioada 1980- 1998. Au participat în jur de 300 de elevi, din Bucureşti, din Vâlcea, Olt, Gorj şi nu în ultimul rând, din Dolj. Vreau să menţionez că au participat şi elevi ai Liceului Internaţional de Informatică  din Bucureşti (ICHB). S-au acordat medalii și diplome pentru premiile I, II, III, precum și mențiuni. Noi ne-am evidenţiat şi de data aceasta, obţinând premii la la toate clasele…adică, IV-XII”, a explicat prof. Ileana Didu, directorul adjunct al Colegiului Naţional Fraţii Buzeşti şi totodată, profesor de matematică.

La baza dezvoltării normale a unei gândiri creatoare modelul este întotdeauna unul matematic

Orice societate are nevoie de tot mai mulţi specialişti în domeniul matematicii şi al matematicii aplicate. La baza dezvoltării normale a unei gândiri creatoare modelul este întotdeauna unul matematic. Tinerii au dovedit întotdeauna că îşi pot ascuţi minţile într-o permanentă competiţie cu ei înşişi! Pregătirea de performanţă a elevilor în domeniul matematicii devine o necesitate în contextul informatizării societăţii. Această pregătire trebuie dublată de stimularea spiritului competitiv. Principala cauză a apariţiei problemei vizate în acest proiect o reprezintă diminuarea sentimentului de utilitate a performanţei în învăţare, de participare afectivă şi efectivă la concursuri a elevilor apţi de performanţă. Rădăcinile acestui fenomen se găsesc în istoria recentă a României, când o performanţă a unui elev nu este suficient valorificată şi evaluată corect în societate. „Elevii noştri nu sunt numai antrenaţi, sunt şi motivaţi. Am avut rezultate foarte bune la concursuri. În anul şcolar 2017 – 2018, avem peste 290 de premii şi menţiuni la fazele judeţene a olimpiadelor şi concursurilor şcolare. Iar calificaţi la naţionale au fost peste 124 de elevi. Rezultate bune am avut şi la  “Viitorii Olimpici”, dar şi la fazele internaţionale ale olimpiadelor şcolare. Avem la Ştiinţele Pământului, la Biologie, la Olimpiada Internaţională de Franceză….”, a subliniat prof. Ileana Didu.

Şanse egale de a participa la o pregătire de performanţă

Concursul interjudeţean de matematică « Gheorghe Dumitrescu » are loc într-o perioadă în care elevii dornici de performanţă se pregătesc pentru fazele judeţene şi naţionale ale olimpiadelor de matematică. Scopul principal al acestui proiect este de a oferi tuturor elevilor şanse egale de a participa la o pregătire de performanţă în domeniile atât de râvnite ale matematicii şi de a stimula pasiunea elevilor apţi de performanţă pentru matematică. „ Ca să înveţi fizică ai nevoie de matematică, dar şi invers. Ştiinţele exacte dezvoltă gândirea copiilor, le dă o siguranţă în logică, posibilitatea să meargă pe mai multe domenii. De exemplu, în clasa a IX-a au venit orientaţi către medicină, dar cunoscând anumiţi profesori şi lucrând foarte mult cu aceştia pentru performanţă, s-au reorientat către alte domenii. De cele mai multe ori şi-au ales o facultate pe ştiinţe exacte care să se ridice la nivelul dorinţelor şi aspiraţiilor lor. De exemplu, sunt foarte mulţi elevi în învăţământul gimnazial, care s-au îndrăgostit de matematică în momentul în care au cunoscut-o pe doamna profesor Alexie Elena, profesor pentru învăţământul primar, care şi la acest concurs s-a implicat foarte mult şi a avut rezultate foarte bune. Desigur, că ne-am obişnuit deja cu rezultatele elevilor domnului profesor Ţuţescu Lucian, la această ediţie, doi elevi obţinând locul I şi medalie de aur”, a mai completat directorul  adjunct al CNFB.

După competiţia de la Vidin, urmează cea de la Sofia

Mergând tot pe linia competiţiilor şcolare la matematică, elevii de la Fraţii Buzeşti s-au întors recent de la Vidin, din Bulgaria, cu alte rezultate extraordinare. Concursul de pe malul celălalt al Dunării fiind la cea de-a XV-a ediţie, iar elevii buzeşteni nu au ratat nicio ediţie. “Este un concurs cu tradiţie. Noi participăm an de an cu o echipă solidă, iar de fiecare dată ne întoarcem cu premii şi medalii. Vidinul a fost un fel de antrenament pentru ceea ce ne aşteaptă la următoarea competiţie, care va avea loc la Sofia. Aici vorbim de un Turnir, adică de o competiţie mult mai dificilă, care se va desfîşura în perioad 9-14 noiembrie, şi unde vom participa de asemenea cu un echipaj de elevi de la Fraţii Buzeşti. Sperăm să ne întoarcem şi de aici cu rezultate foarte bune, pentru că prin echipa noastră se va reprezenta România la această competiţie şi nu vrem să ne facem de râs ţara. Aş vrea să evidenţiez câteva rezultate a unor elevi extrem de valoroşi, viitor olimpici, care în mod sigur vor pune Colegiul nostru pe harta celor mai performante unităţi de învăţământ din ţară : Carina Maria Viespescu, Andrei Mihai Ionescu, Iulia Sorescu, Rareş Ştefan Andrei, Andrei Constanţi Ionaşcu, Diana Azâru-Martinovici, toţi fiind elevi în clasa a UV-a şi pregătiţi şi de doamna profesor Elena Alexie ”, a explicat prof. Lucian Tuţescu.

„Unire în cuget şi-n simţiri”

Manifestările care prilejuiesc aniversarea celor 136 de existenţă vor continua. Astăzi, începând cu ora 12.30, va avea loc spectacolul „Unire în cuget şi-n simţiri”, coordonat de profesorii Iuliana Paşcalău şi Marinel Dorobanţu. Tot astăzi se va vernisa expoziţia de lucrări platice „100 de ani de la Marea Unire”, sub îndrumarea profesorului Iulia Ciocoş. Ieri au avut loc două competiţii sportive : baschet liceu – băieţi, la Sala Voinţa, echipa CNFB, antrenată de prof. Liliana Leoni  a provocat la „duel” echipa CN Carol I, antrenată de prof. Mădălina Brânduşoiu. Tot de unn „duel” la baschet au avut parte şi echipa fetelor de la CNFB versus CN Carol. Dar, buzeştenii nu sunt performanţi doar la baschet, aceştia au jucat ieri şi fotbal, echipa CN „Fraţii Buzeşti”, antrenată de prof. Marius Glavă a întâlnit pe teren echipa CN Carol I, antrenată de profesorii Cezar Bulubaşa şi Cosmin Sima. Mâine, este ziua sportului minţii. La Sala Ateliere din incinta CN Fraţii Buzeşti va avea loc competiţia de şah. Elevii buzeşteni vor fi coordonaţi de prof. Elena Marina şi prof. Aurelia Cioc, iar cei de la Carol I, de prof. Carmen Bărţăgui – Georgescu. Tot mâine, buzeştenii vor juca şi tenis de masă.