Ursula von der Leyen: China trebuie să facă presiuni pentru „o pace justă” în Ucraina

0
3204

China trebuie să facă presiuni pentru o “pace justă” în Ucraina, iar rolul său în conflict va fi vital în stabilirea relaţiilor cu Uniunea Europeană, a declarat joi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, înainte de vizita pe care se pregăteşte să o facă, săptămâna viitoare, la Beijing alături de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

“Modul în care China continuă să interacţioneze cu războiul lui Putin va fi un factor determinant pentru relaţiile UE-China în viitor”, a punctat preşedinta Comisiei Europene.

“O radicalizare a politicii Chinei, de la o eră a reformelor şi a deschiderii la una a securităţii şi controlului sporit, ar face necesar ca Europa să-şi ia măsuri de contracarare a riscurilor din punct de vedere diplomatic şi economic”, a continuat Ursula von der Leyen.

Von der Leyen a punctat că nu este viabilă decuplarea de China, dar a subliniat că este vital ca liderii să se concentreze pe reducerea riscurilor pe care le prezintă China pentru Europa.

În plan diplomatic, acest lucru înseamnă colaborarea cu partenerii în probleme globale şi consolidarea ordinii şi instituţiilor internaţionale existente. În acelaşi timp, Europa trebuie să continue dialogul cu China pentru a discuta despre problemele dificile, dar şi pentru a vedea cum se poate coopera în domenii precum schimbările climatice şi protecţia mediului. “Acesta este o parte din motivul pentru care voi vizita Beijingul împreună cu preşedintele Macron”, a menţionat ea.

Comisia Europeană, a anunţat von der Leyen, va prezenta în cursul acestui an idei despre măsuri de control al investiţiilor externe în anumite tehnologii sensibile, pentru a se asigura că acestea nu sporesc capacităţile militare sau de informaţii ale unui rival de sistem. Din 2019, Uniunea Europeană consideră oficial China drept partener, dar şi concurent economic şi rival sistemic.