Rezidenţiat cu repetiţie pentru locurile neocupate

0
372

Absolvenţii de Medicină care au ratat concursul de Rezidenţiat organizat în toamna anului trecut vor mai primi o şansă în această primăvară. Cel mai probabil la jumătatea lunii mai a.c. Ministerul Sănătăţii va organiza o sesiune intermediară de intrare în Rezidenţiat. Decizia vine după ce mai mult de 400 de locuri au rămas neocupate în urma concursului desfăşurat în luna noiembrie a anului trecut. 

Ministerul Sănătăţii organizează o sesiune extraordinară de intrare în Rezidenţiat, săptămâna aceasta fiind aprobată ordonanţa de urgenţă privind organizarea şi finanţarea concursului.

Organizarea unei sesiuni extraordinare de concurs a fost anunţată încă de la începutul acestui an întrucât, la concursul din luna noiembrie 2011, un procent important, aproximativ 40%, din posturile scoase la concurs au rămas neocupate. După cum au ţinut să precizeze chiar reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, acest fapt constituie o situaţie  de excepţie şi poate duce la o accentuare a deficitului de medici specialişti cu care se confruntă reţeaua de asistenţă medicală.

Cele mai multe posturi rămase neocupate, în medicina de urgenţă

Concret, în urma repartiţiei candidaţilor promovaţi în concursul de rezidenţiat de anul trecut, 431 de locuri şi posturi de medici rezidenţi au rămas neocupate. Cele mai multe posturi rămase neocupate s-au înregistrat în specialităţile medicină de urgenţă, medicină de familie, neonatologie, ATI şi pediatrie..

Tinerii medici care doresc să participe la concursul de Rezidenţiat se pot înscrie la direcţiile de sănătate publică, respectiv la ministerele cu reţea sanitară proprie pentru rezidenţiatul pe loc. Şi în cazul rezidenţiatului pe post înscrierea se face la direcţia de sănătate publică a judeţului din care vin potenţialii concurenţi. Trebuie menţionat faptul că sesiunea de concurs se va desfăşura exclusiv în Centrul Universitar Bucureşti, spre deosebire de Rezidenţiatul din toamnă care a avut loc în şase centre universitare din ţară, printre care şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova.

Dacă se vor aplica aceleaşi reguli din toamna anului trecut, candidaţii vor trebui să rezolve un test-grilă cu 200 de întrebări, pe durata a patru ore. Punctajul minim de promovare va reprezenta 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.