Scriitorul craiovean Cornel Mihai Ungureanu, nominalizat la Premiile USR

0
244

O carte a scriitorului craiovean Cornel Mihai Ungureanu a fost nominalizată de juriul Uniunii Scriitorilor din România (USR) la premiile acordate de breaslă pentru volume publicate în anul 2014. Gala va avea loc pe data de 31 august, la Biblioteca Centrală Universitară. Cornel Mihai Ungureanu este membru al USR din 2004, redactor-şef al revistei online „Prăvălia culturală” (pravaliaculturala.ro), redactor al revistei „SpectActor” editată de Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, iar de curând – referent în cadrul Casei de Cultură „Traian Demetrescu”.

 

Pentru anul 2014, Uniunea Scriitorilor din România va acorda premii la secţiunile: poezie; proză; teatru; carte de critică, eseu şi istorie literară; carte de debut; carte pentru copii şi tineret; traduceri, literatură în limbi ale minorităţilor. Se adaugă un Premiu Special şi un Premiu Naţional, la acesta din urmă fiind nominalizaţi Mircea Cărtărescu, Paul Cornea şi Nora Iuga. În secţiunea „Carte de teatru”, alături de Cornel Mihai Ungureanu şi al său volum „Soţii, prietene, amante”, publicat la Editura „Aius”, au fost nominalizaţi Mihai Ignat – pentru „Fermoare, nasturi şi capse” (Ed. „Tracus Arte”), Marian Ilea – pentru „Societatea de socializare din Medio-Monte” (Ed. „Tracus Arte”), Constantin Popa – pentru „Teatru” (Ed. „Junimea”) şi Matei Vişniec – pentru „Omul din care a fost extras răul” (Ed. „Cartea Românească”). Preşedintele juriului este criticul ieşean Ioan Holban.

«Cornel este un dramaturg deja profesionist, cu o nominalizare inclusive la Premiile UNITER, iar recenta lui prezenţă pe o listă unde vedem numele lui Matei Vişniec nu poate decât să ne bucure. Reamintesc craiovenilor care vin la teatru că piesa „Ultimul dans al libelulei”, prezentă în cuprinsul cărţii nominalizate, a fost jucată pe 12 decembrie 2013 la Teatrul Naţional Craiova, în spectacolul-lectură cu acelaşi titlu, în debutul proiectului „Autorii sunt în sală”, cu o distribuţie valoroasă din care făceau parte actorii Ilie Gheorghe, Mirela Cioabă, Tamara Popescu, Geni Macsim, Constantin Cicort, Monica Ardeleanu. Regia, Mircea Cornişteanu», a subliniat Nicolae Coande, secretar literar al Naţionalului craiovean.

Cornel Mihai Ungureanu s-a născut în Alexandria, pe 6 decembrie 1965, a debutat cu scrisori în revista „Dilema” şi cu proză în revista „Ramuri” (în 1999). Prima carte publicată a fost una electronic „Treptele din faţa casei” (2002, Editura „LiterNet”). Au urmat volumele pe hârtie „Paşii Şarpelui” (roman, Editura „Timpul”, 2003), „Un fluture albastru” (proză scurtă, Editura „Ramuri”, 2003), „Noi, doi-trei la zece mii” (proză, Editura „Ramuri”, 2005), „Recreaţii cu Babi” (publicistică, Editura „Brumar”, 2008). A primit Premiul „Petre Pandrea” pentru literatură al revistei „Mozaicul”, în 2003, şi pe cel al Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, „Cartea anului 2005”, pentru volumul „Noi, doi-trei la zece mii”. A fost nominalizat, în 2008, la Premiile Clubului Român de Presă, secţiunea editorial – presă scrisă, iar prima sa încercare în dramaturgie, „Soţii, prietene, amante”, a fost nominalizată la concursul UNITER pentru „cea mai bună piesă a anului 2011”. Următoarea piesă, „Ultimul dans al libelulei”, a obţinut locul al treilea la FestCo – Festivalul Comediei Româneşti, în 2013.