Olguţa Vasilescu, reţinută de DNA

0
391

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Secţia de combatere a corupţiei au reţinut-o, ieri după-amiază, pentru 24 de ore, pe Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, pentru luare de mită, spălare de bani şi folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. În acelaşi dosarul sunt cercetaţi Radu Preda, administrator public al Craiovei, şi Elena Daniela Popescu, administrator al unei organizaţii non-profit, ambii fiind plasaţi sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile, timp în care nu au voie să părăsească ţara.

Reprezentanţii DNA au comunicat oficial, ieri după-amiază, că au emis ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, acuzată de luare de mită (4 infracţiuni), folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (3 infracţiuni) şi spălare de bani. De asemenea, procurorii anticorupţie au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de complicitate la luare de mită, şi de Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociaţii non profit, sub aspectul săvârşirii a patru infracţiuni de complicitate la luare de mită, faţă de ambii fiind dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Potrivit comunicatului DNA, s-a reţinut faptul că, în cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de candidatul Vasilescu Lia Olguţa, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obţinerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic (n.r. – PSD). „Donaţiile” respective, estimate la 135.907 euro, făcute în condiţiile de mai sus, s-au concretizat atât în realizarea de materiale electorale, dar şi pentru organizarea unor spectacole în susţinerea campaniei inculpatei. Materialele respective au fost folosite de inculpată, cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunii de folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Ar fi primit mită peste 500.000 lei

În plus, procurorii DNA susţin că, într-un alt context, în cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguţa a pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri, pentru şi printr-o asociaţie non-profit, cu titlu de mită, suma totală de 544.209,33 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu. Concret, în perioada respectivă, inculpata Vasilescu Lia Olguţa, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul celorlalţi inculpaţi, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, să efectueze sponsorizări către asociaţia reprezentată de inculpata Popescu Elena Daniela, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a faţadelor unor clădiri din municipiul Craiova. Oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de inculpata Vasilescu Lia Olguţa în considerarea atribuţiilor pe care aceasta le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăţi în buna desfăşurare a contractelor, în efectuarea plăţilor şi în recepţionarea lucrărilor. De asemenea, edilul a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja în spaţiul public într-o emisiune televizată din data de 02 martie 2016.

Lia Olguţa Vasilescu urmează să fie prezentată, astăzi, Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În ceea ce-i priveşte pe Radu Cosmin Preda şi Elena Daniela Popescu, aceştia trebuie să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi, să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi, să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare, să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă; să nu comunice direct sau indirect, pe nici o cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.