S-a semnat un nou contract / Restaurarea Culei Cernăteştilor, un obiectiv înscris în lista monumentelor istorice de interes naţional

0
411

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a semnat, ieri, contractul de finanţare pentru proiectul privind restaurarea, consolidarea şi promovarea monumentului istoric Cula Cernăteştilor, din comuna Cernăteşti, demers cu o valoare totală de peste 2.130.886,04 lei, finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020. La evenimentul semnării contractului de finanţare, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, au mai participat directorul ADR SV Oltenia, Marilena Bogheanu, vicepreşedinţii Oan Bică şi Cosmin Vasile, administratorul public al judeţului, Cosmin Durle şi nu în ultimul rând, primarul localităţii Cernăteşti, Florin Trăistaru.

         cula (1)În prezent, pe teritoriul judeţului Dolj se mai păstrează trei cule, însă nici una dintre ele nu a fost pusă până acum în valoare. Luna trecută s-a semnat contractual de finanţare pentru Cula Izvoranu-Geblescu, din localitatea Brabova, care se ridică la peste 500.000 de euro. Ieri, s-a semnat contractul pentru cea din Cernăteşti. „Este vorba de trecutul şi de istoria noastră, pe care nu o putem lăsa la întâmplare şi de care trebuie să ne îngrijim. Suntem obligaţi să încercăm să intervenim acolo unde putem salva patrimoniul naţional cultural”, declara preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, la începutul acestui an, când s-a vorbit pentru prima dată despre preluarea în administrare a culei de la Cernăteşti.

Astfel de obiective sunt specifice Balcanilor

           Şeful administraţiei judeţene a subliniat cu această ocazie, faptul că astfel de obiective sunt specifice Balcanilor, regăsindu-se cu precădere în Serbia, Albania şi Bulgaria, iar în ţara noastră în zona Olteniei şi a Munteniei. „Întâlnirea de astăzi (n.r ieri) este destinată semnării contractului de finanţare pentru un obiectiv cultural deosebit pentru judeţul Dolj, respectiv restaurarea Culei Cernăteştilor, din comuna Cernăteşti. Este un proiect pe care ni l-am dorit, cu atât mai mult cu cât specialiştii au tras numeroase semnale de alarmă, întrucât clădirea se află într-o stare avansată de degradare. În plus, în judeţul nostru nu au mai rămas multe astfel de construcţii civile, de tip culă, monumente cu o puternică încărcătură istorică. Practic tot ceea ce am depus, în materie de proiecte cu fonduri europene ne-a reuşit şi iată că astăzi primim încă o sumă de bani pentru judeţul Dolj. Dar nu neapărat suma este importantă, ci faptul că rezolvăm o problemă a patrimoniului naţional şi a patrimoniului judeţului Dolj, în mod special, pentru că aşa cum ştiti judeţul nostru este un judeţ de patrimoniu şi de tradiţii în care trebuiau rezolvate căteva problem. ”,

Vor fi puse în circulaţie prin intermediul Muzeului Olteniei

             culaCula Cernăteştilor, după restaurare şi modernizare va trece în administrarea Muzeului Olteniei, care urmează să stabilească o strategie de valorificare turistică, atât a monumentului istoric, cât şi a punctului muzeistic din interior. În judeţul Dolj se mai păstrează în prezent şi o a treia culă Barbu Poenaru de la Almăj. Toate culele au valoare de patrimoniu cultural de nivel naţional. “Să vorbim puţin de momentul de început. De când am început noi să gândim un astfel de proiect. Din 2013…când Asociaţia Regională a Arhitecţilor din Regiunea Oltenia a tras un semnal  de alarmă “SOS culele din România !”. Aşa cum ştiţi, cule există în judeţele Dolj, Olt, Mehedinţi, Vâlcea, Gorj, Argeş şi Teleorman.  Astăzi (n.r ieri), semnăm cel de-al doilea contract de aproximativ o jumătate de milion de euro pentru reabilitarea şi punerea în circulaţie a acestui obiectiv istoric, specific acestei zone. În felul acesta cele două cule refăcute şi reconsolidate vor fi puse în circulaţie prin intermediul Muzeului Olteniei, care le va administra şi le va pune în circuitul istoric….”, a subliniat Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj.

Stare relative bună de conservare

primar cernatesti florin traistaru
Florin Trăistaru

Cula  de la Cernăteşti se află într-o stare relativ bună de conservare, după cum ne-a mărturisit edilul localităţii, Florin Trăistaru, datorată lucrărilor de reparaţii şi întreţinere finanţate cu fonduri ale administraţiei locale şi cu sume donate Primăriei de ultimii descendenţi ai familiei, stabiliţi în Belgia. Prin Hotărârea nr. 35 din 19 noiembrie a.c., Consiliul Local Cernăteşti a aprobat darea în administrarea Consiliului Judeţean Dolj pe perioadă nedeterminată a acestui imobil monument istoric, aflat în domeniul public al comunei. Clădirea – cu cerdacul, integral de lemn, situat în consolă, la partea de sus a faţadei – este cunoscută astăzi ca Muzeul Comunal Cernăteşti, denumire pe care a primit-o prin anii 1970, când a început să adune în ea mărturii ale trecutului acestor meleaguri – piese de interes arheologic, istoric, documentar, etnografic. Se întinde pe o suprafaţă de 72 mp, terenul aferent întinzându-se pe 1.628 mp.

Ne întâlnim pentru a patra oară, în decurs de câteva luni, pentru a semna un nou proiect

        La rândul său, Marilena Bogheanu, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, a subliniat faptul că este pentru a patra oară, în decurs de două luni, de când  la Consiliul Judeţean Dolj se semnează contracte de finanţare pentru diverse proiecte şi în mod sigur, astfel de întâlniri vor mai avea loc până la finele acestui an, fiind deja în pregătire alte proiecte, pe alte scheme de finanţare. “Ne întâlnim pentru a patra oară, în decurs de câteva luni, pentru a semna un nou proiect depus de către Consiliul Judeţean Dolj, proiect care cu siguranţă că nu va fi şi ultimul din anul acesta, deoarece se află în pregătire şi alte documentaţii, pe alte scheme de finanţare. Cula Cernăteştilor este un monument istoric de importanţă naţională, încadrat în categoria A, iar intervenţia constă în lucrări de consolidare şi restaurare, care nu afectează autenticitatea clădirii, în finisaje interioare şi exterioare, în realizarea instalaţiilor necesare, în digitizarea obiectivului şi reamenajarea punctului muzeal, deoarece în momentul de faţă funcţionează ca muzeu al artei populare. Doresc să felicit atât Consiliul Judeţean Dolj, cât şi pe membrii echipei de la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, întrucât se depun eforturi intense pentru a asigura în timp record evaluarea şi contractarea proiectelor, astfel încât să putem avea, la finalul anului 2018, un grad de absorbţie cât mai ridicat.”, a subliniat directorul ADR SV Oltenia.