Coreea de Sud: Fosta preşedintă Park Geun-Hye, arestată pentru corupţie

0
238

Park-Geun-Hye-3arestDupă o audiere maraton joi, tribunalul central din Seul a emis un mandat de arestare împotriva fostei preşedinte pentru corupţie şi abuz de putere, precum şi pentru că a dezvăluit secrete guvernamentale. Park Geun-Hye, care se afla în biroul procurorului în aşteptarea deciziei tribunalului, a fost condusă la un centru de detenţie din apropiere de Seul.

“Este justificat şi necesar să fie arestată (Park Geun-Hye), dat fiind că au fost prezentate acuzaţii cheie şi că există riscul distrugerii de probe”, a explicat tribunalul într-un comunicat.

Reţinerea ei şi plasarea în arest provizoriu constituie o etapă în plus a dizgraţiei celei care a obţinut un rezultat record la prezidenţialele din 2012. Scrutinul a făcut ca ea să fie prima femeie aleasă în funcţia supremă din Coreea de Sud.

Descinderea în infern a început la mijlocul anului trecut cu dezvăluirile privind acţiunile unei vechi prietene de peste 40 de ani şi controversată confidentă din umbră, Choi Soon-Sil, care nu ocupa nicio funcţie oficială. Aceasta din urmă este în prezent judecată în special pentru că a profitat de relaţia cu preşedinta ţării pentru a obţine milioane de dolari din partea marilor concerne din Coreea de Sud.