Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu: „Cartierul chinezesc nu este în pericol!”

0
393

Cartierul chinezesc de pe strada „Caracal” are probleme financiare, dar va fi terminat la termen. Primarul Lia Olguţa Vasilescu susţine că firma chineză întâmpină acum dificultăţi cu retragerea banilor de la bancă, dar există convingerea că nu va abandona şantierul deoarece a investit până acum 8 milioane de euro în fundaţia blocurilor.

 

Primarul Lia Olguţa Vasilescu a dorit să dezmintă zvonul conform căruia cartierul chinezesc nu va mai fi construit. Edilul a spus că, din contră, şantierul nu a stagnat, lucrările continuând chiar şi acum, dar că există, întradevăr, un semn de întrebare în ceea ce priveşte finanţarea pe care firma Shandong Ningjian Construction Group urmează să o primească de la Banca de Dezvoltare din China. „Lucrările la cartierul chinezesc continuă. Ştiu că este un zvon în tot oraşul şi au început să vină foarte mulţi oameni ca să întrebe dacă proiectul este în pericol. Nu este în pericol. Evident, ca peste tot în România, au apărut probleme şi aici în ceea ce priveşte nu finanţarea, ci plata făcută de bancă către investitor. Asta se întâmplă zilnic la absolut toate firmele din România, numai că aici fiind vorba de o firmă străină, noi am crezut că se aplică o altă politică”.

Au investit 8 milioane de euro până acum

Compania chineză Shandong Ningjian Construction Group a încheiat un memorandum cu Primăria Craiova prin care s-a obligat să ridice, pe un teren care a fost cedat autorităţii locale de către Ministerului Apărării Naţionale, un cartier de 23 de blocuri, însumând 182.000 m.p., în total 1.819 unităţi locative – garsoniere, apartamente cu două şi trei camere şi apartamente de tip penthouse. Firma din China a avansat o investiţie de 35 milioane de euro pe care o va recupera din vânzarea apartamentelor, preţul fiind de 400 de euro/mp, la care  e adaugă TVA-ul de 5% pentru construcţii noi. „Investiţia pe care au făcut-o chinezii acolo până acum este în jur de 8 milioane de euro. Vă daţi seama că nimeni din toată lumea aceasta nu ar renunţa de bunăvoie la o investiţie de 8 milioane de euro. Din punctul nostru de vedere, cartierul chinezesc nu este în pericol să nu se termine atunci când este contractul”, a subliniat primarul Craiovei.

Primăria Craiova nu pierde nimic

În cazul în care, totuşi, chinezii vor pleca, abandonând pur şi simplu lucrările, tot ce s-a făcut până acum revine Primăriei Craiova, municipalitatea având o clauză în acest sens în contractual pentru concesiunea terenului. „Aş vrea să spun foarte clar că, dacă s-ar întâmpla ca ei să plece, tot ce s-a investit până acum rămâne municipalităţii, noi nu avem obligaţia să le dăm nimic înapoi”. Potrivit primarului, în ritmul în care începuseră lucrările ar fi trebuit să termine undeva prin primăvara anului viitor, ceea ce înseamnă că au avans de aproape un an. „Contractul lor este până în luna ianuarie 2017 ca să termine aceste lucrări”, a menţionat acum Olguţa Vasilescu. La deschiderea lucrărilor de execuţie, în această vară, primarul Craiovei a insistat pe lângă constructorul chinez să finalizeze toate locuinţele mai repede cu un an de zile, astfel încât să poată fi predate la cheie în primăvara lui 2016.

Cartierul va fi gata în primăvara lui 2017

După ce toate blocurile sunt ridicate până la primul etaj, cei care au aplicat pentru o locuinţă aici le pot vizita şi se pot decide spre ce tip de apartament optează. Abia în acest moment, se trece la pasul doi, în sensul că persoana de pe listă poate să încheie contractul de cumpărare direct cu investitorul chinez. Tot atunci se plăteşte şi un avans, dar compania nu a stabilit, deocamdată, despre ce sumă va fi vorba. Cert este că preţul apartamentelor porneşte de la 19.000 euro, cât este o garsonieră, şi ajunge la 54.000 de euro, un penthouse. conform ultimului grafic, anunţat de autorităţile locale, încheierea contractelor de cumpărare ar urma să înceapă în luna septembrie. pentru a se respecta acest termen trebuie ca toate locuinţele să fie ridicate până la primul etaj.