Consilierii PNL nu au votat programul „Zilelor Craiovei”

0
240
Consilierii liberali au criticat, în plenul de ieri, modul în care a fost conceput programul dedicat „Zilelor Craiovei”, reproșând municipalității că a cheltuit banii publici – peste 100.00 de euro – pe niște manifestări „populiste”. Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a replicat că s-a încheiat campania electorală și că aceste comentarii nu își au rostul.   
Consilierul PNL, Flavius Sirop, le-a spus autorităților să înceteze cu  aceste „manifestări populiste” în care se aruncă banii craiovenilor pe fereastră și că suma de 110.000 de euro ar fi putut fi folosită pentru alte lucruri utile pentru oraș. „Consider că ați rămas ancorați într-o logică a trecutului, în serbările populare cu mici și bere, dar iată că electoratul v-a demonstrat încă o dată că nu mai este încântat de așa ceva. Terminați cu împrăștierea banilor publici pe campanie electorală, pentru că asta este campanie electorală!”, a spus Flavius Sirop. Consilierul PNL le-a recomandat autorităților ca, pe viitor, să vă orienteze pe sponsorizări.
Liberalii au propus varianta sponsorizărilor
Nici liberalul Marian Vasile nu a fost de acord cu programul „Zilelor Craiovei” întrucât, din 2012 și până în prezent, „nu ați reușit decât să faceți un bâlci din acest eveniment, programul nu este adaptat la realitățile anului în care ne aflăm”, a criticat Marian Vasile evenimentele propuse. Liberalul a susținut și el varianta ca „Zilele” orașului să se facă din sponsorizări, care ar scuti cheltuirea unor bani de la bugetul local.
Florescu a cerut să se revină la vechea dată de organizare
La rândul său, liberalul Marin Florescu a propus să se revină la vechea dată de desfășurare a „Zilelor Craiovei”, adică cu ocazia sărbătorii Sfântului Dimitrie, ocrotitorul Craiovei. „Ce legătură are această dată de 1 iunie cu Craiova, când organizați dumneavoastră Zilele municipiului? Nici una!”, a spus Florescu, care a cerut ca propunerea sa să fie votată în plen. Primarul Mihail Genoiu a replicat că data de 1 iunie 1475 reprezintă data când a fost atestat documentar orașul Craiova.
Genoiu: Evenimentele, organizate prin licitație
Primarul Mihail Genoiu le-a replicat consilierilor liberali că nu știe la ce campanie electorală se referă pentru că alegerile europarlamentare s-au încheiat. Referitor la sponsorizări, edilul le-a amintit liberalilor că și atunci când evenimentele au fost finanțate din banii donați de firme, tot au existat critici. „Și în timpul în care ați fost consilieri și se făceau Zilele Craiovei în asociere și cu sponsorizări, ați criticat de fiecare dată: de ce ăia și nu ăia, dar de ce se asociază cu ăia și nu se asociază cu ăia. Am consultat Direcția Juridică, pe domna secretar Nicoleta Miulescu, care are experiență și cunoștințe juridice cât casa, și am hotărât că orice lucru să îl facem transparent, printr-o competiție concurențială. Am stabilit să facem o licitație pentru achiziția serviciilor de Zilele Craiovei, licitație care a fost publică și verificată de ANAP”, a explicat Genoiu.
Încasările, venituri la bugetul local
Reprezentantul Primăriei susține că, pentru compensarea cheltuielilor, tot ce se va închiria pe domeniul public, atât în perioada 30-3 iunie, cât și 6-9 iunie, precum și activitățile din cartiere, vor fi contra-cost. „Direcția de Patrimoniu va încasa de la acești comercianți sumele aferente. Street Food care va ocupa domeniul public de pe Piața Mihai Viteazul și o parte din strada „A. I. Cuza” și care vor plăti utilizarea domeniului public conform tarifelor votate în CLM Craiova. În toate zilele de luni, marți, miercuri și joi, în cartiere, se va închiria domeniul public către comercianți, iar pe perioada week-end-ului următor – 6, 7 și 8 iunie – toată strada „A.I.Cuza” va fi închiriată pe bază de acorduri de ocupare a domeniului public tot comercianților care au solicitat toate aceste lucruri”, a mai spus Genoiu. Încasările se vor constitui venituri la bugetul primăriei. „Mai transparent de așa nu cred că se poate face!”, a mai comentat edilul-șef al Craiovei.