Rezidenţiatul, în linie dreaptă

0
311

Doar trei săptămâni îi mai despart pe absolvenţii facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie din toată ţara de momentul în care vor susţine Rezidenţiatul. În premieră concursul va avea loc anul acesta pe data de 20 noiembrie a.c. în mai multe centre universitare între care şi cel de la Craiova.

În total, la concursul de Rezidenţiat s-au înscris 5.030 de absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie din toată ţara care vor concura pe 3.810 locuri şi posturi scoase la concurs. Cei mai mulţi candidaţi au optat pentru centrele universitare Bucureşti, acolo unde vor susţine concursul 1.775 de absolvenţi, Cluj-Napoca-820 şi Iaşi, unde vor concura 774 de candidaţi.

Aşa cum anunţă autorităţile, în sesiunea din această toamnă se va pune mai mult accent pe pregătirea medicilor pentru specialităţile la care în ultimii ani s-a constatat deficit de personal în spitale. Mai exact, posturile scoase la concurs sunt, în principal, pentru medicina de urgenţă, Anestezie Terapie Intensivă, neonatologie, oncologie medicală, farmacie clinică, specialităţi unde nu există în prezent o acoperire suficientă cu personal calificat. Concursul de Rezidenţiat va avea loc pe 20 noiembrie a.c. la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Craiova şi Târgu Mureş.

Toate amănuntele privind tematica de concurs, bibliografia aferentă, numărul locurilor şi posturilor, precum şi publicaţia de concurs  au fost publicate deja de Ministerul Sănătăţii în revista de specialitate Viaţa Medicală, dar şi pe site-ul ministerului.

390 de candidaţi pentru centrul universitar Craiova

Concurenţă se anunţă şi la Craiova. La sediul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj s-au înscris nu mai puţin de 405 candidaţi, dintre care 390 pentru centrul universitar Craiova şi restul pentru alte instituţii de învăţământ superior medical din ţară. Pentru  centrul universitar din Bănie au fost alocate, anul acesta, 207 locuri, urmând ca tot aici să susţină concursul şi absolvenţii de facultate de la Braşov, care au la dispoziţie 77 de locuri. De asemenea, la nivelul judeţului Dolj există şi şase locuri puse la dispoziţie pentru Rezidenţiatul pe post. Acestea sunt prevăzute pentru Spitalul Filantropia din Craiova în specialitatea nou-născuţi, Spitalul Poiana Mare căruia i-a revenit un post de psihiatrie şi Spitalului din Calafat unde există câte un post de medicină internă, urgenţă, dermatologie şi pediatrie.

Test-grilă cu 200 de întrebări

O altă noutate pentru sesiunea din această toamnă este aceea că subiectele de examen vor fi proprii pentru fiecare universitate, respectând însă o tematică de bază comună, dar şi o metodologie unică, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Concursul se va desfăşura sub forma unui test-grilă care va avea 200 de întrebări, candidaţii având la dispoziţie patru ore pentru a le rezolva. Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu şi se calculează la nivelul fiecărui centru universitar în care se organizează concursul. Ocuparea locurilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, pe fiecare centru universitar, în limita locurilor publicate pentru fiecare domeniu în centrul universitar respectiv, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu. Pentru rezidenţiatul pe post clasificarea se face pe fiecare post. Posturile scoase la concurs pentru care nu au fost candidaţi înscrişi sau posturile pentru care candidaţii nu au obţinut punctajul minim de promovare, nu se vor putea alege de alţi candidaţi.

Potrivit celor care organizează concursul de Rezidenţiat, medicii, dentiştii şi farmaciştii care devin rezidenţi pe locuri au posibilitatea să încheie un contract individual de muncă pe perioadă determinată, egală cu durata rezidenţiatului, cu unitatea sanitară la care au fost repartizate locurile pentru rezidenţiat. Pe de altă parte, cei care devin rezidenţi pe post încheie contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată.