Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” şi-a răsplătit performanţa

0
2127

Sala de festivități a Colegiului Național „Frații Buzești” din Craiova a fost, ieri, arhiplină de elevi. Cu oricare dintre ei ai fi vorbit, fiecare putea să-ți povestească despre performanța lui. Și asta pentru că toți cei peste 200 de copii sunt olimpicii cu care unitatea de învățământ se mândrește. Continuând o tradiție începută cu câțiva ani în urmă, conducerea colegiului a dorit să-i răsplătească, la rândul ei, înmânându-le diplome și premii în bani celor mai buni elevi, testați la olimpiadele școlare, dar și profesorilor care i-au pregătit. Dintre aceștia, doi elevi, Dan Mirea și Teodora Șerbana, sunt deja calificați la faza internațională a olimpiadelor de Lingvistică și Științe.

Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova are o carte de vizită impresionantă și asta datorită performanțelor pe care le obțin elevii săi, performanțe care sunt, de la an la an, și mai multe. Cifrele vorbesc de la sine: nu mai puțin de 275 de elevi au participat la olimpiadele școlare din anul acesta și s-au întors acasă cu premii, iar 84 dintre ei sunt deja calificați la fazele naționale. 70 de elevi au obținut premiul I, 58 au luat premiul al II-lea și 47 au primit premiul al III-lea. Anul acesta, 100 de elevi au obținut mențiuni la olimpiade. Colegiul este reprezentat la cel mai înalt nivel al competițiilor școlare de doi elevi eminenți. Dan Mirea (clasa a XII-a) participă pentru a doua oară la faza internațională a Olimpiadei de Lingvistică. Anul trecut, el s-a întors cu aurul de la competiția organizată la Beijing. Dan Mirea va reprezenta, anul acesta, colegiul și la Olimpiada Națională de Biologie, ocupând locul I la faza județeană, dar și la Olimpiada Națională de Științele Pământului.

Teodora Șerbana este cel de-al doilea elev olimpic internațional al Colegiului Național „Frații Buzești” din Craiova, ea calificându-se la faza internațională a Olimpiadei de Științe a Uniunii Europene.

„Anul acesta am depășit orice bariere”

Fundația Colegiului a organizat, ieri, o festivitate de premiere a tuturor acestor olimpici și s-a dovedit că sala de festivități este prea mică pentru câți elevi performanți învață aici. „Avem o sală mică pentru câți olimpici avem. Nu credeam că o să se poată mai mult, dar totuși se poate. Anul acesta am depășit orice bariere”, a spus, cu mândrie, directorul Zamfirică Petrescu. După recitalul oferit, în deschiderea festivității de premiere, de cvintetul Operei Române Craiova, invitații de onoare, foști absolvenți ajunși acum personalități marcante ale vieții academice, i-au felicitat pe colegii lor mai tineri. O strângere de mână și o încurajare în plus a fiecărui olimpic, care și-a ridicat apoi premiul în bani oferit de fundația școlii.

O fostă absolventă a Colegiului, și ea olimpică la limba germană, Andreea Vasilescu, care este acum studentă la Facultatea de Medicină din București, și-a donat prima bursă, în valoare de 200 de lei. Bursa sa a ajuns la eleva olimpică din clasa a IX-a, Elena Mădălina Stănășel.

35 de profesori pregătesc performanța

Deopotrivă au fost felicitați și răsplătiți și profesorii care au muncit alături de elevi pentru a obține aceste performanțe. Nu mai puțin de 35 de profesori ai Colegiului Național „Frații Buzești” sunt implicați în pregătirea copiilor pentru olimpiade. Cei mai mulți elevi calificați la olimpiadele naționale, 11 la număr, sunt pregătiți de profesorul de Informatică Marius Nicoli. Un profesor care se mândrește cu performanțe an de an, dedicat matematicii, este Lucian Tuțescu, care anul acesta are un lot format din șase elevi pentru faza națională a Olimpiadei de Matematică. Tot un lot de șase elevi are și profesorul de biologie Genelia Petrescu. Profesorii Dochia Marinela (Informatică), Grindeanu Mihaela (TIC), Ioanicescu Sergiu (Limba Română) și Popi Dorina (Limba Franceză) au câte patru elevi care sunt calificați la olimpiadele naționale de anul acesta. Cornelia Cerăceanu (Chimie), Rădulescu Teodora (Matematică), Julieta Țalea (Limba Română) și Sofia Vițelaru (Informatică) au câte trei elevi calificați la fazele naționale.

Au fost acordate de către FSLI Dolj și două diplome de excelență profesorilor Genelia Popescu și Marius Nicoli.

„Atunci când există dăruire se pot face multe”

Viceprimarul Craiovei, Dan Dașoveanu, a mărturisit că este emoționat să fie prezent în fața atâtor copii olimpici și că nu știe pe cine trebuie să felicite mai întâi pentru obținerea acestor performanțe. „Prin ceea ce faceți, în aceste vremuri atât de triste, ne faceți să zâmbim. Nu știu pe cine să felicit mai mult, pe copii pentru dăruirea lor, pe părinții care au știut să le creeze condiții pentru studiu sau acest minunat colectiv de profesori sau această conducere a colegiului care a demonstrat că atunci când există dăruire se pot face multe. Noi, CLM Craiova, vom face tot ce depinde de noi, vom crea toate condițiile ca, după ce veți absolvi cele mai bune universități din lume, să vă întoarceți și să puneți umărul pentru această țară”, a spus Dan Dașoveanu.

„La vârsta voastră, doar cerul este limita”

Președintele onorific al Fundației este prof. univ. dr. Irinel Popescu, o somitate în lumea medicală. Acesta a fost prezent la festivitate, mărturisind că este mândru că face și el parte din comunitatea „buzeștenilor”.  „De ani buni mă simt onorat să vin aici. Aș spune că, în timp, s-a format o adevărată comunitate a buzeștenilor. Cred că așa cum profesorii vă formează pe voi, și voi v-ați ales liceul la care ați venit simțind că aici veți găsi ceea ce vă trebuie, lucrurile de care aveți nevoie și veți forma o comunitate cu profesorii voștri. Deci succesul este, în egală măsură, și al elevilor, și al profesorilor și, peste toate, al comunității. La vârsta dumneavoastră nu există limite. Așa cum a spus și domnul director, s-a dovedit că aceste limite au fost atinse, există loc și de mai bine și există explicația că, la vârsta voastră, doar cerul este limita. De aceea sunt convins că rezultatele vor fi și mai bune de acum încolo. Vă doresc ca, în anii viitori, să fiți și mai mulți. Sigur, este o perioadă de criză și la nivel internațional, traversăm o perioadă foarte grea, și de aceea este impresionant faptul că, și în aceste condiții, obțineți rezultate foarte bune. Pe de altă parte, este adevărat că ieșirea din criză nu se poate face decât cu efortul vostru, cu rezultatele voastre, cu potențialul vostru, cu calitățile voastre. Vă doresc succese și mai multe de acum încolo și vreau să găsesc aceeași comunitate”.

„Să fiți conștienți de valoarea voastră”

Prof. univ. dr. Radu Constantinescu, președintele executiv al Fundației, s-a declarat încântat să vadă că numărul olimpicilor crește de la an la an. „Este formidabil să văd, de la an la an, crescând performanțele liceului și vă doresc succese indiferent oriunde ați ajunge, în lumea aceasta largă.  Sunt singur că sunteți mândri că sunteți buzeșteni, să fiți conștienți de valoarea voastră. Totul a pornit de la această școală, așadar să vă întoarceți la acest lăcaș. Nu pot decât să felicit și pe domnii profesori, pentru că este clar că fără un colectiv de profesori pasionați și gata să vă ajute performanțele acestea nu ar fi fost posibile. Fără un mediu permisiv nu s-ar fi putut ajunge aici, avem și comparații, sunt licee în țară care nu pot să ajungă la nivelul vostru. Vă doresc să aveți succese și rezultate cât mai bune, astfel încât la anul să faceți festivitatea la Opera craioveană, iar peste doi ani la Sala Polivalentă”, a spus, pe un ton amuzant, profesorul Radu Constantinescu.

„Aveți niște profesori extraordinari”

Prof. univ. dr. Corneliu Sabetay, un nume recunoscut în chirurgia pediatrică, a subliniat calitățile didactice pe care profesorii acestui colegiu le-au avut dintotdeauna. „Este o cinste pentru mine să mă aflu aici în calitate de elev, în 1961. Am avut profesori extraordinari, care nu mai sunt prezenți aici. Dar fiul meu, care este medic neurochirurg la Haifa, a absolvit acest liceu i-a avut profesori pe domnul Radu Constantinescu, la Fizică, și pe domnul profesor Nanu, la Matematică. Iar ei sunt aici, sunt o chezășie, deci aveți niște profesori extraordinari. Buzeștiul este în continuare o sursă de a produce niște elevi extraordinari. Este o școală de mare marcă, te poți lăuda cu ea oriunde în Europa”.

O fostă absolventă a Colegiului Național „Frații Buzești”, Adriana Stoica, acum inspector școlar în cadrul ISJ Dolj, i-a felicitat pe elevi, sfătuindu-i să păstreze valorile acestei școli. „Vă felicit pentru rezultatele obținute și vă urez să vă păstrați capul pe umeri. Cred cu tărie că acest liceu formează destine și aveți câteva exemple de față. Sper ca valorile precum performanța, generozitatea și modestia să vă însoțească oriunde. Felicit și cadrele didactice fără de care nu se poate”.

Janina Pașcu, reprezentantul FSLI Dolj, a salutat, la rândul ei, performanța obținută de cei peste 200 de elevi. „Salut excelența și mă simt onorată să fiu prezentă aici. Vreau să fiți sănătoși și la fel de deștepți astfel ca să se bucure de voi părinții voștri, profesorii și noi care avem un loc pe lângă voi”.

„Fără disciplină și fără o anumită rigoare nu se poate face nimic”

Profesorul de Fizică Zamfirică Petrescu este o personalitate a învățământului doljean, care, cu siguranță, își va lega numele de destinul acestui liceu. Alături de performanțele de la clasă, Zamfirică Petrescu își îndeplinește cu brio și mandatul de director – și mărturie stau rezultatele impresionante pe care elevii le obțin la competițiile naționale și internaționale.

Domnule director, este o tradiție să vă premiați elevii olimpici. Sunt mai mulți anul acesta decât anul trecut?

-În statutul Fundației „Frații Buzești” se prevede ca, în fiecare an, înainte de faza națională a olimpiadelor școlare să se facă premierea elevilor care au obținut premii la faza județeană. Anul acesta avem deja doi elevi care s-au calificat la olimpiade internaționale. Este vorba de Dan Mirea, care s-a calificat la Faza Internațională a Olimpiadei de Lingvistică, și de Teodora Șerbana, care s-a calificat la Olimpiada de Științe a Uniunii Europene. Partea îmbucurătoare este că au fost primii în lotul restrâns pentru aceste olimpiade, deci pregătirea lor este de excepție. De asemenea, anul acesta avem 84 de calificați la faza națională și 275 de premii și mențiuni la faza județeană, ceea ce înseamnă un număr semnificativ. Suma pe care o alocă fundația pentru premierea de anul acesta este de 34.000 de lei.

Rezultatele de aici sunt de-a dreptul impresionante: peste 200 de olimpici, aproape câți elevi are o școală mai mică. Există o rețetă a succesului?

-Nu putem spune că există o cheie a succesului, dar avem copii foarte buni, sunt profesori preocupați de pregătirea copiilor, copiii își doresc să facă mai mult decât se face la clasă. Asta înseamnă că au cu cine să lucreze, au o bază materială bună, au condiții să se formeze. Fără disciplină și fără o anumită rigoare nu se poate face nimic și probabil că și acest lucru contează la obținerea unor astfel de rezultate, și nu numai la olimpiade, ci și la Bacalaureat și la admitere am obținut medii foarte bune. Adică suntem într-o situație fericită.

Ce opțiuni au acești elevi excepționali, pleacă afară sau rămân și aici?

-Dintre elevii absolvenți de clasa a XII-a rămân destul de mulți și în Craiova. Am avut chiar și olimpici la faza națională, unul care a ajuns și la faza internațională, care au rămas în Craiova, lucrează la o firmă de soft, este mulțumit de ceea ce face acolo. Eu nu îi pot deturna niciodată de la partea care și-o aleg, așa că nu îi influențez niciodată ca să rămână în Craiova sau să plece. În viață, fiecare este liber să-și urmeze drumul lui, să facă ce crede că este mai bine pentru viitorul lui, iar noi, profesorii, tocmai asta le spunem să-și urmeze drumul pe care și-l stabilesc de la început. De exemplu, elevul olimpic Mirea nu numai că a aplicat la o universitate din afară, dar a și fost admis la Cambridge. Și mai sunt și alții care au aplicat la universități din afară și vor pleca, bineînțeles. Sunt tineri care duc numele României mai departe și sunt convins că vor ajunge sus de tot în domeniile în care vor lucra după terminarea facultății. Dar noi avem grijă de toți elevii noștri, indiferent că sunt vârfuri, olimpici. Pe noi ne preocupă educația lor, noi vrem ca, după absolvirea colegiului, ca elevii noștri să fie admiși la universități și să învețe cu toții.

LAURA MOŢÎRLICHE şi MARGA BULUGEAN