Nicolae Breza, membru AMR, creator de machete ce reflectă trecutul străbunilor

0
3263

Nicolae Breza, membru al Asociaţiei Macdedonenilor din România (AMR), este cel care cu talent şi multă migală, realizează machete, adevărate opere de artă, simbolizând case tradiţionale macedonene, vapoare, iar în ultimele luni munceşte la realizarea unor biserici.

Nicolae Breza este artist plastic român, de etnie macedoneană, cu care AMR se mândreşte. De o frumuseţe aparte, machetele reflectă trecutul şi identitatea macedonenilor, obiceiurile şi tradiţiile străbunilor.

După ce în urmă cu aproximativ un an, Nicolae Breza a realizat 12 căsuţe machete din regiunile Macedoniei, în această perioadă creează biserici.

”Mi-am dorit foarte mult ca prin creaţiile mele să ofer privitorilor frumuseţea caselor tradiţionale macedonene. A fost o onoare pentru mine că aceste lucrări au fost expuse la Muzeul Naţional Tehnic ”Dimitrie Leonida”, din Bucureşti. La case a fost mult mai simplu decât la biserici. Toate detaliile operelor mele sunt realizate manual. Am ales să reproduc biserici din toate zonele Macedoniei. La o biserică am nevoie de câteva zile doar pentru realizarea desenului, urmează perspectiva, ridicarea la scară a lucrării, apoi am nevoie de timp pentru a decide materialul pe care să îl folosesc”, a povestit artistul.

Până în acest moment a realizat 13 machete de biserici.

A încercat de-a lungul timpului diverse teme, precum cel feroviar, dar şi cel auto sau maritim. Se poate lăuda cu o colecţie impresionantă de machete pe care le păstrează cu mare atenţie atât acasă, cât şi la sediul AMR Bucureşti, dulapuri pline cu machete de vagoane, locomotive, macaze.

”Ascult muzică şi realizez aceste bijuterii. Ţin cont de toate detaliile, depinde foarte mult din ce este realizată biserica reală, aplic diverse materiale, desenez bucată cu bucată, cărămidă cu cărămidă. Număr fiecare rând de cărămizi, fiecare rând de geamuri, vitralii. Unele biserici au la intrare icoane, tablou specific, pe care, de asemenea încerc să îl reproduc”, a completat Nicolae Breza.

Nicolae Breza este născut în România, dar provine dintr-o familie de macedoneni din satul Galičnik.