„Ziua Porţilor Deschise” – un succes binemeritat

0
430

Ieri, holul central al Universităţii din Craiova a fost gazda unui eveniment foarte important: „Ziua Porţilor Deschise” pentru toţi elevii de liceu. Toate facultăţile din cadrul instituţiei de învăţământ superior din Cetatea Băniei şi-au prezentat ofertele, iar deschiderea oficială a fost oficiată de rectorul Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Cezar Spînu.

universitate (1)

Aşa cum ne-a obişnuit de foarte mulţi ani, Universitatea din Craiova ştie să îşi facă ştiute ofertele de şcolarizare. Aşa s-a întâmplat şi ieri, 30 mai, când s-a inaugurat manifestarea, care ţine două zile, „Ziua Porţilor Deschise”. Toate Facultăţile din cadrul Universităţii şi-au prezentat ofertele, unele care s-au bucurat de succes, prin prezenţa multor adolescenţi care au vizitat standurile de prezentare.

Un parteneriat credibil

Prezentarea a fost deschisă de Raluca Stepan, conducător al Centrului de Consiliere şi Orientare în Carieră (CCOC): „Suntem parteneri cu Universitatea din Craiova şi ne bucurăm. Manifestarea de astăzi şi de mâine se constituie într-un nou pas, după mai mulţi făcuţi anterior, şi suntem într-o perfectă colaborare cu studenţii şi cadrele didactice. Tinerii pot lua contact cu profesorii, cu ceea ce presupune dotarea Universităţii şi, nu în ultimul rând, cu colegi de-ai lor mai mari, care, în prezent, sunt studenţi. Îi vom îndruma, atunci când au nevoie de consiliere, pe toţi cei care îşi doresc să urmeze cursurile de învăţământ superior ale Universităţii din Craiova”.spanu

„Vrem să ajungem în primele cinci locuri ale Universităţilor din România”

Dar, cel mai important discurs a fost cel al rectorului Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Cezar Spînu: „Suntem la cea de-a XIV-a ediţie a acestei manifestări şi sunt convins că vom avea succes, ca de fiecare dată. Universitatea din Craiova îşi asumă responsabilitatea rolului de principal furnizor de know-how pentru regiunea Oltenia. De aceea, Universitatea din Craiova va deveni şi principală zonă strategică pentru impunerea principiilor economiei competitive, participative şi inclusive. Înfiinţarea fiecărei Facultăţi a Universităţii din Craiova este legată de personalităţi vizionare ale academismului românesc, care au inspirat instituţii şi destine. Suntem parte într-un parteneriat foarte util şi plin de rezultate, cu CCOC, cu cadrele didactice şi cu studenţii. Întreaga noastră activitate este centrată pe studenţi, iar deschiderea noastră este totală şi suntem convinşi că ne vom lăsa amprenta pe dezvoltarea activităţii academice. Avem, deja, mai multe parteneriate cu agenţii economici, pentru cercetare şi dezvoltare şi, de fapt, acesta este şi scopul nostru principal, cel care poate duce Universitatea din Craiova în primele cinci instituţii de învăţământ superior din România şi sunt convins că, în patru ani, vom reuşi acest lucru. Avem o ofertă foarte tentantă pentru tineri”.universitate

Sute de locuri, bugetate, pregătite pentru tinerii absolvenţi

Universitatea din Craiova şi-a făcut cunoscută paleta de specializări pentru anul şcolar universitar 2016/2017. Astfel, Facultatea de Agronomie se prezintă cu 154 de locuri bugetate, pe diverse specializări , la care se adaugă 74 de locuri cu taxă şi 240 de credite la zi, media de bacalaureat fiind singura care poate da admiterea. La Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică sunt 290 de poziţii plătite din bani publici, 88 taxabile, la diverse specializări: pentru Mecatronică şi Robotică, nota de la BAC se constituie în criteriu absolut de admitere, în timp ce la Calculatoare şi tehnologia informaţiei; Ingineria sistemelor; Inginerie electronică, telecomunicaţii şi tehnologii informaţionale, va fi un examen de admitere, în urma căruia 70% va fi ponderea notei finale. La Drept sunt 231 de locuri bugetate, pentru cele cu specializarea care dă numele facultăţii fiind nevoie de concurs, pentru celelalte media de la bacalaureat fiind principalul criteriu de selecţie. La „Economie” sunt 454 de locuri netaxabile, media de admitere constând în notarea de la BAC, iar la Educaţie Fizică şi Sport sunt 80 de locuri la „buget”, aici fiind vorba de mai multe criterii de selecţie.

La Horticultură sunt 154 de poziţii netaxabile, media de la „maturitate” fiind principalul criteriu. Ingineria electrică are 276 de poziţii arondate, la buget, cu singura probă de departajare media bacalaureatului, iar Mecanica are 309 locuri bugetate, singura specializare fiind Ingineria materialelor, care nu are niciun loc destinat studiului fără taxe.