„Pâine şi Mâine”, sprijin pentru copiii fără posibilităţi din judeţul Dolj

0
815

World Vision România lansează programul „Pâine şi Mâine”, menit să asigure unui număr de 2.500 de copii, din zonele defavorizate, o masă caldă în fiecare zi şi sprijin pentru realizarea temelor. Astfel, programul urmăreşte în egală măsură asigurarea nutriţiei necesare pentru dezvoltarea copiilor şi diminuarea ratei abandonului şcolar în satele sărace din judeţele Vaslui, Dolj şi Vâlcea.

Echipa World Vision România a pregătit, prin parteneriate la nivel local, condiţiile pentru livrarea hranei şi asigurarea suportului şcolar în cadrul unităţilor de învăţământ. „Trebuie să spargem cercul vicios al lipsei de viitor prin lipsa de educaţie şi să tratăm direct sursa problemelor. Nu ne putem permite ca, din cauza sărăciei de azi, copiii care vor asigura pâinea de mâine a generaţiilor viitoare să rateze şansa să se dezvolte normal şi să-şi câştige traiul cu demnitate. Copiii nu ajung la şcoală pentru că sunt flămânzi, nu au cele necesare şi nu are cine să îi susţină în demersul educaţional. Devin astfel adulţi fără pregătire, cu şanse de angajare reduse, care îşi formează familii cu aceleaşi probleme, generaţie după generaţie”, spune Daniela Buzducea, director executiv World Vision România.

Peste 40% din români trăiesc în sărăcie

În cei 25 de ani de activitate, World Vision a radiografiat permanent starea comunităţilor sărace din zona rurală, studiile realizate arătând că este necesară abordarea din mai multe unghiuri, simultan, a problemei sărăciei.

„Intervenţia în comunitate şi în familiile sărace este dificilă, se izbeşte uneori de situaţii greu de imaginat, iar copiii sunt principalele victime. De aceea, în paralel cu proiectele de dezvoltare economică şi transformare a comunităţii, trebuie să ţintim la aducerea copiilor la şcoală, asigurându-ne că ajutorul ajunge direct la ei, în forma de care au nevoie. Nu mai avem timp de pierdut”, adaugă Daniela Buzducea.

Rapoartele ONU arată că 40,4% din români trăiesc în sărăcie extremă, iar statisticile ridică procentajul copiilor care trăiesc în sărăcie extremă la 48,5%, ceea ce plasează România pe locul 1 în UE la sărăcie. Copiii din mediul rural sunt predispuşi de trei ori mai mult la sărăcie decât cei din mediul urban. S-a ajuns de la 1 din 10 copii la 1 din 8 copii români care se culcă flămând din cauza sărăciei extreme. 1 din 4 copii renunţă la şcoală din cauza sărăciei şi a rezultatelor slabe la învăţătură. 2 din 3 copii de la ţară abandonează şcoala şi o fac pentru că familia îi retrage pentru a munci. Cei mai mulţi copii îşi împart hainele şi merg cu rândul la şcoală. Lipsa acoperirii nevoilor de bază – hrana – are foarte multe efecte negative în lanţ asupra sănătăţii copiilor: predispuşi multor boli, malnutriţie cronică, stare psihică precară, tonus şi vitalitate scăzute, performanţe intelectuale şi atenţie foarte scăzute, imunitate redusă, vederea afectată, creşterea şi dezvoltarea dezechilibrate, risc crescut de afecţiuni cronice ale viitorilor adulţi.

Cum se pot face donaţii

În acest context, fundaţia World Vision a lansat un apel pentru toţi cei care cred în puterea educaţiei şi care vor să contribuie la asigurarea hranei copiilor din satele sărace. Astfel, organizaţia  oferă doritorilor  mai multe căi pentru implicarea financiară: donaţii directe pe pagina http://www.painesimaine.ro/, 2 euro prin SMS cu textul PAINE la 8844, direcţionarea a 2% din impozitul pe venit până pe 25 mai a.c., sponsorizări.

Tocmai pentru a atrage atenţia asupra efectului sărăciei în viaţa copiilor şi mai ales pentru a sublinia legătura cu abandonul şcolar, campania pentru programul „PÂINE şi MÂINE” se va desfăşura sub sloganul „Unii copii mănâncă doar litere”. Toate informaţiile privind programul de masă caldă se găsesc pe site-ul dedicat www.painesimaine.ro

World Vision desfăşoară în continuare şi alte proiecte de regenerare rurală, pentru a asigura intervenţia şi la nivelul familiilor şi comunităţilor, prin programe de educaţie şi pregătire profesională pentru adulţi, livrează bazele pentru revalorificarea meseriilor tradiţionale sau pentru iniţierea de mici afaceri sustenabile, derulează proiecte de educaţie pentru sănătate şi igienă, hrănirea corectă a copiilor sau refacerea unităţilor de învăţământ şi de asistenţă medicală.