La un egal de sărbătoare

0
269

CS Universitatea poate obţine promovarea în Liga I dacă nu pierde astăzi la Reşiţa

 

Metalul Reşiţa – Universitatea Craiova

Astăzi, ora 11, stadion: „Mircea Chivu”

Reşiţa: Zimmermann – V. Creţu, I. Popescu, Tătaru, Vaştag – Breşneni, A. Neagoe – Oct. Vasile – cpt., C. Stoica, I. Szabo – S. Mureşan. Antrenor: Daniel Opriţa

Craiova: Brac – Ljubinkovic, Patriche, Izvoranu –cpt., Velcovici – Ad. Ionescu, Pleşan – Kitanovski, Ferfelea, Sin  – Curelea. Antrenor: Gabi Balint.

Arbitri: Adrian Cojocaru (Galaţi), Andrei Constantinescu (Bucureşti), Alexandru Cerei (Cluj Napoca). Rezervă: Denis Haidiner (Hunedoara)

Observatori: Laszlo Sajtos (Sibiu), Romeo Malac (Timişoara).

Situaţia CSU Craiova, care mai are nevoie de un punct în ultimele două meciuri pentru a promova, seamănă foarte mult cu postura în care se afla FCU Craiova în 2009. Atunci, echipa lui Mititelu câştiga cu 3-0 în Giuleşti şi îi era suficient un singur punct obţinut din ultimele două jocuri pentru a evolua în Europa League. Numai că acest punct nu avea să mai vină, oltenii pierzând în mod suspect atât cu Steaua, în deplasare, cât şi cu Vasluiul, în faţa a 40.000 de spectatori pe „Ion Oblemenco”. Memorabil rămâne gestul de supărare făcut de Florin Costea după ce egala în Ghencea dintr-o lovitură liberă de la 30 de metri.

Terenul greu ar avantaja Craiova

Craiova joacă prima „finală de un punct” în Valea Domanului, contra echipei care a terminat pe locul secund seria la finalul sezonului regulat. Balint s-a arătat îngrijorat de terenul prost, dar în van, fiindcă CS Universitatea este chiar avantajată de acest lucru, fiind o specialistă a golurilor din faze fixe şi a jocului fizic. De fiecare dată când s-a jucat fotbal, respectiv în meciurile de pe „Ion Oblemenco”, Reşiţa a fost superioară şi s-a impus şi pe tabelă. În schimb, în decembrie anul trecut, Craiova câştiga cu 2-0 pe „Mircea Chivu” un meci disputat într-un nămol în dezgheţare, unde evident era greu să construieşti. De asemenea, pe un alt teren greu, la Vâlcea, anul acesta Craiova a înregistrat un egal şi o victorie, convenindu-i suprafaţa de joc. Revine ca titular catalizatorul juveţilor, Mihăiţă Pleşan, dar va absenta tocmai jucătorul transferat de la Reşiţa în iarnă, Bogdan Vătăjelu, care în aceeaşi zi ar putea debuta la naţională.

Opriţa: „Batem sigur Craiova”

Cel mai cunoscut jucător de la reunirea CSU Craiova, din vara trecută, Daniel Opriţa, este în postura de a-şi încurca echipa pentru care marca în tur la Târgu Mureş în drumul spre promovare. Teoretic, Reşiţa nu mai are obiectiv şi ar putea să trateze mai relaxat jocul. Practic însă, bănăţenii au încurcat deja Vâlcea chiar în Zăvoi. În acelaşi timp, în Valea Domanului se speră ca Mureşul şi Craiova să nu primească drept de promovare şi astfel trupa ghidată din umbră de Dorinel Munteanu să acceadă în primul eşalon. Numai că, dacă se respectă regulamentul, Reşiţa şi Vâlcea n-ar putea nici ele să promoveze, întrucât în vara trecută şi-au schimbat şi numele şi sediul social, practic au devenit alte echipe. Cele două au fost artizanele unor permutări cel puţin ciudate, Damila Măciuca devenind actuala CSM Rm. Vâlcea, iar fosta Vâlcea este acum Metalul Reşiţa, o echipă care nu exista până în vara trecută.

„O să contestăm şi noi, dacă va fi nevoie, dar cred că se va sesiza Comisia de Disciplină, iar acolo, nimeni nu îşi va pune libertatea în pericol pentru Tg. Mureş şi Craiova, deşi felicitări pentru proiectele lor. La Tg. Mureş e caz penal, fals în acte, dar e şi divizare, nu au ce căuta în prima ligă. Normal ar fi să intre Vâlcea de pe locul 3 şi Reşiţa de pe locul 4-5, deşi din punct de vedere sportiv nu merită niciuna. Noi avem numai antrenori care se apără, dar aşa nu poţi aduce lumea la stadion, se plictisesc suporterii în tribună, prima repriză a fost una jalnică. O să încercăm să batem şi Craiova, pentru noi, nu ca să ajutăm Vâlcea” spune patronul Reşiţei, Cătălin Rufă. Şi Opriţa este extrem de optimist după egalul obţinut la debutul său ca antrenor. „Sigur batem Craiova etapa viitoare” a declarat fostul atacant. Opriţa este al treilea antrenor al Reşiţei, care a început cu Alexandru Pelici, apoi, după ce a câştigat la Craiova cu 3-1 fără antrenor pe bancă, a preluat-o Marian Pană, acesta fiind demis după eşecul cu Slatina acasă, acum două runde.

Balint: „Le-am explicat jucătorilor că nu am obţinut nimic”

Gabi Balint speră ca jucătorii să nu considere că promovarea a fost deja obţinută şi să se concentreze pentru a obţine punctul necesar.l „Principalul meu gând după meciul cu Târgu Mureş a fost să-i fac pe jucători că nu am câştigat încă nimic, că mai avem nevoie de un punct din două meciuri grele. Reşiţa a schimbat antrenorul, a obţinut un rezultat bun la Vâlcea şi sunt convins că nu ne aşteaptă cu braţele deschise ori cu o echipă de juniori. Am vizionat ultimele două jocuri ale lor, Opriţa a făcut câteva schimbări în cadrul echipei, în plus nu au nimic de pierdut, vor juca lejer, fără presiune. Totodată, la Reşiţa va fi şi un teren greu, drept urmare este un meci în care trebuie să stăm bine fizic. Trebuie să ţinem cont de teren, de faptul că avem jucători care au evoluat mult în ultima perioadă şi resimt o stare de oboseală. Am selectat deja cei 18 jucători pe care voi conta în această partidă“.

Velcovici: „Vreau să promovăm de pe primul loc”

Gabriel Velcovici va fi titular în absenţa lui Bogdan Vătăjelu. „Baronul” se află în faţa celei de-a treia promovări din carieră, după cele cu FCU Craiova şi Gloria Bistriţa.  „Orice jucător îşi doreşte să evolueze, aşa că mă simt bine că am revenit printre titulari. Sper să ne facem toţi datoria şi să atingem obiectivul pe care l-am avut fixat de la începutul sezonului. Îmi doresc să promovăm de pe primul loc, aşa că ne gândim la victorie. Reşiţa este o echipă incomodă, dar consider că avem valoarea să o depăşim“.

Unul dintre scouterii Craiovei, Aurică Beldeanu, şi-a petrecut o bună parte a carierei la Reşiţa, acolo unde a dobândit amintiri extrem de frumoase. „Vulpea” are încredere că ehipa antrenată de Balint nu se va împiedica în Valea Domanului. „Mă leagă amintiri plăcute de Reşiţa, din patru ani nu am dormit doi sau am avut acolo patru ani lumină, cum îmi place mie să spun. Asta nu înseamnă că nu-mi doresc să câştige Universitatea. Din contră, sunt trup şi suflet alături de echipa mea. Am încredere în colectiv, sunt convins că după meci vom zâmbi şi vom fi fericiţi. Moralul la echipă e excelent după aceste victorii şi ştiu că mai putem obţine una care să ne ducă acolo unde ne este locul, în prima ligă“.

Liga a II-a, seria a II-a, play-off

Etapa a 9-a, astăzi

Metalul Reşiţa – CS Universitatea – ora 11

ASA – Gloria – ora 20

CSM Rm. Vâlcea – FC Olt – ora 11

Clasament

1. CS Universitatea     18        10        3          5          26-18   33

2. ASA Tg. Mureş       18        9          4          5          20-13   31

……………………………………………………………………………………….

3. CSM Rm. Vâlcea    18        7          6          5          18-15   27

4. Gloria Bistriţa          18        6          6          6          20-19   24

5. Metalul Reşiţa         18        6          4          8          16-20   22

6. FC Olt Slatina         18        3          3          12        8-23     12