Instantanee pe caniculă / Unii pe plajă, alţii lângă cuptor…

0
352

Sufocaţi de căldura înăbuşitoare, craiovenii au încercat, în fel şi chip, să se mai răcorească. Pe lângă sticlele cu apă rece din frigiderul de acasă, aerul condiţionat sau briza de la terase, cei mai inventivi au dat o fugă până la Jiu ca să facă o baie bună. Puţin după orele prânzului, şezlongurile erau deja ocupate pe malul de la baraj, iar câţiva copii se bălăceau în apa până la brâu. Răcoarea Jiului o căutau şi câţiva pescari care, în ciuda căldurii, aşteptau să prindă peştele cel mare şi să plece acasă. Nisipul presărat în jur îţi frigea tălpile, iar de pe asfaltul aflat la câţiva metri se ridicau dâre de căldură …

După o lună în care vara a fost blândă, lăsând ca ploaia să mai răcorească atmosfera, cele două zile de foc le-au pus mari probleme craiovenilor. Deşi meteorologii au atenţionat că vremea va fi deosebit de călduroasă şi a fost emis un cod portocaliu de caniculă, dogoarea care s-a lăsat peste Craiova, ieri, la ora prânzului, a fost aproape de nesuportat. Pe mulţi i-a surprins chiar în centrul oraşului. „Este foarte cald şi astăzi, dar mai ales ieri-noapte am avut mari probleme. Am deschis ferestrele, am ieşit pe balcon, cu apă rece de la frigider… Nevastă-mea zicea să ieşim în părculeţul de jos, dar era gălăgie acolo, mai erau nişte tineri care se răcoreau şi ei cum puteau. Nu avem încotro, pentru că bani să montăm un aparat de aer condiţionat nu avem, la pensia noastră…”, ne-a spus Gheorghe Rucăreanu, un pensionar pe care l-am găsit aşezat, la umbră, pe o băncuţă în Parcul English.

La o limonadă, pe terasă

Terasele din centrul Craiovei erau animate şi, cam la toate mesele, se serveau răcoritoare şi limonadă cu multă gheaţă. Pentru a-şi atrage clientela, patronii nu s-au uitat la bani şi au procurat mini-sisteme de climatizare cu vapori de apă, numai bune în aceste zile fierbinţi de vară. Cei care nu au avut însă cei 5 lei pentru un suc la o terasă s-au mulţumit şi cu cişmelele publice. „Avantajul e că sunt gratis. Nu dai nimic din buzunar, dar apa e cam caldă. Pe căldura asta însă nu ai ce să faci, bei şi aşa. Nu aţi văzut că şi doctorii spun că trebuie să bem apă ca să nu ne deshidratăm. Dacă uiţi, cum am făcut eu, să îţi iei sticluţa cu apă de acasă, eşti nevoit ori să cumperi ori să bei gratis de la cişmea”, ne-a spus o doamnă îmbujorată la faţă, care tocmai se răcorise de la o ţâşnitoare amplasată în părculeţul de lângă magazinul Mercur. Dozatoarele de îngheţată de alături funcţionau şi ele la capacitate maximă.

Surprinzător, în piaţa din Craioviţa Nouă se poate respira…

Curioşi să vedem cum se vând pepenii galbeni şi lubeniţele, trufandalele cele mai căutate în aceste zile caniculare, am ajuns în piaţa din cartierul Craioviţa Nouă. Deşi ne aşteptam ca în interior să fim păliţi de o boare de căldură, surpriza a venit imediat. Aerul nu era aşa de fierbinte ca afară, se putea respira, iar comercianţii erau cât de cât mulţumiţi de condiţii. „Ce să vă spun, e cald, dar nici chiar aşa de cald ca afară. Putem să stăm aici, ne mai dăm cu apă pe faţă, stropim şi roşiile din când în când ca să nu se pălească, dar e mai bine decât dacă aş fi stat să le vând pe lângă trotuar”, ne-a spus o vânzătoare între două vârste care venise cu roşii de la Almăj. Din cauza temperaturilor, femeia s-a plâns totuşi că, la finalul zilei, cam trebuie să arunce aproape un kilogram din fiecare sortiment de legume, în special din tomate, pentru că ele se alterează cel mai repede.

Zile de iad pentru brutari

Cei mai chinuiţi în aceste zile sunt însă cei care lucrează chiar lângă foc. Aceştia sunt brutarii şi patiserii, care trebuie să facă faţă unor temperaturi de iad, cu mult peste gradele de afară. „E greu, dar ce să facem, asta îmi este meseria. Mă gândesc cum ar fi fost să nimeresc la muncă într-o fabrică de pâine unde temperaturile sunt şi mai mari decât aici. Curg apele pe noi, mai ieşim afară şi ne mai răcorim, rezistăm, ca să ne luăm şi noi banii. Vă daţi seama că, la căldura pe care o degajă cuptorul acesta mare, ceea ce e afară ni se pare bine. Poate e şi asta un avantaj…”, face haz de necaz un tânăr, cu şorţ de patiser agăţat peste un tricou ud de sudoare. Lângă uşa patiseriei, se află un scăunel şi o sticlă cu apă consumată pe jumătate, semn că oamenii chiar simt nevoia să ia pauze dese ca să tragă aer în piept şi să se mai răcorească măcar puţin. În tot timpul acesta, covrigii fierbinţi ies de sub cuptor şi sunt încărcaţi în lădiţe.

Bălăceală la barajul de pe Jiu

Departe de aglomeraţia şi căldura oraşului, ieri, la orele amiezii, craiovenii căutau să scape de canicula arzătoare plonjând direct în apă. La barajul de pe Jiu, în apropiere de Işalniţa, pe nisipul care îţi frigea tălpile se aliniaseră deja şezlongurile şi umbreluţele de soare. Apa Jiului era curată şi doar puţin rece, adică numai bună pentru baie. Asta i-a convins imediat pe amatorii de bălăceală, care nu au stat prea mult pe gânduri şi s-au aruncat în apă. „E foarte bine aici, apa e plăcută şi nu e foarte adâncă. Am venit de câteva ore şi nu ne gândim să plecăm acasă, pentru că aici e linişte şi putem să facem plajă pe nisip”, ne-a spus o tânără care se afla împreună cu prietenii în apa Jiului. Dinspre apă se simțea din plin răcoare. Sub umbreluţe, alţi tineri se relaxau mâncând piersici şi jucând o partidă de cărţi. Mai aproape de baraj, câţiva pescari se ascunseseră în sălciile de pe mal de unde îşi lansaseră undiţele. Dar peştele era, probabil, şi el toropit de căldură şi nu se lăsa prins…

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU