Carderii opriți din drumul spre Franța, condamnați definitiv

0
72


Şapte bărbaţi, membri ai unei grupări de carderi care se pregătea să „dea atacul” la bancomate din Franţa, arestaţi în luna mai 2013, au fost condamnaţi definitiv la Curtea de Apel Craiova. Instanța le-a admis, săptămâna trecută, apelurile și le-a redus tuturor inculpaților pedepsele, trei dintre ei primind închisoare cu executare – 4 ani, 2 ani și 6 luni, respectiv 1 an și 10 luni –, restul fiind condamnați la câte 2 ani cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani. Cei trei carderi condamnați cu executare sunt deja după gratii.

Reamintim că gruparea formată din Marin Boatcă, Florentin Adam, Leonard Ogrezeanu, Alexandru Sorin Sîrbu, Alexandru Titirică, Ion Ţucă şi Ştefan Coman a fost destructurată de poliţiştii BCCO Craiova şi procurorii DIICOT Craiova în urma unei acţiuni demarate în dimineaţa zilei de 1 mai 2013. În jurul orei 4.00, oamenii legii i-au prins în flagrant, în Autogara Rahova, din Bucureşti, pe Marin Boatcă, de 34 de ani, din Bucureşti, şi pe Florentin Adam, de 34 de ani, tot din Bucureşti. Cei doi membri ai grupului urma să plece în Franţa cu autocarul, pentru a monta aparatură de skimming pe bancomate, aparatura fiind găsită ascunsă în bagajele lor, printre obiectele de îmbrăcăminte. Poliţiştii BCCO Craiova, cu sprijinul colegilor din cadrul BCCO Bucureşti, DGPMB – SAS, SJIPI Dolj şi IPJ Dolj – SAS au făcut, ulterior, 7 percheziţii, 4 în Bucureşti şi 3 în Craiova, la locuinţele membrilor grupării, fiind găsite şi ridicate 8 „guri de bancomat”, 4 baghete modificate, circuite electronice, componente artizanale, minicamere video disimulate şi încărcătoare adaptate artizanal, un laptop, 3 hard – disk-uri, 267 de CD/DVD, 8 telefoane mobile, 19 SIM-uri, 5 carduri cu bandă magnetică şi 4 carduri de memorie.

Pedepse reduse la apel

Pe 18 iulie 2013 s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care Marin Boatcă, Florentin Adam, Leonard Ogrezeanu, Alexandru Sorin Sîrbu, Alexandru Titirică, Ion Ţucă şi Ştefan Coman au fost trimişi în judecată pentru constituire de grup infracţional organizat, falsificarea de instrumente de plată electronică, deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate şi vânzarea, importul sau distribuirea de dispozitive, programe informatice, parole ori coduri de acces, în scopul săvârşirii de infracţiuni. Cu toţii şi-au recunoscut faptele, iar pe 13 septembrie 2013 magistraţii au pronunţat soluţia în dosar. Astfel, Alexandru Sorin Sîrbu (fost Sîrbu-Matei) a fost condamnat la 3 ani şi 4 luni închisoare, la care judecătorii au adăugat o pedeapsă mai veche primită de inculpat tot de la Tribunalul Dolj, acesta urmând să execute 5 ani şi 4 luni închisoare. Ion Ţucă a primit 3 ani de închisoare cu executare, Leonard Ogrezeanu a primit 3 ani şi 4 luni de închisoare tot cu executare, faţă de aceşti inculpaţi fiind menţinută şi arestarea preventivă. Alexandru Ionuţ Titirică, Marin Boatcă şi Florentin Adam au primit câte 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 4 ani şi 8 luni, iar Coman a primit 3 ani cu suspendare pe un termen de 5 ani, toţi cei care au primit pedepse cu suspendare fiind puşi în libertate.

Atât inculpații, cât și procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au declarat apel, soluționat de Curtea de Apel Craiova săptămâna trecută, joi, 27 martie a.c. Judecătorii de aici au admis apelurile inculpaților și le-au redus pedepsele. Astfel, Alexandru Sorin Sîrbu a rămas cu cea mai mare pedeapsă (pentru că este recidivist) de 4 ani închisoare. Ion Ţucă a fost condamnat la 1 an şi 10 luni închisoare cu executare, iar Leonard Ogrezeanu la 2 ani şi 6 luni închisoare, toți trei cu executare.. Alexandru Ionuţ Titirică, Marin Boatcă, Florentin Adam și Ştefan Coman au primit câte 2 ani închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare 5 ani. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă.