Începe procesul poliţiştilor doljeni şi tehnicianului silvic „combinaţi” la şpagă

0
381

Magistraţii Tribunalului Dolj au hotărât, la sfârşitul săptămânii trecute, că poate începe procesul în care şeful Postului de Poliţie Daneţi, agentul Secţiei de Poliţie Rurală Nr. 12 Daneţi, tehnicianul silvic cu care „lucrau” dar şi cumnatul celui din urmă, au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj pentru luare de mită, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu, respectiv complicitate la aceste infracţiuni. Este vorba despre cei doi poliţişti „săltaţi” la sfârşitul lunii februarie a.c., după ce s-au „combinat” cu un tehnician silvic la o şpagă mascată de 7.500 lei, pentru a „mătrăşi” un dosar penal deschis pe numele unui doljean pentru tăiere ilegală şi furt de material lemnos. Instanţa i-a menţinut, vineri, pe inculpaţi sub control judiciar.

spagaReamintim că, în urma unei anchete complexe a ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Dolj, desfăşurată sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, luni, 27 februarie a.c., doi poliţişti doljeni, Viorel Minuţă, agent de poliţie în cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Nr. 12 Daneţi şi Aris Constantin Dincă, şeful Postului de Poliţie Daneţi, dar şi un tehnician silvic, Iulian Cîrjaliu, au ajuns după gratii pentru că ceruseră 10.000 lei de la un doljean care i-a denunţat.

Şpagă mascată în … cotizaţie

Potrivit anchetatorilor, în cursul lunii ianuarie 2017, agentul de poliţie Viorel Minuţă, din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Nr. 12 Daneţi, împreună cu şeful Postului de Poliţie Daneţi, agentul Aris Constantin Dincă, l-au depistat pe M.C. în timp ce transporta material lemnos fără a deţine documente de provenienţă, ocazie cu care i-au întocmit proces-verbal de constatare a infracţiunii flagrante, în baza căruia s-a întocmit dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Ulterior, la domiciliul doljeanului s-au efectuat percheziţii, fiind descoperite cantităţi importante de material lemnos. Pentru inventariere, poliţiştii au apelat la Iulian Cîrjaliu, tehnician silvic, care a constatat că, din cauza cantităţii mari de material lemnos sustras şi deţinut de M.C., acesta urmează să fie cercetat penal pentru infracţiuni la regimul silvic. Însă imediat după finalizarea inventarierii şi deschiderea dosarului penal, Iulian Cîrjaliu l-a abordat pe M.C. (denunţător în cauză) şi i-a propus ca, pentru a nu fi tras la răspundere penală, să achite o „cotizaţie”, de fapt o şpagă mascată, în contul Asociaţiei Proprietarilor de Păduri din Daneţi, în cuantum de 10.000 lei, şi amenzi contravenţionale de 6.000 lei. Doljeanului i s-a părut destul de mare suma, astfel că, după mai multe discuţii, au căzut de acord pe un total de 10.000 lei, din care 2.500 lei să fie amenzi. Iulian Cîrjaliu a negociat apoi şi cu cei doi poliţişti modificarea prejudiciului creat de doljean, care este şi recidivist, astfel încât să fie coborât sub limita infracţiunii şi acesta să scape de răspunderea penală, iar M.C. să fie sancţionat contravenţional cu suma de 2.500 lei, dar numai după ce acesta va achita 7.500 lei către asociaţia indicată.  Numai că nu există nici o bază legală pentru ca Asociaţia să încaseze bani de la persoane care nu sunt înscrise şi nu au păduri în proprietate. „Combinaţia” era făcută pentru şpagă mascată sub forma unor cotizaţii.

Luni, 27 februarie a.c., casierul asociaţiei a lipsit, iar denunţătorul M.C. s-a întâlnit cu agentul Viorel Minuţă şi cu Iulian Cîrjaliu la Postul de Poliţie, fiind îndrumat către casieria Primăriei Daneţi, unde i s-au eliberat chitanţe de încasare a amenzilor contravenţionale care totalizau 2.500 lei şi o chitanţă de încasare pentru suma de 7.500 lei, reprezentând „cotizaţie” pentru asociaţie, casierul primăriei neştiind decât că trebuie să taie chitanţă pe suma respectivă. Cei doi poliţişti şi tehnicianul silvic au fost reţinuţi pe 24 de ore, apoi plasaţi în arest la domiciliu, ulterior ajungând sub control judiciar. Între timp, anchetatorii au stabilit că şi Tudor Dobrescu, cumnatul lui Iulian Cîrjaliu a intervenit pentru restituirea căruţei unui localnic, dând şpagă în schimb, astfel că cei doi poliţişti şi cei doi cumnaţi au fost trimişi în judecată.

Au fost menţinuţi sub control judiciar

Dosarul s-a înregistrat pe 31 mai a.c. la Tribunalul Dolj, iar vineri, 28 iulie a.c. a ieşit din camera preliminară, judecătorii respingând excepţiile ridicate de inculpaţi şi dispunând începerea procesului: „respinge cererile şi excepţiile formulate de către inculpatul Cîrjaliu Iulian. Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr.26/P/2017 din 29 mai 2017 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj privind pe inculpatul Minuţă Viorel trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, complicitate la infracţiunea de luare de mită, a inculpatului Dincă Aris-Constantin trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, complicitate la luare de mită şi abuz în serviciu, a inculpatului Cîrjaliu Iulian trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, trafic de influenţă şi instigare la abuz în serviciu, şi a inculpatului Dobrescu Tudor trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii Cîrjaliu Iulian, Minuţă Viorel, Dincă Aris-Constantin şi Dobrescu Tudor. Cu contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 28.07.2017”. În aceeaşi zi, instanţa a menţinut şi măsura controlului judiciar faţă de cei trei inculpaţi.