Ţările zonei euro au decis constituirea unui fond de salvare de 800 miliarde euro

0
129
Maria Fekter

Cele 17 state membre ale zonei euro au decis ieri, la Copenhaga, construirea fondului de salvare împotriva crizei în valoare de 800 miliarde euro, a anunţat ministrul austriac de finanţe, Maria Fekter, transmite Reuters. Suma conţine 500 miliarde de euro, bani din Mecanismul European de Stabilitate (MES, care ar trebui să-şi înceapă activitatea la jumătatea acestui an), 200 miliarde de euro deja acordate sau promise de Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF) Greciei, Irlandei şi Portugaliei, 53 miliarde de euro împrumuturi bilaterale pentru Grecia şi 49 miliarde de euro care au rămas din FESF, le-a declarat reporterilor Maria Fekter.

Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, declara, joi seară, că zona euro nu ar trebui să aloce mai mult de 800 miliarde euro pentru mecanismele de siguranţă, iar accesarea fondurilor de urgenţă ar trebui să fie permisă doar statelor care se angajează la măsuri de reformă. Acesta a respins de facto, joi seara, ideea apărată de Franţa şi OCDE, referitoare la un fond de salvare pentru zona euro în valoare de 1.000 miliarde de euro. „Avem fonduri noi de 500 miliarde euro disponibile, alături de programele deja convenite pentru Irlanda şi Portugalia şi de noul program pentru Grecia. Este vorba despre aproximativ 800 miliarde euro. Cred că este suficient. Să cheltuim mai mulţi bani nu este o soluţie”, a spus Schaeuble. Această  „plasă de siguranţă” a zonei euro ar trebui să fie suficientă pentru a putea interveni în sprijinul statelor cu economii mari şi probleme financiar-fiscale, precum Italia şi Spania, a subliniat Schaeuble. Germania s-a opus încă de la început construirii unui mecanism de siguranţă cu resurse financiare de 1.000 miliarde euro.

Liderii europeni speră că această „plasă de siguranţă”, de 800 miliarde euro, va fi ultima măsură semnificativă necesară pentru a determina statele bogate din afara zonei euro să-şi crească contribuţiile la Fondul Monetar Internaţional (FMI), pentru a permite instituţiei să intervină în sprijinul ţărilor europene cu probleme.