Seceta a pârjolit 300 de hectare de culturi, la Călăraşi

0
486

secetaDin cauza arşiţei, câmpurile şi aşa nisipoase de pe valea Dunării i-au scos în pierdere pe agricultorii care au cultivat porumb, floarea-soarelui şi lucernă. Aproape 300 de hectare agricole ale comunei Călăraşi au fost afectate de seceta prelungită din această vară, determinând autorităţile locale să făcă toate demersurile necesare pentru ca oamenii să fie despăgubiţi. Pepenii verzi nu au avut această problemă, rămând cultura de bază din zonă.

O comisie numită prin Ordinul prefectului de Dolj, Sorin Răducan, şi formată din reprezentanţi ai Prefecturii, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Oltenia, Direcţiei pentru Agricultură şi Sistemului de Gospodărire a Apelor, s-a deplasat săptămâna trecută la Călăraşi, fiind sesizată de către autorităţile locale. În urma verificărilor, s-a constatat că o suprafaţă de 278,08 hectare de porumb, dintr-un total de 850 de hectare, a fost calamitată de seceta prelungită din această vară. De asemenea, a fost afectată şi cultura de floarea-soarelui – pe 1,40 hectare din 40 de hectare cultivate, precum şi cea de lucerna – 19,83 de hectare afectate dintr-un total de 25 de hectare.

„Sunt 338 de familii care au avut probleme cu culturile agricole de porumb, floarea-soarelui şi lucernă, din cauza secetei. Ne-am ocupat şi am făcut tot ce a depins de noi pentru ca aceşti oameni să îşi recupereze pagubele, conform legislaţiei. Este foarte greu pentru un agricultor să-şi vadă, după atâta muncă, că eforturile le sunt zădărnicite, iar noi am făcut toate demersurile şi am depus toate actele pentru ca oamenii să poată să-şi primească despăgubirile băneşti”, a declarat primarul comunei Călăraşi, Vergică Şovăilă.calarasi (1)

Şcolile sunt pregătite să-i primească pe cei 1.000 de elevi

Pentru că mai sunt doar două săptămâni şi jumătate până la debutul anului şcolar, pregătirile pentru întâmpinarea în bune condiţii a elevilor sunt acum pe ultima sută de metri. Sălile de clase au fost igienizate în vacanţă, iar acolo unde este cazul s-au făcut şi mici reparaţii, iar acum se face curăţenia generală a claselor.

„Am făcut reparaţiile curente şi igienizările necesare în fiecare şcoală şi grădiniţă, atât la interior, cât şi pe exterior. Nu au fost necesare lucrări majore deoarece şcolile arată bine, dar au fost zugrăviţi pereţii şi s-a achiziţionat combustibilul, motorină şi lemne, pe care îl vom folosi la iarnă pentru încălzirea claselor”, a precizat directorul structurii şcolare de la Călăraşi, Vergică Delcea.

De altfel, chiar ieri, la Liceul Tehnologic „Petre Baniţă” din Călăraşi a sosit o comisie de control, din partea Prefecturii Dolj şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean care a verificat dacă şcolile sunt pregătite pentru deschiderea anului.

„Nicodată nu am început anul şcolar în condiţii inadecvate. Pe timpul verii, facem toate lucrările, iar sălile de clasă arată foarte bine în prima zi de şcoală”, a explicat, la rândul său, directorul adjunct, Paula Epuran.calarasi (3)

În comuna Călăraşi este o reţea şcolară mare, ce cuprinde un liceu, două şcoli generale cu clasele I-VIII şi două grădiniţe, în total fiind vorba de 1.007 elevi.

La Liceul Tehnologic „Petre Baniţă” vor începe clasa a IX-a trei serii, de comerţ, mecanică şi agricultură. Cei 21 de elevi ai clasei a X-a vor merge într-o practică în regiunea Calabria, din Italia, unde vor studia despre procesarea vinului. De altfel, conducerea liceului a depus un proiect pentru dezvoltarea unei baze didactice care să cuprindă şi un teren pentru cultura viţei-de-vie.calarasi

Se reabilitează şi dispensarul din Sărata

În imediata apropiere a Căminului Cultural din satul Sărata se renovează sediul dispensarului. Lucrarea este făcută din bani de la bugetul local şi presupune reabilitarea şi modernizarea acestei clădiri.

„Am început să reabilităm această clădire pe data de 1 august şi acum suntem foarte aproape să terminăm lucrarea. S-a reparat acoperişul, s-au schimbat burlanele de scurgere a apei şi s-au anvelopat pereţii, interior şi exterior. Am rezolvat peste tot problema încălzirii, astfel încât oamenii care ajung aici să aibă parte de confort şi pe timpul iernii”, a declarat Lache Răduţ, viceprimarul comunei Călăraşi.

Dispensarul deserveşte 1.800 de persoane, înscrise la medicul de familie dr. Violeta Bizera. „Lucrările de reparaţii sunt binevenite pentru că este o clădire pe care o folosim foarte mult. Sunt mulţi oameni din Sărata care vin pentru consultaţii şi trebuie să le asigurăm condiţii adecvate, atât în cabinet, cât şi în sala de aşteptare”, ne-a precizat dr. Violeta Bizera.

Cei mai mulţi care trag pragul cabinetului de consultaţii au probleme reumatice şi cardio-vasculare, prezente îndeosebi la persoanele în vârstă, dar şi la tineri. Medicul de familie ne-a spus că reumatismul poate fi şi o consecinţă a muncii pe câmp, îndeosebi la sistemul de irigaţii, care a fost folosit foarte mult în trecut pentru a face productive aceste terenuri nisipoase.

În aceeaşi clădire, se mai află şi o farmacie, care a fost deschisă în anul 2010.calarasi 6

Ansamblul „Bordeiaşul”, invitat de onoare în Bulgaria

Ansamblul Folcloric „Bordeiaşul” al comunei Călăraşi a fost invitatul de onoare al Târgului Naţional „De la izvor” care s-a desfăşurat, între 27 şi 28 august, în localitatea Leskoveţ din Bulgaria.

„Am fost înfrăţiţi cândva cu această localitate de peste Dunăre şi am dori să reluăm legătura, cu atât mai mult cu cât sunt mute persoane acolo care vorbesc româneşte. A fost o sărbătoare foarte frumoasă, iar copiii noştri s-au simţit în centrul atenţiei, bulgarii fiind nişte gazde foarte primitoare”, a declarat Olimpia Şovăilă, coordonatorul Ansamblului Folcloric „Bordeiaşul”.

Ansamblul a fost însoţit de cunoscuta interpretă de muzică populară Rozica Petra, dar şi de cea mai tânără solistă a grupului, Alina Bîrzăneanu, care are 12 ani şi învaţă la şcoala din localitate.

Tot mai mulţi copii şi tineri din Călăraşi sunt dornici să facă parte din ansamblul folcloric care are deja constituite două grupe, cea a dansatorilor cu experienţă, dar şi una pentru începători. Săptămâna viitoare, în cinstea sărbătorii de Sfânta Maria Mică, Ansamblul Folcloric „Bordeiaşul” va oferi două spectacole de muzică şi dans popular, unul găzduit de Căminul Cultural din Călăraşi, iar altul în noul cămin de la Sărata.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU