O şedinţă altfel, la Colegiul Prefectural Dolj

0
564

Ieri, a avut loc şedinţa lunară a Colegiului Prefectural Dolj, în care s-au dezbătut problemele care “ard” în judeţ. Faţă de precedentele întâlniri ale factorilor responsabili, cea de ieri a fost puţin altfel. S-au prezentat, aşa cum spune Ordinea de zi, rapoartele instituţiilor deconcentrate, s-au ascultat prelegerile celor implicaţi, s-a discutat dar altceva a ieşit în evidenţă: intervenţiile prefectului de Dolj şi prezentarea unor situaţii punctuale, cu implicare totală în ceea ce priveşte judeţul Dolj. 

Şedinţa Colegiului Prefectural Dolj se aştepta să fie una ca oricare altele, în care se citesc rapoarte prezentate de factorii responsabili ai instituţiilor deconcentrate, audiate de cei prezenţi în sală şi … cam atât . Nu a fost aşa, înaintea prezentării, spre aprobare, a Ordinii de zi, prefectul judeţului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, a ţinut să puncteze: “Atrag atenţia ca fiecare instituţie deconcentrată să trimită, până pe 1 septembrie, listele cu serviciile de permanenţă, pentru a nu ajunge în situaţia de pe 12 august, când a avut loc evenimentul nefericit cu deraierea trenului la Cîrcea, nimeni nefiind la program, legătura fiind luată direct cu conducătorii. Prerogativele funcţiei mele vor fi preluate, până pe 10 septembrie , de către domnul subprefect Cristian Şovăilă  “. Este foarte adevărat, prezentarea situaţiilor punctuale a fost realizată, dar, la “diverse”, au fost prezentate date la ordinea zilei pentru Dolj.

Un deces, în urma “West Niles”, în Dolj

Unul cu o mare rezonanţă a fost cel adus în discuţie de Jan Pîrgaru, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj: “Vorbim de virusul “West Niles”, care vine de la înţepătura de ţănţar. Din luna mai şi până în prezent am avut înregistrate 22 de cazuri, şapte fiind în Craiova, cele mai multe, pe segment de vârstă, înregistrându-se în intervalul 55 – 64 de ani. Din păcate, am înregistrat şi un deces, în urmă cu câteva ore, a unei femei din Poiana Mare, în vârstă de 74 de ani. Toate celelalte persoane sunt sub strictă supraveghere, în foarte multe cazuri fiind şi alte complicaţii de natură medicală. La Dolj, situaţia se află sub control “.

Maximum zece zile, pentru remedierea efector negative, după accidentul feroviar de la Cîrcea

Aşa cum am amintit, pe 12 august, la Cîrcea a a vut loc un eveniment nefericit, când a deraiat un tren de marfă. Efectele se observă şi acum, dar, după cum a precizat Marin Talău, director al Administraţiei Bazinale de Apă Jiu: “În urma accidentului, au fost deversate cca. 120 de tone de Bio-diesel. Am luat măsuri de remediere, pentru ca deversarea să nu ajungă la Preajba şi la Jiu. La Preajba , am realizat un baraj, iar la Cîrcea am intervenit şi în curţile oamenilor, pentru a scoate combustibilul şi a diminua pagubele. Lucrăm non-stop, în trei schimburi şi, în maximum zece zile, credem că toată situaţia va fi rezolvată”.

Fără evenimente deosebite, la jandarmi

Şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj, g-ral Constantin Florea, a afirmat că, “la nivelul judeţului nostru, nu au fost evenimente deosebite. Am avut, până acum, în 2018, 35 de manifestări publice, de orice fel, cu o medie de 1.500 de participanţi. Nu am avut cazuri infracţionale, ci puţine contravenţii.  A fost un caz, la o instanţă de judecată, când o persoană a încercat să intre în sala de judecată cu armament asupra sa. Aş vrea să atrag, încă o dată atenţia, asupra pericolelor apărute din cauza insectelor, venind, acum, şi pe cele prezentate de cei de la DSP Dolj. După cum bine ştiţi, în urmă cu mai bine de o lună, am intervenit la eradicarea unui potenţial pericol, prin existenţa unui viespar, la Melineşti. O vom face şi în continuare, dar avem nevoie de sprijinul administraţiei publice locale”.