Trei bulevarde din Craiova vor fi reabilitate

0
97

Primăria Craiova a semnat, ieri, contractul pentru reabilitarea a trei bulevarde, investiţie pe fonduri europene. Lucrările pe străzile „Bariera Vâlcii”, „Caracal” şi „Râului”, care încep cu o întârziere de câteva luni deoarece una dintre firme a contestat licitaţia, ar trebui să se termine într-un an şi jumătate. Cea mai grea lucrare va fi de pe bulevardul „Râului”, unde va fi nevoie să fie casetată şi o porţiune din canalul colector. 

Lucrările ar fi trebuit să înceapă încă din luna august, când a fost adjudecată licitaţia, dar contractul de execuţie nu a putut fi semnat atunci deoarece una dintre firmele pierzătoare a contestat imediat rezultatul. Contestaţia firmei Erpia din Craiova a fost respinsă în instanţă, iar autorităţile au atribuit, ieri, contractul de lucrări unei asociaţii de mai multe firme, antreprenorul general fiind societatea Tel Drum SA. „Preţul cu care s-a licitat a fost destul de mic şi asta înseamnă că nu prea ai o marjă de manevră ca să poţi să plăteşti mulţi subcontractori. Dar e strict problema lor. Astăzi, când am semnat contractul, i-am întrebat dacă sunt în stare să facă această lucrare şi dacă sunt în stare să o termine la timp. Am discutat cu directorul şi a spus că încearcă să mai facă ceva şi până la finalul anului, pentru că este păcat să se piardă timp”, a declarat Olguţa Vasilescu.

Termenele de execuţie nu ar trebui să fie depăşite

Durata maximă a lucrărilor este de 18 luni, iar autorităţile sunt interesate să se respecte termenele sau cel puţin să nu se depăşească prea mult întrucât există o limită impusă de UE pentru consumarea fondurilor europene, toate execuţiile fiind făcute cu finanţare europeană. „Noi avem o presiune foarte mare pe tot ceea ce înseamnă fonduri europene care au fost contractate pentru perioada 2007-2013. Trebuie să avem recepţia semnată şi toţi banii plătiţi până la data de 15 iunie 2015. Dacă am depăşit acest termen, atunci va trebui să suportăm din buzunarul municipalităţii toate aceste proiecte. Eu sper din toată inima să nu ajungem acolo, pentru că realmente nu ne permitem să plătim aceste proiecte”, a precizat primarul Craiovei. Bulevardul „Caracal” ar trebui să fie terminat în 5 luni, strada „Bariera Vâlcii” – în 9 luni, iar bulevardul „Râului” – în 18 luni. Edilul a explicat că ultimul bulevard presupune cea mai dificilă lucrare deoarece implică şi casetarea canalului colector de acolo.

Cu cine lucrează „Tel Drum”

Potrivit primarului, firma Tel Drum SA va lucra, în principal, cu salariaţii săi, dar va angaja şi muncitori din Craiova pentru unele dintre lucrări. „Ei au spus că vor lucra şi cu angajaţii lor, în orice caz cei care vor supraveghea lucrările sunt din partea firmei. Şi este foarte bine să fie aşa, pentru că am avut unele probleme la masterplanul de apă, derulat deja în patru cartiere ale Craiovei. Acolo există două firme câştigătoare, TMUCB şi Mitliv, şi mai multe firme subcontractoare. Şi pentru că nu au urmărit firmele subcontractoare, am avut o grămadă de probleme în această perioadă, în special nu atât cu partea de introducere a reţelelor, cât cu partea de reabilitare a drumurilor după aceste lucrări. Ei m-au asigurat că vor lucra cu firma dumnealor, dar vor avea şi foarte mulţi subcontractori din Craiova”, a menţionat primarul Craiovei.

Şi Calea Bucureşti va intra în reabilitare

Pentru a nu fi afectat traficul, se va lucra pe câte o bandă de circulaţie. „Sigur că se va circula mai greu, dar este important ca aceste străzi să fie reabilitate, să arate bine şi peste doi ani să avem nişte bulevarde la cheie”, a spus Olguţa Vasilescu. Potrivit autorităţilor, această reabilitare reprezintă o provocare şi pentru faptul că sunt prevăzute şi piste de biciclete pe bulevardele „Caracal” şi „Râului”. „E o provocare pentru că va trebui ca şi pistelor de biciclişti să le găsim o utilitate, în sensul că nu poţi să laşi bicicliştii să se plimbe doar pe strada „Caracal” şi pe „Râului”, trebuie să facem un traseu al bicicletelor în Craiova. Asta înseamnă că va trebui să gândim în perioada următoare o planificare pe unde pot să mai aibă loc astfel de piste”. Municipalitatea intenţionează să amenajeze piste pentru biciclete şi pe Calea Bucureşti, începând de anul viitor, când va intra şi acest bulevard în reabilitare completă.

Primii 11 kilometri de piste pentru biciclişti

Valoarea lucrărilor se ridică la suma de 39,89 milioane de lei, bani europeni. Strada „Caracal” va fi reabilitată pe o lungime de 3,1 kilometri, cu tot cu trotuare. Aici se vor crea piste de biciclete, şase staţii pentru autobuze, trei staţii de taxi şi locuri de parcare. Pe strada „Bariera Vâlcii” se intervine pe tronsonul cuprins între intersecţia cu strada „Toamnei” şi intersecţia cu centura de Nord. Vor fi reabilitate carosabilul, pe o lungime de 2,48 kilometri, şi trotuarele. Aici se va introduce o reţea de canalizare pluvială nouă, cu tot cu rigole pentru scurgerea apelor. În ceea ce priveşte bulevardul „Râului”, lucrările vor fi mai complexe din cauza canalului colector Craioviţa, care se află între cele două benzi de mers. Acest canal va fi casetat pe o porţiune de 310 metri, apoi va fi reabilitat carosabilul pe o lungime de 5,13 kilometri, vor fi reabilitate trotuarele şi se vor amenaja piste pentru biciclete pe o lungime de 7,65 kilometri.