Ca între vecini… / Unii fac şi alţii trag!

0
472

ghindeni (4)Dispută între locuitorii a două comune învecinate: Ghindeni şi Malu Mare. Motivul este cât se poate de serios, spune edilul din Ghindeni. Şi nu greşeşte. Linia de vecinătate dintre cele două localităţi este, acum, un adevărat front de lucru, pentru că întreaga zonă verde ce aparţine Ghindeniului în partea sa de nord este acoperită de gunoaiele menajere aruncate de cei din comuna alăturată. Fără să stea prea mult pe gânduri, primarul comunei Ghindeni, Florentin Rădulescu, a trimis echipe de lucru pentru a igieniza extravilanul de aici. Trezit fără voia sa în acest mic scandal, Rădulescu spune că situaţia trebuie să nu se mai repete, urmând să discute detaliat cu omologul său din Malu Mare despre incident. Şi, într-adevăr, responsabili de situaţia creată sunt cei din Malu Mare. Mai mult, s-a constat la faţa locului că a apărut din senin, fără autorizaţie de construire, o casă cu toate cele necesare: fântână, gard de împrejumire, curte!

ghindeni (3)Civilizaţia am putea spune că ar trebui să radieze dinspre orice mare oraş universitar spre periferie, adică şi spre micile localităţi din imediata vecinătate, cum este cazul comunei Malu Mare. Nu se întâmplă întocmai, dovadă stă ultimul scandal apărut între două localităţi vecine: Ghindeni şi Malu Mare!

Aruncă gunoaiele pe teritoriul comunei vecine

  Limita dintre aceste comune este dată de un drum, ce pleacă dinspre strada principală spre lunca Jiului. De o parte a acestuia se află construite zeci de case ale celor din Malu Mare. Oameni „gospodari”, aceştia se asigură ca nicio scramură de gunoi menajer sau de altă natură să nu le rămâne în propria ogradă. Cum? Destul de simplu: îl aruncă peste drum, pe spaţiul verde al comunei Ghindeni, ce odinioară îmbrăca forma unei păduri de invidiat.

 ghindeniPus la zid, primarul Florentin Rădulescu s-a trezit în situaţia inedită de a face ordine în ograda proprie, dar vinovaţii să fie alţii decât proprii localnici. „Fără să stau prea mult pe gânduri, am format echipe din persoanele ce pot desfăşura muncă în folosul comunităţii şi am venit la faţa locului pentru a ecologiza  acest teren extravilan. Procedăm la strângerea deşeurilor aruncate de cei din Malu Mare, ale căror gospodării sunt chiar aici, în partea opusă a drumului ce desparte comunele noastre. Este o situaţie care sper eu că nu se va mai repeta, motiv pentru care chiar astăzi voi merge pentru o discuţie deschisă, la obiect, cu omologul meu de la Primăria Malu Mare”, ne-a precizat Florentin Rădulescu, primarul comunei Ghindeni.

Casă cu tot tacâmul, ivită din senin

 ghindeni (1)Printre resturile menajere strânse de cei de la „ajutorul social”, se putea vedea şi o amenajare de locuit în toată puterea cuvântului. Când ne-am apropiat, nu mică ne-a fost mirarea să întâlnim o casă, împrejmuită, cu fântână şi curte. Desigur, lipsea branşamentul la energia electrică. Ăsta mai lipsea! O locuinţă complet ilegal construită, ne-a precizat primarul Florentin Rădulescu. Motiv pentru care autoritatea locală din Ghindeni va face demersurile necesare pentru a afla identitatea celui care beneficiază de casă şi a impune ulterior măsurile legale în cazul unei construcţii executate fără forme legale.

Elevii din Ghindeni au dat o lecţie de civism

Iniţiativa edilului din Ghindeni de a ecologiza comuna nu s-a oprit doar în zona de vecinătate cu Malu Mare, ci s-a derulat pe mai multe suprafeţe din extravilan, unde arboretele de mică înălţime devenise paznicul de zi şi de noapte al deşeurilor.

ghindeni (2)Mai mult, elevii din Ghindeni au oferit tot ieri, de departe, cea mai frumoasă lecţie de civilizaţie. În baza unui voluntariat pe care, în toate ţările dezvoltate îl întâlnim la tot pasul, copiii de aici s-au organizat în grupe de lucru şi a strâns din toată zona de est a comunei Grindeni, resturile menajere purtate de vânturi.

 „Priviţi cât de muncitori sunt toţi aceşti elevi. Sunt copii minunaţi, mulţi dintre ei cu rezultate foarte bune la învăţătură, dovadă premiile obţinute la olimpiade. Sunt obişnuiţi cu munca în gospodărie şi iată că pentru ei câteva ore de voluntariat nu însemană un efort. Din contră, ne dau nouă tuturor un exemplu de cum trebuie să se comporte părinţii şi bunicii lor”, ne-a mai relatat primarul din Ghindeni.

Să mai precizăm la final că, tot pentru viitorul mai bun al tinerei generaţii, starea de blocaj instituţional din administraţia locală a comunei a luat sfâşit, în urmă cu puţin timp. Cotidianul nostru a relatat detaliat despre lipsa de prezenţă a unor consilieri locali, astfel încât să se formeze o majoritate care să adopte proiectele menite să crească gradul de confort al locuitorilor din Ghindeni. Dar, iată că lucrurile au intrat pe un făgaş normal.