Se scumpesc gazele din 1 aprilie pentru o mare parte din populaţie

0
3495

Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE – a aprobat, joi, preţurile pentru gazelor la clienţii casnici, stabilind că de la 1 aprilie aceste costuri nu se vor schimba decât în cazul clienţilor Engie – cu 10%, respectiv cu 20-25 de lei.

Potrivit ANRE, începând de la 1 aprilie, preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale vor înregistra următoarea evoluţie:
– pentru 34 din cei 36 de operatori economici deţinători de licenţă de furnizare a gazelor naturale care au şi clienţi reglementaţi, preţurile aplicate clienţilor casnici reglementaţi rămân aceleaşi

– pentru operatorul economic Engie România SA se va înregistra o creştere de preţ pentru furnizarea reglementată aplicată clienţilor casnici, creştere datorată, în principal, corecţiilor aplicate pentru perioada trimestrul IV 2016 – trimestrul I 2018, când preţul practicat a fost mai mic decât costurile aferente furnizării, ceea ce însemnă o creştere de 1,2 bani/kWh, de la 11,8 la 13 bani/kWh

– în cazul operatorului economic E.ON Gaz Furnizare România SA, preţurile pentru furnizarea reglementată aplicată clienţilor casnici nu se modifică.

Aşadar, scumpirea apare doar la clienţii casnici ai Engie, cu aproximativ 10%, de la 11,8 la 13 bani/kWh. Astfel că, în cazul unei gospodării abonate la Engie şi care are un consum mediu de 2.000 kWh pe lună, factura va creşte de la 236 la 260 de lei. Engie furnizează gaze în Bucureşti şi în 19 judeţe din sudul ţării – regiunile Muntenia, Oltenia şi Dobrogea.

ANRE reaminteşte, într-un comunicat, că există un cadru legal care permite tuturor consumatorilor să îşi aleagă furnizorul de gaze naturale. „Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, nu implică modificări de ordin tehnic şi orice client final casnic de gaze naturale poate să treacă de la furnizarea în regim reglementat la furnizarea în regim concurenţial”, menţionează reglementatorul.

ANRE a pus la dispoziţie, la pagina proprie de internet, o aplicaţie web de comparare a preţurilor în domeniul gazelor naturale denumită „Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale”, instrument independent şi necomercial al cărui scop este sa permită compararea preţurilor de furnizare şi a condiţiilor oferite de furnizorii de gaze naturale, înainte de a alege un anume furnizor sau o anume ofertă-tip.