În comuna Călăraşi nu e timp de stat, de la edilul localităţii, destoinicul Vergică Şovăilă, până la ultimul locuitor, toată lumea, munceşte…de dimineaţă până seara. Campioni în cultura pepenilor verzi, dar şi în legumicultură, călărăşenii nu au timp să respire. Ei ştiu că dacă primăvara stai, vara nu ai ce vinde, iar toamna nu ai ce băga în cămară, iar de iarnă… ce să mai vorbim. Pe Valea Dunării, la Călăraşi, câmpurile sunt muncite, grădinile sunt îngrijite cu migală, iar curţile oamenilor… grădini de flori. O adevărată grădină botanică este şi curtea Primăriei din Călăraşi, despre care primarul Şovăilă vorbeşte cu mare drag. Iar grădina primăriei este la mare concurenţă cu parcul, din spatele Primăriei, o oază de verdeaţă şi de linişte. Colţ de rai, cum ar zice poetul.
Şi pentru că localitatea Călăraşi e o comună vie, cu oameni harnici şi pricepuţi, primarul se gândeşte şi la viitor, adică, la cei mici. Cinci locuri de joacă sunt amenajate pe banii călărăşenilor pentru cei mici. Două sunt în localitatea Sărata şi trei în Călăraşi. Din cele cinci spaţii amenajate cu topogane, leagăne şi balansoare, două sunt în incinta grădiniţelor. „Suntem în plină amenajare a locurilor de joacă. Începe şcoala, grădiniţa, iar copilaşii stau încă afară, aşa că ne-am gândit ca celor mici de la grădiniţele din Sărata din Călăraşi să le facem surpriza şi să-i aşteptăm în prima zi de grădiniţă cu locuri de joacă. În toate cele cinci locuri de joacă am prevăzut covoare de cauciug, pentru că ne gândim în primul rând, la cei mici, la siguranţa lor, dar şi la părinţii care-i lasă în grija educatoarelor şi vrem ca părinţii să stea liniştiţi cu treburile lor şi să nu le poarte grija copiilor”, a explicat Vergică Şovăilă, primarul localităţii Călăraşi.
O investiţie de 5,2 miliarde de lei vechi
Executivul din Călăraşi face toate demersurile ca în colaborare cu Consiliul Judeţean Dolj să amenajeze drumul, mai precis, să vină cu o pânză asfaltică peste drumul ce face legătura între Călăraşi şi satul Sărata. „Vom investi peste 5 miliarde de lei vechi, iar lucrarea nu este una foarte complexă, dar extrem de utilă. Drumul ce face legătura între cele două localităţi a fost făcut cu mult timp în urmă şi acum are denivelări şi un grad avansat de uzură. Este drum foarte important pentru că este foarte circulat. Contractul va fi dat prin încredinţare directă şi vom colabora cu Societate pentru Lucrări de Drumuri şi Poduri Dolj SA, societate din cadrul Consiliului Judeţean Dolj. Ne-am tot gândit ce să facem cu acest drum şi după ce am stat de vorbă cu domnul preşedinte Ion Prioteasa, am găsit această soluţie. 5,2 miliarde lei vechi, cam atât ne va costa, dar intrăm cu drumul făcut în iarnă şi nu e puţin lucru”, a precizat edilul localităţii.
Şcolile pregătite pentru începerea anului
Şi pentru că peste două săptămâni începe şcoala, ca orice gospodar responsabil, primarul Călăraşului s-a interesat deja de modul în care sunt pregătite unităţile de învăţământ să-şi primească elevii. „Avem cinci unităţi de învăţământ. Două şcoli gimnaziale, două grădiniţe şi un liceu tehnologic. Am făcut inspecţii la toate aceste unităţi şi am constatat că sunt igienizate în totalitate, sunt făcute toate reparaţiile, instalaţiile sanitare sunt în bună funcţiune, sălile de clasă sunt curate, au fost văruite, băncile reparate sau înlocuite, iar cei mici vor fi aşteptaţi cu cărţile pe băncuţe. Cred că avem cele mai moderne săli de curs. Şcolile le-am modernizat prima dată, pentru că de aici pleacă toată treaba de la educaţie, iar rezultatele la învăţătură sunt pe măsură. Aşteptăm şi iarna. S-a asigurat deja combustibilul, toate şcolile fiind încălzite cu centrale termice pe combustibil solid, adică, pe lemne. Nu ne-a prins nicio iarnă fără lemne. Copilaşii noştri au toate condiţiile să înveţe carte”, a precizat primarul Călăraşului.
Monitorizare video pentru protecţia mediului
Edilul este extrem de atent şi cu protecţia mediului. Vergică Şovăilă se arată îngrijorat când vine vorba de gunoaiele menajere şi speră să se intre cât mai repede în linie dreaptă cu masterplanul de deşeuri. „În acest moment, avem o firmă nouă care va strânge gunoiul. Oamenilor li s-au împărţit deja containerele şi sper ca după ce se va intra într-un ritm normal cu colectarea deşeurilor menajere să nu mai avem concetăţeni care să arunce gunoaiele pe câmp. Ţin foarte mult la partea aceasta de protecţia mediului pentru că şi la partenerii noştri francezi, cu care suntem înfrăţiţ, mediul este ceva vital şi cred că şi pentru noi este la fel. În acest context, m-am gândit să monitorizăm cu maximă atenţie dacă vreun localnic mai aruncă gunoiul pe câmp. Desigur, acest lucru presupune o investiţie. Am achiziţionat 17 camere de luat vederi pe care le vom monta la fiecare intrare şi ieşire din satele noastre pentru a-i depista pe cei care nu protejează mediul. În felul acesta vom avea proba clară cine încalcă legea”, a mai explicat Vergică Şovăilă.
Sala de festivităţi amenajată pentru călărăşeni
Dar călărăşenii ştiu să se şi distreze, atunci când au terminat munca sau au un eveniment în familie. Şi ca să fie totul ca la carte, edilul localităţii s-a gândit să le amenajeze celor din Călăraşi un loc special, modern, unde evenimentele unice din viaţa lor să le rămână întipărite în minte şi în suflet. „Este vorba de o sală de festivităţi modernă. Iniţial am gândit-o ca o hală de piaţă, asta cu ceva timp în urmă. Dar pentru că în oraşele de lângă comuna noastră, adică, la Dăbuleni şi Bechet, ziua de târg era sâmbătă şi duminică, noi ne-am gândit să punem ca zi de piaţă vineri. Dar nu am fost foarte inspiraţi pentru că oamenii preferă mai mult sfârşitul de săptămână şi atunci am renunţat la această piaţă şi am remodelat hala, am transformat-o într-o sală frumoasă de festivităţi, făcând o oarecare investiţie, pe care încercăm să o amortizăm în timp. Cel care închiriază sala, trebuie să plăteasca la Serviciul de Gospodărire Locală din cadrul Primăriei Călăraşi, suma modică de 1500 de lei. Este foarte căutat locul şi ne bucurăm că i-am schimbat destinaţia pentru că în felul acesta putem să mulţumim pe foarte multă lume. Aici se desfăşoară şi evenimentele comunei noastre”, a mai spus edilul localităţii Călăraşi.