Şcoala „I. D. Sârbu” din Craiova, distrusă de comasare

0
897

Geamuri sparte, cioburi ce atârnă prin grilaje, o magazie cu uşa ruptă, pereţi desenaţi cu graffiti şi multe resturi menajere în curte – este imaginea dezolantă pe care a căpătat-o în doar câteva luni Şcoala cu clasele I-VIII „I. D. Sârbu” din cartierul craiovean Rovine. Unitatea de învăţământ a intrat în conservare, după comasarea realizată în luna septembrie a anului trecut, dar, nesupravegheată, a devenit ţinta unor atacuri clandestine.

Clădire impozantă, cu parter şi trei etaje, Şcoala cu clasele I-VIII „I. D. Sârbu” a rămas fără elevi şi profesori, fiind supusă comasării pentru reducerea cheltuielilor cu utilităţile. La propunerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, întreg personalul a fost mutat la Grupul Şcolar „Matei Basarab” din Craiova. Şi imobilul şcolii generale a intrat tot în administrarea conducerii grupului şcolar. Dezordinea afişată arată însă că nici un angajat al Grupului Şcolar ”Matei Basarab” nu a mai trecut pe acolo. Mormane de resturi menajare au împânzit spaţiul de lângă gard. Poarta unităţii larg deschisă a lăsat liber accesul persoanelor străine. Pe clădirea şcolii, pasionaţii de graffiti au făcut câteva demonstraţii. O anexă internă a trezit curiozitatea celor care nu ştiau ce se depozitează şi are uşa ruptă. Şi parcă nu era de ajuns, geamurile claselor, în mare parte din termopan, au devenit ţinta atacurilor cu pietre. Bucăţi mari de cioburi au rămas atârnate de grilaj, punând în pericol viaţa copiilor care nu ezită să folosească curtea şcolii, destul de spaţioasă, pentru a se juca cu mingea. În această stare de degradare s-a ajuns în doar opt luni de la părăsirea clădirii.

ISJ Dolj va cere ajutorul autorităţilor locale

Ieri a fost prima zi când managerul Grupului Şcolar „Matei Basarab”, Mihaela Popa, dezinteresată de spaţiul ce i-a fost dat în administrare, a luat măsuri, după ce i-a bătut în poartă conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. După mai bine de o jumătate de an, gunoaiele au fost arse şi s-a făcut curat atât în curtea şcolii, cât şi în clase. S-au dat jos şi cioburile căzute în plasa grilajelor. Distrugerile materiale nu pot fi însă la fel de repede reparate. Este nevoie de noi investiţii. Inspectorul şcolar general adjunct, Alexandru Gâdăr, aflat şi în funcţia de consilier local, a promis că se va ocupa de reabilitarea unităţii de învăţământ.

„Am vorbit cu conducerea unităţii de învăţământ şi am stabilit ca împreună cu autorităţile locale să intre într-un program prin care să se reabiliteze spaţiul şi să îl facă funcţional pentru ceea ce va fi nevoie: fie ca spaţiu de învăţământ sau ca birouri administrative. Depinde de ce are nevoie autoritatea locală”, a spus Alexandru Gâdar.

Zeci de clădiri cu lacătul pe ele

Şcoala cu clasele I-VIII din Craiova nu este singura unitate de învăţământ intrată în conservare. Zeci de clădiri din Craiova şi judeţ au fost scoase din circuitul educaţional. În Craiova, un exemplu în acest sens este Şcoala nr. 9, iar în judeţ Şcoala Curmătura – comuna Giurgiţa, Şcoala Golfin – comuna Robăneşti, şcoala Georocel – comuna Dobreşti, Şcoala Moşneni – comuna Almăj şi Şcoala Mosna – comuna Brabova. Comasarea se aplică şi pentru anul şcolar viitor. Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, Grupul Şcolar ICM 2, Grupul Şcolar „Electroputere” se desfiinţează şi îşi mută elevii la Colegiul „Ştefan Odobleja” din Craiova. Conducerea ISJ Dolj spune însă că de această dată spaţiile celor trei unităţi desfiinţate nu vor fi părăsite, ci vor fi date în folosinţă unităţilor apropiate sau vor fi folosite atelierele pentru pregătire practică.