Guvernul francez a anulat taxa care limita accesul romilor pe piaţa muncii

0
255

O circulară interministerială privind evacuările taberelor ilegale de romi, referitoare la aplicarea măsurilor decise săptămâna trecută de către Guvernul francez, a aprobat, miercuri, anularea taxei care limita accesul românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii. „Taxele datorate de către angajator şi cetăţean Oficiului francez pentru Imigraţie şi Integrare (OFII) (…) sunt suprimate”, măsura intrând în vigoare „imediat”, se precizează în acest text adresat prefecţilor, care poate fi consultat pe site-ul Lemonde.fr.

Guvernul a decis, în cadrul unei reuniuni ministeriale, la 22 august, la Matignon, să flexibilizeze condiţiile de angajare a românilor şi bulgarilor, principalele naţionalităţi ale romilor prezenţi în Franţa. Lista meseriilor care le sunt deschise „va fi extinsă în curând, după parcurgerea procedurilor consultării partenerilor sociali”, confirmă documentul. Această circulară „referitoare la anticiparea şi însoţirea operaţiunilor de evacuare din tabere ilegale” este semnată de miniştrii Internelor, Educaţiei, Afacerilor Sociale şi Sănătăţii, Locuinţei şi Muncii, dar şi de miniştrii-delegaţi pentru reuşită şcolară şi pentru luptă împotriva excluziunii sociale. Ea „precizează cadrul acţiunii statului în cazul evacuării de tabere ilegale, dar şi dispozitivul de coordonare a actorilor locali în cadrul punerii în aplicare în jurul prefectului”.

Este recomandată „asigurarea unui tratament egal şi demn oricărei situaţii de suferinţă socială”, se subliniază în text, care îi angajează pe prefecţi în stabilirea, „de câte ori este posibil, a unui diagnostic şi căutarea de soluţii” în materie de „şcolarizare, sănătate, locuri de muncă, cazare, adăpostire”.

„Acţiunea, care vă este solicitată în favoarea unor populaţii care nu au beneficiat, până de curând, de respectul republican, are loc, odată cu caracterul său specific, în ansamblul politicilor (…) destinate diferitelor categorii de persoane aflate într-o situaţie instabilă”, se subliniază în circulară.

Cu scopul de a-i asista pe prefecţi în aplicarea acestor acţiuni şi „de a anima la nivel central activităţile la nivel interministerial, o misiune specifică este încredinţată prefectului Alain Régnier, delegat interministerial pentru cazare şi acces la locuinţe (DIHAL)”, mai anunţă circulara.