Programul de lucru pentru anul 2017

0
365

10 priorităţi politice ale Comisiei Europene

junkerProgramul de lucru pentru anul 2017, prezentat săptămâna trecută, se axează pe realizarea celor 10 priorităţi politice ale Comisiei Europene. El include 21 de iniţiative-cheie şi 18 noi propuneri REFIT, de îmbunătăţire a calităţii legislaţiei UE în vigoare şi de garantare a faptului că ea este adecvată scopului.

De asemenea, programul identifică 34 de propuneri prioritareprezentate în ultimii doi ani şi a căror adoptare rapidă de către Parlamentul European şi de Consiliu poate avea un impact economic şi politic tangibil. „Ne concentrăm doar asupra lucrurilor care contează cu adevărat, cu acţiuni concrete care îmbunătăţesc viaţa oamenilor. Cu ocazia celei de a 60-a aniversări a Tratatelor de la Roma, din luna martie 2017, trebuie să ne unim în jurul unei agende pozitive. Despre asta este vorba în programul de lucru al Comisiei. În cursul săptămânilor viitoare voi selecta – împreună cu Parlamentul European şi cu Consiliul – o serie de iniţiative de importanţă politică majoră cărora ar trebui să li se acorde un tratament prioritar în procesul legislativ ce se va derula în lunile următoare. Aceasta este Europa care îşi onorează angajamentele…”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Consolidarea Uniunii economice şi monetare

Noile iniţiative vor include, printre altele: un plan de acţiune pentru punerea în aplicare a economiei circulare şi unul în domeniul apărării; un nou cadru financiar multianual; o evaluare la jumătatea perioadei a strategiei pentru piaţa unică digitală; punerea în aplicare a  strategiei pentru Uniunea energiei şi a planului de acţiune pentru Uniunea pieţelor de capital; o iniţiativă pentru tineret;  idei de reformă a UE 27 şi de consolidare a Uniunii economice şi monetare; o propunere privind un pilon european al drepturilor sociale şi nu în ultimul rând, alinierea normelor privind protecţia datelor personale şi, nu în ultimul rând, o strategie europeană pentru Siria. Programul include şi propunerea de retragere a 19 iniţiative legislative depăşite şi abrogarea a 16 acte în vigoare. În fiecare an, Comisia adoptă un program de lucru care stabileşte lista acţiunilor pe care le va întreprinde în următoarele douăsprezece luni. Programul de lucru informează publicul şi colegiuitorii cu privire la angajamentele politice de a prezenta noi iniţiative, de a retrage propuneri aflate încă în dezbatere şi de a revizui legislaţia UE în vigoare. Programul nu se referă la lucrările în curs ale Comisiei întreprinse în scopul îndeplinirii rolului său de gardian al tratatelor şi de asigurare a respectării legislaţiei în vigoare, şi nici la iniţiativele regulate pe care Comisia le adoptă în fiecare an.