Trofeul Electricianului a ajuns la cea de-a 39-a ediţie

0
569

Trofeul Electricianului, una dintre cele mai importante competiţii profesionale din România, a ajuns la cea de-a 39-a ediţie în acest an. Concursul oferă astăzi, angajaţilor din sistemul energetic naţional posibilitatea de a-şi demonstra în fiecare an îndemânarea şi cunoştiinţele dobândite de-a lungul carierei profesionale.  Astfel, peste 70 de electricieni din judeţele de operare ale Distribuţie Oltenia şi-au  măsurat cunoştinţele şi abilităţile pe parcursul a a două zile de competiţie, 29 şi 30 mai, presărate de probe teoretice şi practice, totul pentru un loc pe podium, în cursa către Trofeul Electricianului.

Pentru a ajunge la faza pe ţară, electricienii au concurat la etapa pe companie, probele desfăşurându-se la următoarele locaţii: Staţia DIF, Craiova, ieşirea spre Caracal; Staţia Craiova Sud, str. Victor Papilian, nr. 52, Piaţa Prefecturii, PT 674 şi nu în ultimul rând, la Hotel Europeca. Cele patru probe au fost următoarele : „Electrician exploatare staţii”„Electrician PRAM”; „Electrician Exploatare Reţele de Distribuţie MT şi JT”şi „Electrician verificări grupuri măsura”.

„Aici se desfăşoară proba „PRAM”

Ca şi celelalte companii din domeniu, Distribuţie Oltenia îşi trimite cei ma buni profesionişti la faza naţională a Trofeului Electricianului, aceştia fiind aleşi în urma competiţiei ce s-a desfăşurat la Craiova, în perioadfa 29-30 mai. „Aici se desfăşoară proba „PRAM”, după cum ştiţi CEZ-ul îşi desfăşoară activitatea pe 7 judeţe, aşadar avem 7 echipe în concurs a câtre 3 electricieni fiecare. Primii trei clasaţi vor participa la faza naţională după o pregătire de o lună de zile, la faza naţională pretenţiile fiind mult mai mari. Acolo vor fi concurenţii cei mai buni din ceea ce înseamnă Electrica şi celelalte societăţii. Probele implică o parte teoretică unde se acordă 150 de puncte, probă teoretică din cunoştiinţele de energetică şi proba practică se desfăşoară pe domeniu, fiind vorba de defecte „făcute” de către comisiile de supraveghere. Limita de timp la proba practică este de 30 de minute, iar la cea teoretică, 90 de minute. Anul trecut, la faza naţională la această secţiune, am luat locul I pe ţară. Sperăm ca şi anul acesta să ne clasăm tot pe locul I”, a subliniat Ion Ştefan Tudorică, şef Serviciu Control Calitate 110 kV. 

7. judeţene, 21 de concurenţi, 3 calificaţi

La această ediţie a competiţiei Trofeul Electricianului vor participa şi elevii claselor susţinute de Distribuţie Oltenia la Colegiului Energetic Craiova, Liceul Tehnic Astra din Piteşti şi Liceul Energetic Târgu Jiu, care s-au calificat la proba teoretică a competiţiei. Aceştia au susţinut proba practică la Colegiul Energetic Craiova, din comisie făcând parte cei 3 specialişti Distribuţie Oltenia care au avut rolul de îndrumător pe parcursul anului şcolar. Ieri, cei 15 elevi selectaţi au avut ocazia să îi vadă în plină acţiune pe specialiştii Distribuţie Oltenia şi să surprindă un moment cheie din viitorul pe care şi l-au ales. „Este cea de-a 39-a ediţie a electricianului. Acum se derulează faza pe Distribuţie Oltenia. Proba este de electrician exploatare staţii de transformare, iar în forma practică avem incluse elemente de alegere a echipamentului individual de protecţie şi de executare a unei manevre după o foaie de manevră de execuţie. Urmărim alegerea corectă a echipamentului şi execuţia corectă a manevrei în sine. Sunt 21 de concurenţi, din 7 judeţe care participă la această probă. Este o probă teoretică, care s-a desfăşurat ieri şi astăzi este proba practică. Este contracronometru. Fiind un concurs vrem să limităm timpul şi să selectăm cei mai buni electricieni. Intruducem elemente surpriză în concurs, sunt cisme sau mănuşi care nu corespund din punct de vedere al securităţii munci…mici defecte ascunse făcute special pentru concurs, dar concurenţii se descurcă foarte bine. Anul trecut am obţinut locul I pe ţară la toate echipele, dar şi la individual”, a precizat Laurenţiu Cojocaru,  membru al Comisiei Electricieni Exploatare Staţii. 

Oltenii, pe podium

Pentru specialiştii Distribuţie Oltenia dorinţa de a participa an de an la competiţia. Trofeul Electricianului reprezintă o motivaţie în plus să îşi practice activitatea la un nivel înalt de profesionalism.  Această competiţie reprezintă o recunoaştere de excepţie a abilităţilor, îndemânării şi cunoştiinţelor tehnice cu care îşi practică zi de zi meseria de electrician. Este acel moment din an în care profesionalismul şi competiţia se îmbină şi ne oferă ocazia de a urmări specialiştii Distribuţie Oltenia în acţiune, în cursa către cea mai râvnită distincţie a carierei: Trofeul Electricianului. „Sunt 21 de concurenţi, la fiecare secţiune, împărţiţi în şapte echipe, deci câte trei pe fiecare echipă, fiecare judeţ din Oltenia fiind reprezentat de o echipă. Au ca temă de manevră aducerea în stare de legare la pământ al unei celule de medie tensiune cu preluarea consumatorilor cu joasă tensiune, care în situaţia dată, când consumatorii sunt foarte pretenţioaşi, este un moment sensibil când trebuie să iei hotărârea necesară. La faza naţională se vor califica trei şi acolo avem o experienţă plăcută. În 2015, am obţinut toate cele trei locuri de pe podium I, II şi III. În 2016, locul III, la Braşov individual şi locul II pe echipe, iar anul trecut locul I şi II individual şi III pe echipe”, a subliniat Ploşceanu Nicolae, managerul Departamentului de exploatare reţele electrice medii-joase tensiune. 

Burse lunare elevilor merituoşi

Proiectul Ucenic Electrician a pornit  în 2016 la iniţiativa Distribuţie Oltenia, în colaborare cu Liceul Tehnic Astra Piteşti, Colegiul Energetic Craiova, Inspectoratele Şcolare Judeţene Argeş şi Dolj şi Asociaţia ROI. În cadrul proiectului zeci de elevi au parte de experienţa şi cunoştiinţele oferite de specialiştii Distribuţie Oltenia, de laboratoare electrice de ultimă generaţie, dotate cu sprijinul operatorului de distribuţie din zona Olteniei. Educaţia acestora va fi consolidată de sesiuni de mentorat, stagii de pregătire practică în instalaţiile Distribuţie Oltenia şi sesiuni de dezvoltare personală alături de specialiştii Asociaţiei ROI. Performanţa elevilor e stimulată şi de bursa lunară oferită de Distribuţie Oltenia, primilor cinci cu rezultate cele mai bune, în valoare de 200 lei, în paralel cu bursa profesională alocată de Ministerul Educaţiei Naţionale. Sfârşitul anilor de studiu va fi încununat de un bagaj important de cunoştiinţe şi experienţe practice şi de posibilitatea de angajare în cadrul Distribuţie Oltenia.  În 2017, Ucenic Electrician s-a extinde şi în judeţul Gorj, unde în colaborare cu Liceul Energetic Târgu Jiu şi ISJ Gorj, a oferit elevilor posibilitatea de a se înscrie la calificarea electrician exploatare centrale, staţii şi reţele electrice, a Liceului Enegetic Târgu Jiu.