„Cristina Pepino: Scenografie” – album lansat în cadrul FNT

0
862

Un album de scenografie intitulat simplu „Cristina Pepino: Scenografie” a fost lansat, în urmă cu două zile, în cadrul celei de-a XXIV-a ediții a Festivalului Național de Teatru din capitală. Cartea, apăruta anul acesta la Editura UNATC Press București, prezintă toate creațiile scenografice realizate de Cristina Pepino, de la piesa „Scene din viața unui bădăran” din 1977 până la „Zulenka” din 2012, montată la Teatrul de Animație din Alba Iulia.

Albumul cuprinde texte de Ludmila Patlanjoglu, Raluca Tulbure, Cristian Pepino și Adriana Teodorescu – manager al Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri” din Craiova, instituție cu care Cristina Pepino a avut o frumoasă colaborare de-a lungul timpului. „Cavalerii Mesei Rotunde” și „Inimă de piatră” sunt doar două dintre spectacolele montate pe scena craioveană a căror scenografie a realizat-o, regia ambelor fiind semnată de Cristian Pepino.

Cristina Pepino a fost un scenograf de mare valoare care a avut o importanță majoră în teatrul de animație românesc. Ea este cea care a revoluționat cromatica spectacolelor, aducând în scenă o explozie de culori, și a introdus pentru prima dată în reprezentații ca „Pinocchio” și „Motanul încălțat” păpușile compuse care ofereau personajelor un puternic efect de teatralitate.

O altă carte dedicată tot teatrului de animație a fost lansată în același spațiu primitor al ceainăriei ARCUB: „Istoria secretă a păpușilor. Teatrul de animație și sacrul” de Cristian Pepino. Volumul, apărut în luna mai la Editura UNATC Press, este o colecție de eseuri ce își propun să descopere originea și semnificația din spatele teatrului de animație. „Într-o lume aparent din ce în ce mai lipsită de spiritualitate, evoluată tehnologic, profană și profanatoare, păpușile și marionetele sunt făpturi misterioase care fac să se trezească în noi ceva atavic, fundamental”, scrie Cristian Pepino.