Medicii doljeni nu au intrat nici până acum în posesia dozelor de vaccin antigripal care vor fi administrate gratuit în această iarnă. Deocamdată, în ciuda faptului că numărul de bolnavi cu pneumonii şi viroze a crescut semnificativ în ultimele săptămâni, Ministerul Sănătăţii nu a demarat campania de imunizare specifică sezonului rece. Anul trecut, rata de vaccinare antigripală la nivel naţional a fost de doar 4%, gripa provocând 28 de decese.
Cert este că şi sezonul acesta campania de vaccinare se va derula prin intermediul medicilor de familie şi a spitalelor, iar persoanele care se încadrează în grupele la risc vor primi vaccinul gratuit urmând să fie programate pentru imunizare.
Campania de vaccinare a populaţie vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon. Grupele considerate la risc şi pentru care se recomandă imunizarea antigripală sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 ani cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm, infecţie HIV, medicii, cadrele sanitare şi personal auxiliar din spitale, ambulatorii, inclusiv salariaţii din instituţiile de ocrotire a copiilor şi bătrânilor, din unităţile de bolnavi cronici, care vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii. Tot în această categorie se încadrează adulţii şi copiii rezidenţi în instituţiile de ocrotire socială, precum şi persoanele care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliu celor cu risc înalt, precum şi toate persoanele peste 65 ani.
Imunizarea nu este gratuită pentru toți doljenii
Cei care nu sunt incluşi în categoriile cu prioritate la vaccinare şi intenţionează totuşi să se imunizeze vor fi nevoiţi să cumpere dozele necesare. Vaccinul antigripal poate fi achiziţionat şi din farmacii. Înainte de toate însă trebuie știut că imunizarea este contraindicată persoanelor care au febră ridicată sau sunt diagnosticate în acel moment cu gripă. Nici copiii până la şase luni nu pot fi vaccinaţi deoarece nu au sistemul imunitar dezvoltat şi pot face bronşite sau chiar encefalite, care pot duce la deces. De asemenea, vaccinul antigripal este contraindicat persoanelor care sunt alergice la ouă, pentru că acelaşi tip de proteine sunt incluse în compoziţia dozelor.
Vaccinul antigripal rămâne cel mai eficient antidot
Chiar dacă vaccinul antigripal rămâne cea mai eficientă modalitate de protecţie împotriva îmbolnăvirilor de sezon, medicii recomandă populaţiei să ţină seama şi de o serie de măsuri preventive. Este necesar să fie respectate normele generale de igienă, precum spălarea mâinilor ori de câte ori e nevoie şi păstrarea unei igiene corporale riguroase. În această perioadă este indicat consumul de fructe şi legume, care asigură un aport optim de vitamine, pentru întărirea sistemului imunitar. Este, de asemenea, important să se respecte orele de somn pentru a evita slăbirea sistemului imunitar.
Pentru persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, recomandarea este aceea de a se feri pe cât posibil de deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente. În cazul în care apar primele semne de boală – febră, dureri de cap şi de gât sau tuse – trebuie anunţat telefonic, în cel mai scurt timp posibil, medicul de familie.
Totodată, specialiştii atrag atenţia că persoanele afectate de viroze respiratorii au tendinţa de a lua medicamente fără a consulta în prealabil un doctor. Medicii susţin că automedicaţia devine o mare problemă, în această perioadă a anului, odată cu creşterea numărului de persoane care au probleme din cauza virozelor respiratorii şi a pneumoniilor.