Olguţa caută locuri de muncă şi la italieni

0
264

În primăvară, craiovenii vor găsi mii de locuri de muncă pe piaţa locală. Primarul Lia Olguţa Vasilescu susţine că acest lucru se va întâmpla, cu siguranţă, începând de anul viitor, când mai multe firme mari vor fi deja instalate în Bănie şi pregătite să facă angajările mult-aşteptate. 

Primarul Lia Olguţa Vasilescu a primit, ieri, vizita viceconsulului italian, Marco Oletti, ocazie cu care s-a pus problema atragerii de investitori în Bănie. Edilul municipiului s-a arătat dispusă să le ofere oamenilor de afaceri italieni, care ar fi gata să investească în Craiova, mai multe facilităţi pentru a-i încuraja să-şi pornească afaceri şi aici. ”Am avut astăzi (n.r. – ieri) o întâlnire fructuoasă cu viceconsulul Italiei la Craiova, Marco Oletti, care a venit să ne prezinte investitori care vor să dezvolte afaceri în acest municipiu. Este o veste extraordinară, noi am mai avut astfel de discuţii şi în urmă cu vreo două luni de zile, când ne-am întâlnit şi cu investitori români. Domnul Oletti a fost foarte interesat să vadă care sunt facilităţile pe care Craiova le face acestor investitori străini care vor să vină. L-am asigurat că Primăria Craiovei va fi o interfaţă între investitorii străini şi celelalte autorităţi române”, a declarat primarul Craiovei.

O firmă italiană puternică, interesată de Craiova

Viceconsulul Italiei la Craiova, Marco Oletti, a spus că investitorii italieni ar putea fi interesaţi de posibilităţile de deschidere a afacerilor în Craiova, menţionând şi că o firmă mare, care şi-a închis două puncte de lucru în alte două ţări, ar fi tentată să vină la Craiova. ”Noi vrem să aducem o parte din investitori în Craiova. Şi avem, în acest moment, în atenţie de a aduce aici o mare firmă care deja există în România şi care vrea să închidă anumite locaţii, una în Serbia şi cealaltă în Bulgaria. Noi lucrăm pe acest proiect pentru a-l aduce la Craiova”, adăugând şi că, în acest moment, investitorii italieni beneficiază de o libertate mai mare de mişcare. ”În Italia, în acest moment, industriaşii privesc cu interes în exterior pentru că măsurile foarte restrictive pe care le-a adoptat Guvernul pentru a depăşi criza au făcut în aşa fel încât să le lase puţină libertate. România e foarte aproape de Italia şi ar putea fi una din ţările cele mai bune pentru a putea face investiţii aici”.

Autorităţile anunţă o scutire la taxe pe 25 de ani

Lia Olguţa Vasilescu i-a spus viceconsulului italian că facilităţile pe care le oferă Primăria Craiova nu vor fi găsi în alte oraşe din România. ”Trebuie să dăm acele mesaje care să garanteze investitorilor din Italia că, aici, la Craiova, găsesc mediul economic şi social necesar realizării de profit. Parcul Industrial Craiova, pe care îl reprezint, a reuşit, prin utilizarea celor două entităţi – municipiul Craiova, prin doamna primar, şi Consiliul Judeţean, prin domnul preşedinte – să genereze o locaţie care are pusă la dispoziţie o suprafaţă de teren de 80 de mii de metri pătraţi cu titlu de parc. Investitorii italieni pot să beneficieze de trei lucruri importante: utilităţi pe cheltuiala deja executată de cele două comunităţi, găsesc posibilitatea ca, odată terminată investiţia, să nu plătească o perioadă de 25 de ani taxe şi impozite locale, dar cu condiţia să genereze locuri de muncă; găsesc un partener, şi anume administraţia Parcului Industrial, care oferă consultanţă pentru a cunoaşte de la început care sunt prevederile legale în România”, a prezentat, la rândul lui, facilităţile  Marin Nicoli, care este şi consilierul pe probleme economice al primarului.

1.000 de locuri de muncă, la patroni italieni

Potrivit consulului Marco Oletti, ar putea fi vorba de 1.000 de locuri de muncă pe care investitorii italieni le-ar crea pentru craioveni. ”Sistemul cel mai bun pentru investitorii italieni ca să vină în România este de a face asocieri cu întreprinzătorii de aici. Întreprinzătorul italian vrea garanţia investiţiei sale. Primul pas pe care trebuie să-l facă un întreprinzător italian este acela de a vrea să vină la Craiova. Dar trebuie să aşteptăm până la jumătatea lui august pentru că atunci investitorul va veni aici şi, dacă va fi de acord, vom face totul public. Pot doar să spun că, în sectorul său de activitate, este o firmă de mare valoare la nivel european. Pot doar să afirm că angajamentul cel mai mare pe care primarul Craiovei l-a avut în lupta contra corupţiei este un mare mesaj, o garanţie pentru investitori”, a spus diplomatul italian. Marco Oletti nu a oferit, în schimb, date concrete despre investitorul care va vizita, nu mai târziu de luna august, Bănia.

Catalogul zonelor de interes

Primarul Vasilescu este convinsă că, alături de investitorii englezi – despre atagerea căroa s-au purtat discuţii săptămâna trecută – vor veni şi parteneri italeni, precum şi alţi investitori, aceştia urmând să creeze împreună o platformă de câteva mii de locuri de muncă oferite craiovenilor în căutare de serviciu. ”Putem fi unul dintre oraşele din România care face cele mai multe facilităţi investitorilor. Se puteau face şi înainte, dar probabil că nu a fost interes. Interesul era pentru o Craiovă turistică, iar al meu pentru o Craiovă industrială. În primăvara anului viitor veţi vedea, la Craiova, foarte multe firme mari, care vor crea mii de locuri de muncă”. În perioada următoare, autorităţile locale s-au angajat să editeze un catalog care să cuprindă facilităţile oferite de comunitatea locală partenerilor săi, precum şi date despre domeniile de interes care sunt acoperite şi cele care aşteaptă investiţii.