Reuniunea Comitetului de coordonare a Sistemului naţional de gestionare a afacerilor Europene

0
513

2017.03.31_ab_relatiieuropene-3276Săptămâna aceasta a avut loc reuniunea Comitetului de coordonare a Sistemului naţional de gestionare a afacerilor europene. În contextul reuniunii au fost aduse în discuţie, în perspectiva aprobării, mandatele care permit participarea delegaţiilor naţionale la reuniunile ministeriale ale Consiliului UE.

Discuţiile din cadrul reuniunii interministeriale s-au purtat şi asupra ultimelor evoluţii din cadrul activităţii Parlamentului European şi a Comisiei Europene. Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a subliniat cu această ocazie deosebita importanţă a Sistemului naţional de gestionare a afacerilor europene în consolidarea relaţiilor cu partenerii din statele membre şi cu instituţiile comunitare.

Totodată, a fost reiterată importanţa unei pregătiri temeinice în vederea preluării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2019, fiind evidenţiate demersurile de pregătire la nivel intern în toate instituţiile implicate în acest proces.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a salutat organizarea, în marja celebrărilor a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, a unui eveniment la nivel ministerial sub denumirea de „Ziua Digitală”, la data de 23 martie 2017, la Roma. Ana Birchall a declarat că “Europa modernă este un loc în care tradiţia şi inovaţia reuşesc să se completeze reciproc şi să îi facă pe oameni să privească cu mândrie atât spre trecut, pentru a-şi conştientiza rădăcinile, cât şi spre viitor, în perspectiva unei cooperări cât mai strânse. Într-o societate conectată şi digitalizată care transcende limitele geografice, conştientizarea unor problematici legate de serviciile informatice, precum şi nevoia de securitate cibernetică ce decurge din răspândirea noilor tehnologii sunt factori cheie pentru protejarea şi optimizarea experienţei utilizatorilor. Școala românească are un potenţial recunoscut la nivel european şi internaţional în materie informatică, un element de atracţie pentru investitori, păstrarea acestei tendinţe fiind benefică atât din perspectiva locurilor de muncă create în acest domeniu, cât şi prin prestigiul pe care calitatea muncii acestora îl aduce României”.