Deputatul PNL, Ionuț Stroe : Partidul Naţional Liberal a respectat întotdeauna libertatea de exprimare

0
79

Partidul Naţional Liberal a respectat întotdeauna libertatea de exprimare, fiind vorba de un drept fundamental garantat de Constituţia României, care prevede că aceasta este inviolabilă şi interzice cenzura de orice fel. Consecvent apărării valorilor liberale şi constant în acţiunile sale politice, PNL susţine abrogarea art. 276 din Codul Penal, pentru că prevederea poate să nască suspiciunea legitimă că libertatea de exprimare poate fi încălcată.

Art. 276 din Codul Penal: „ …fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmarire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legată de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.

 

//Acest demers vine în apărarea drepturilor constituţionale şi democratice de care trebuie să beneficieze orice cetăţean român, fiind vorba de cele mai importante valori ale societăţii democratice de după 1989, care includ dreptul la expresie, la critică şi la observaţii.

Fiind unul dintre coiniţiatorii propunerii legislative de abrogare a art. 276 din Codul Penal, afirm că dispoziţia cu titlul “presiuni asupra justiţiei” este de natură să îngrădească libertatea de exprimare, instituind sancţiuni pentru o serie de fapte care fac parte din demersurile jurnalistice uzuale.

Consider că atâta vreme cât la nivel legislativ este reglementată obligaţia jurnaliştilor de a supune dezbaterii publice şi de a transmite numai informaţii întemeiate, iar aici amintesc art. 4 al Rezoluţiei nr. 1003 (1993) privind etica jurnalismului, nu poate fi justificată aplicarea unei sancţiuni penale pentru un delict de opinie.

Îmi exprim convingerea
că acest proiect va primi aviz favorabil din partea Ministerului Justiţiei şi sprijin din partea reprezentanţilor din cele două Camere pentru a putea urma procedura de urgenţă, dat fiind faptul că la 1 februarie 2014 va intra în vigoare noul Cod Penal//, a spus deputatul Ionuț Stroe