La Ostroveni, afacere cu păsări gigant

0
744

Doljul nu duce lipsă de localităţi, din mijlocul cărora apar, an de an, idei sclipitoare, pe care unii mai iuţi în decizie şi acţiune le şi pun în practică. Este şi cazul noii ferme de creştere a struţilor africani, pusă recent pe picioare în comuna Ostroveni. Şi localnicul nu se opreşte aici. Alte 200 de capre din rasa Alpină Franceză îi fac cinste gospodarului Viorel Băluţă. Robuste, bine hrănite, patrupedele fermierului din Ostroveni vor deveni, cu siguranţă, un etalon pentru alţi crescători de animale, ce nu vor ezita să-şi sporească veniturile. Investiţii în localitate se vor face şi prin noile alocări de fonduri venite odată cu PNDL II, urmând a fi reabilitate cele două grădiniţe de pe raza comunei. La fel, în sănătate, se vor aloca banii necesari pentru ca locuitorii să beneficieze de serviciile medicale de bază. Dr. Ion Dragomir, absolvent al primei promoţii a Facultăţii de Medicină din Craiova – în 1976 – este unul dintre garanţii că, aici, în Ostroveni, medicina umană va rămâne o profesiune făcută cu multă dăruire, aşa cum domnia sa o face, fără întrerupere pe meleagurile comunei natale, din chiar momentul absolvirii şi până în prezent.

          strutiDespre comuna Ostroveni se ştiu multe lucruri frumoase. Doar sunt oameni muncitori aici şi de dimineaţa până seara roiesc precum harnicele albine în gospodării sau la munca de câmp. După investiţia exotică în ferma de sturioni, localitatea Ostroveni se poate lăuda acum şi cu o fermă de struţi africani. Viorel Băluţă, domiciliat în satul Lişteava, deţinătorul crescătoriei, începe un drum lung cu şase familii de struţi, pe care este convins că le va spori cât mai repede cu putinţă.

O afacere în plin avânt

          Creşterea struţilor este, în România, o afacere în plină dezvoltare şi foarte rentabilă, pentru că se poate folosi cam totul: carne, ouă, pene, piele. În primul rând, carnea este extrem de apreciată pentru calitatea deosebită.Este o carne fără grăsime, fără colesterol. La fel şi ouale, care au un conţinut bogat de fier şi minerale, dar şi foarte puţin colesterol. Oul de struţ este profitabil pentru crescător deoarece se poate vinde şi după golirea de conţinut. Meşterii populari cumpără, astfel, ouă în perioada Paştelui pentru a le încondeia. Preţurile nu sunt, însă, la îndemâna oricui. Un kilogram de carne de struţ ajunge în hipermarket la preţuri cuprinse între 130-150 de lei, iar un ou se vinde cu 60-80 de lei, în funcţie de mărime. Totuşi, cei care sânt dispuşi să plătească aceşti bani sunt tot mai mulţi.

A dovedit că se pricepe

          ostroveniCă este pregătit să-şi asume un astfel de proiect o dovedeşte şi faptul că omul mai deţine o fermă de 200 de capre. Şi, nu orice rasă. Doar Alpină Franceză!

          Caprele din rasa Alpina Franceză sunt apreciate nu doar pentru cantitatea mare de lapte pe care o dau, dar şi pentru capacitatea lor de a se adapta uşor la orice condiţii. Din acest motiv, aceste exemplare au fost preferate de mulţi fermieri români, şi iată şi de Viorel Băluţă din Ostroveni. Mai ales că fermierii au descoperit că rasa este uşor de aclimatizat. Robuste, de regulă bălţate cu diferite combinaţii cromatice, caprele Alpină Franceză dau o medie de 600 de litri/an, dar la exemplarele cu genetică selectată şi bine hrănite, se poate ajunge la 750 de litri de lapte, cu o lactaţie medie de 350 de zile pe an. Laptele are un procent de grăsime de 3,5%, iar recordul mondial obţinut cu această rasă de caprine este de 2.910 kg/an, potrivit literaturii de specialitate din Franţa. Să remarcăm că, ferma de capre deţinută de Băluţă produce, în medie, 60-70 kg brânză zilnic.

Cu mic, cu mare, pe 8 septembrie la Ziua Comunei!

primar-ostroveni
Silviu Dorel Preduş

          Începând cu această toamnă, locuitorii din Ostroveni vor avea prilejul să se bucure de Sărbătoarea Comunei. Mai exact, autoritatea locală a stabilit ca la data de 8 septembrie să fie organizate manifestările prilejuite de Ziua Comunei Ostroveni, renunţând astfel la o practică mai veche, prin care doar împreună cu localitatea vecină, Gighera, se organiza o asemenea manifestare.

          Până atunci, gospodarii din Ostroveni vor avea timp să recolteze şi floarea-soarelui, mai ales că se aşteaptă la producţii de zile mari. „Avem producţii foarte mari la grâu, de aproximativ 5.000 kg/ha. Ne aşteptăm şi la floarea-soarelui la recolte la fel de bune. Stăm bine şi la capitolul viticol, deşi suprafaţa cultivată cu viţă-de-vie s-a tot diminuat de la an la an”, ne-a precizat Silviu Dorel Preduş, primarul comunei Ostroveni.

Urmează noi investiţii

          Recent, primăria Ostroveni a primit confirmarea acordării a 450.000 de lei pentru reabilitarea şi modernizarea a celor două grădiniţe cu program normal din localitate. Semn că natalitatea, aici, este una mulţumitoare. „Avem 450 de elevi înscrişi în cele patru instituţii de învăţământ – două şcoli şi două grădiniţe. Odată cu reabilitarea grădiniţei din satul Lişteava vom moderniza şi căminul cultural. De asemenea dispensarul uman va putea deservi toţi locuitorii din comună. Stăm bine la capitolul colectarea taxelor şi impozitelor locale, chiar suntem cu 20-30% mai mult la această dată decât am avut la finele anului trecut. Mai exact, am colectat cu peste 1 miliard de lei vechi în plus. Sper că în lunile noiembrie-decembrie să semnăm actele de finanţare pentru reabilitarea grădiniţelor şi în cel mai scurt timp posibil să ne apucăm de lucru”, ne-a delcarat primarul Silviu Dorel Preduş.

De peste 40 de ani în slujba concetăţenilor

doctor
Ion Dragomir

          În Ostroveni, la dispensar lucrează dr. Ion Dragomir, absolvent al primei promoţii a Facultăţii de Medicină din Craiova – 1976. Încă de pe atunci, medicul a decis să-şi înfăptuiască nobila profesie pe meleagurile pe care s-a născut. Acum, după ce aproximativ 25 de medici „au rulat” pe la dispensarul din Ostroveni, domnia sa face echipă cu doi colegi, pe care-i cunoaşte de mai bine de două decenii. Că 2.200 de asiguraţi sunt înscrişi în listele sale este un semn că lumea i-a în serios sănătatea şi că nu ezită să-şi ceară drepturile atunci când situaţia o impune. „Ca morbiditate predomină afecţiunile cardiovasculare, diabetul zaharat, tumorile maligne, glaucomul şi afecţiunile reumatismale degenerative. O creştere semnificativă o au şi bolile psihice, în special demenţele, explicabile şi prin ponderea populaţiei vârstnice. Tot în acest context sunt frecvente solicitările la domiciliul pacienţilor nedeplasabili”, ne-a menţionat dr. Ion Dragomir.

          Aici, campaniile de vaccinări sunt respectate cu stricteţe, reuşind să convingă despre beneficiile vaccinării toate grupele de copii catagrafiate, ne-a mai informat medicul Dragomir. Cunoscător al realităţilor din Ostroveni, unde îşi desfăşoară activitate de peste 40 de ani, medicul Ion Dragomir are totuşi o piatră grea pe suflet. „Problema cea mai dureroasă o reprezintă faptul că, de ani buni, înregistrăm un aşa zis spor negativ al populaţiei. De exemplu, în 2016, s-au înregistrat doar 8 nou-născuţi, dar au fost 45 de deces”, ne destăinuie medicul, vădit afectat de declinul demografic ce loveşte nu doar comuna sa natală, ci mare parte din România.

          Om titrat, documentat solid în profesia nobilă de medic, atent mereu ca lucrurile să nu scape de sub control, mai ales într-o comunitate bine aşezată ca cea de la Ostroveni, medicul Ion Dragomir rămâne pentru mulţi dintre noi o lecţie vie că, indiferent în care bătătură vezi lumina zilei, prin muncă şi voinţă de fier se pot rupe barierele invizibile ale unui destin, aparent, banal.