Marcel Iureș revine la Craiova, fascinat de arta animației…

0
182

Un dialog despre teatru, actori și public, despre Festivalul „Puppets Occupy Street” la care participă din nou, despre arta animației, pe care o consideră fascinantă, și marea sa dorință de mânui păpuși într-un spectacol, despre Craiova și bucuria întâlnirii cu Teatrului „Colibri” a purtat actorul Marcel Iureș cu cei care au dorit să participe la întâlnirea nonformală organizată, ieri, la Fabrrica (strada „Traian Demetrescu” nr. 4). I s-au alăturat, provocându-l cu întrebări, scriitoarea Doina Ruști, care, împreună cu Iulia Șchiopu, coordonează în cadrul festivalului atelierul „Viața secretă a unei păpuși”, și Adriana Teodorescu, manager al Teatrului „Colibri”.

Alături de companii de teatru private și artiști independenți din 18 țări, maratonul păpușilor și poveștilor „Puppets Occupy Street” îl readuce la Craiova pe Marcel Iureș – unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați actori de teatru, dar și unul dintre actorii de marcă ai cinematografiei, printre puținii români cu succese la Hollywood. Născut în Băilești (2 august 1951), cu studii liceale la „Frații Buzești”, a rămas apropiat orașului în care a copilărit, iar parteneriatul dintre Teatrul ACT din București, pe care l-a înființat în urmă cu 20 de ani, și Teatrul „Colibri” l-a făcut să revină tot mai des aici, în ultimii ani.

«Și anul trecut, în timpul Festivalului Internațional „Puppets Occupy Street”, am avut surpriza și bucuria să tragem de niște sfori împreună cu prietenul nostru Marcel Iureș. Ne bucurăm foarte mult că, tot venind acasă, ne-a descoperit de 4 ani încoace la Teatrul „Colibri”. A venit întâi cu Teatrul ACT, ale cărui spectacole au fost jucate pe scena noastră cel puțin o dată. Apoi am avut o foarte mare bucurie că a ținut cu tot dinadinsul să joace alături de păpuși. Și această provocare s-a numit spectacolul „Furtuna”, regizat de Cristi Pepino, unde Marcel Iureș este Prospero», a precizat Adriana Teodorescu.

Că această colaborare va continua la Craiova este sigur, însă Marcel Iureș nu a dorit să ofere detalii despre proiectele din viitoarea stagiune. „Am revenit aici cu niște idei, niște planuri… să vedem ce iese din ele. Dar nu pot să vă spun nimic. Avem planuri de viitor, dar nu vă zic, sunt superstițios! Prefer să vă invit să vedeți. Că o fi peste câteva luni, că o fi la anul… nu știu, vom vedea”, a spus actorul, adăugând că relația pe care a stabilit-o cu Teatrul „Colibri” „are la bază efortul, bucuria, generozitatea, plăcerea”. Cât privește Festivalul Internațional „Puppets Occupy Street” – Earth Edition, care se desfășoară în perioada 25 august – 1 septembrie 2018, Marcel Iureș apreciază că „din fericire, are oameni de mare tracțiune”, referindu-se la colectivul aceleiași instituții.

„Am observat că de la un an la altul sunt tot mai mulți oameni care vor să își aducă copiii în Craiova, special să participe la festival, inclusiv la paradă, pentru că toată lumea știe când e și pe ce traseu. Sunt niște mișcări care fac bine tuturor – în familie, în relația dintre generații, între trecători și artiștii formidabili, unii veniți de foarte departe”, a mai spus actorul.

Marcel Iureș și-a exprimat, din nou dorința de a face parte din distribuția unui spectacol cu păpuși și marionete și a le mânui el însuși. „Se menține ideea că e o chestie neserioasă, că e ceva ce toată lumea poate să facă. Dar nu e o glumă, mie mi se pare o artă formidabilă, ca grad de complexitate, profesional vorbind. Faptul că e fascinant mă ține aproape…”, a declarat Iureș.