„Blanc”, o expoziție care a reunit zeci de iubitori de artă

0
926

Maria Alexandra Popescu, o tănără artistă despre care cu siguranță vom mai auzi!

Sâmbătă, 30 martie, la Galeria „Arta II”, a avut loc prima expoziție a Mariei Alexandra Popescu, intitulată sugestiv „Blanc”.

Expoziția a avut un real succes, la eveniment fiind prezent un public numeros, iubitor de artă. De la reprezentanți ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Craiova, la colegi, profesori, prieteni, reprezentanți ai presei locale, cât și primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, toți au avut șansa să descopere o tânără extrem de talentată.

„Îmi place foarte mult să pictez în acuarelă. De peste un an mă pregătesc pentru admiterea la facultate, îmi doresc să urmez design vestimentar la Universitatea Națională de Arte de București. Poate vă întrebați ce mă inspiră pe mine? Mă inspiră ceea ce îmi place. Și paradoxal, am înțeles că orice lucru care nu mi-a plăcut, orice lucru grotesc pus într-un ansamblu poate să placă. Acest fapt m-a schimbat foarte mult, mi-a schimbat practic percepția mea față de viziunea modei, a artei în general. Am ales denumirea expoziției „Blanc” deoarece în fața fiecărui artist la început este o planșă albă, manechinele sunt albe, fundalul este alb, am încercat să aduc în peisaj mult alb. Mă definește această culoare deoarece până de curând am purtat negru și am simțit că este momentul să aleg o altă culoare care să mă reprezinte. În această expoziției am încercat să aduc publicului lucrări din portofoliul meu pe care îmi doresc să îl prezint la facultate, alături de schițe, un tablu de când eram mică făcut de mama mea. Îmi doresc ca toți cei care îmi privesc lucrările să fie atenți la tehnicile utilizate pentru fiecare exponat, pentru fiecare compoziție în parte”, a spus Maria Alexandra Popescu.

„Blanc” este prima parte a trilogiei. Ea va fi urmată de alte doua expoziţii, una de colaje si alta de articole vestimentare.

Pasiunea pentru artă şi-a descoperit-o de la vârsta de numai trei ani, când a început cursurile de desen sub îndrumarea profesoarei Ioana Flueraşu (artist vizual, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România), urmate apoi, timp de 14 ani, de cursuri la Palatul Copiilor din Craiova. Îşi doreşte o carieră în design vestimentar, motiv pentru care, în prezent, se pregăteşte cu profesorul Valentin Boboc.

„Maria mi-a fost elevă de la vârsta de trei ani. Exoziția de față este o parte din drumul pe care Maria l-a parcurs, însă acest drum nu se termină niciodată, la mine nu s-a terminat, întotdeauna voi învăța, voi exersa și experimenta și cu siguranță, așa va face și ea. Este un drum lung, greu și cu multă muncă, dar foarte frumos. Este foarte greu ca un artist să arate ceea ce face la el în atelier pentru că se supune atât criticilor, cât și aplauzelor”, a spus Ioana Fluerașu, vicepreședinte Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Piesa centrală a expoziţiei este cămaşa albă realizată de autoare în cadrul cursului de croitorie absolvit de curând. Simplitatea cămășii sugerează începutul. Deşi este la debut, Maria conştientizează importanţa simţului artistic în modă. De la schiţa cămăşii (tipar) la cămaşa propriu-zisă nu este un drum banal de parcurs, ci unul care arată cum creatorul şi creaţia se transformă şi se potenţează reciproc.

” O cunosc pe Maria de puțin timp, însă sunt impresionată de talentul ei. Este o tânără deosebit de talentată, sensibilă și extrem de curajoasă pentru că a decis să urmeze un drum al artei, un drum anevoios, însă într-adevăr frumos și plin de satisfacții. Maria pictează, desenează, are lucrări de grafică excepționale, de aceea eu consider că este aptă pentru oricare altă formă de exprimare artistică, mai ales că noi trăim o perioadă în care nicicând artele plastice nu au fuzionat, nu au intercaționat atât între ele. Maria ar putea să facă artă conceptuală, pictură, grafică, artă video, vestimentară!”, a spus Claudia Mandi, artist plastic, muzeograf la Muzeul de Artă din Craiova.

Prezent la eveniment, Lucian Irimescu – artist vizual, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Craiova, a lăudat expoziția Mariei remarcând talentul deosebit al acesteia:

„Am văzut-o pe Maria, cum lucru rar se întâmplă, participând activ la toate expozițiile de marcă organizate de Uniunea Artiștilor Plastici din România, dar și de Muzeul de Artă din Craiova. Este foarte atentă și la activitatea de design vestimentar care este un domeniu care pare foarte ușor accesibil, însă este o lume care înseamnă performanță, care înseamnă rezistență și care este un domeniu, la noi în țară, care începe să-și arate roadele. Avem în față un tânăr creator care parcurge de la grafică, pictură, de la aceste schițe care premerg proiectului final de design vestimentar, avem un tânăr care prin diversitatea lucrărilor crează o unitate. Această unitate prin diversitate pe care ea a denumit-o Blanc, adică Alb pe care noi îl vedem prin dialogul cu negru. Și artista și mama ei creează amândouă o compoziție, alb-negru, în diagonală (vestimentar, n.r.), asta înseamnă că sunt încă legate și în acest domeniu. Cea care a însoțit-o de-a lungul timpului în această lume a artei este mama ei”.

Maria Popescu este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova. Este fiica Marianei Venera Popescu, subprefect al județului Dolj, membru al Asociației Macedonenilor din România.