Inspectorii de muncă, protejaţi de violenţa angajatorilor

0
392
Cătălin Mohora

Începând cu 24 martie 2012 a intrat în vigoare Legea nr. 51, care modifică Legea nr. 108/1999 cu privire la înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii, lege care reglementează câteva aspecte cu care inspectorii de muncă se confruntă în activităţile de control. Mai exact, Legea nr. 51 se referă la sancţionarea angajatorilor, în situaţia în care inspectorul de muncă este impiedicat să-şi exercite activitatea de control agenţii economici pe care îi supun controlului, fie de către angajatori, dar şi de persoanele interpuse. “Sancţiunea este cuprinsă între 5.000 de lei şi 10.000 de lei. Mai mult decât atât, se sancţionează angajatorul în cazul în care unul dintre angajaţi sau persoanele depistate de către inspectorii de muncă la punctele de lucru refuză completarea acelei fişe de indentificare, în baza căreia noi stabilim sau verificăm dacă persoana respectivă are statut de angajat, aşadar dacă are forme legale de angajare sau nu”, a explicat, ieri, inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj. Totodată, începând cu 24 martie 2012, inspectorii de muncă au un statut special, fiind protejaţi prin lege pentru situaţii de violenţă. “Regelemntările pe care le aduce Legea nr. 51 sunt de bun augur şi creează un cadru corect şi mai sigur pentru noi, ca şi inspectori de muncă în activitatea de control, mai ales că noi ne-am şi confruntat cu o situaţie de violenţă în rândurile inspectorilor, anul trecut, când unul dintre colegii noştri a fost lovit de către un angajator”, a afirmat şeful ITM Dolj.

Răducu Mitran

Ascunşi în dulapuri de frica controalelor

În ceea ce priveşte acţiunile întreprinse de Inspectoratul de Muncă Doljl, de la începutul anului şi până în prezent s-au derulat mai multe campanii naţionale, pe care responsabilii instituţiei aprecieazşă că le-au parcurs cu “eficienţă maximă”. “În domeniul relaţiilor de muncă au fost trei controale şi cinci pe parte de securitate şi sănătate în muncă, campanii care au completat acţiunile noastre de control în această perioadă de trei luni. Un aspect important este următorul: dacă în 2011 aveam un vârf ca şi creştere a numărului de persoane care lucrau fără forme legale, în primul trimestru al anului 2012 constatăm o diminuare a fenomenului muncii la negru. Din păcate, creşte munca la gri, care se manifestă sub mai multe forme, dar principala şi cea mai îngrijorătoare este aceea că unii angajatori introduc datele în Revisal, lasă impresia angajatului că au contracte individuale de muncă, dar nu execută aceste contracte”, a precizat Cătălin Mohora. Potrivit acestuia, diminuarea fenomenului muncii la negru s-a datorat modificărilor legislative, înăspririi sancţiunilor vizavi de angajatorii care folosesc munca la negru, reducerii birocraţiei şi, nu în ultimul rând, activităţilor întreprinse de către ITM în colaborare cu Jandarmeria, dar şi cu Poliţia şi Garda Financiară.

“Am avut situaţii în care la unele firme monitorizate de noi să găsim angajaţii închişi pe interior, în punctele de lucru unde îşi desfăşoară activitatea, pentru că în acel moment se desfăşura activitatea în interior. În asemenea cazuri, am intervenit cu sprijinul Jandarmeriei pentru a pătrunde şi identifica acele persoane, care, în unele cazuri, erau ascunse inclusiv prin beciuri, încăperi precum debarale, cămări, unde erau înghesuiţi şi câte zece oameni. La o stfel de locaţie, din 18 persoane depistate că desfăşurau activitate, zece erau fără forme legale”, a exemplificat conducerea ITM Dolj.

 

Aproximativ 40% din numărul total de procese-verbale de control şi contravenţie încheiate de către insoectorii de muncă angajatorilor verificaţi au fost contestate de către cei din urmă. Dintre cele soluţionate – acelea care au trecut prin faza de judecătorie şi tribunal – 75 au fost câştigate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj.

Una dintre modificările legislative care au apărut în martie 2012 abrogă articolul referitor la dministrarea comisionului de către ANAF şi, în momentul de faţă, administrarea cât şi măsurile de executare silită vor fi făcute de către ITM-uri. Angajatorii, patronii şi contabilii interesaţi de sumele pe care le datorează anumitor firme pot consulta site-ul oficial al ITM Dolj – www.itmdolj.ro.

“O să înceapă munca în agricultură, iar în baza Legii nr. 52 din 2012, zilierii pot desfăşura servicii ocazionale, dar noi o să-i verificăm, pentru că nu toată lumea poate lucra ca zilier, este cazul mecanicilor agricoli, a muncitorii permanenţi, care nu pot lucra ca zilieri, iar controalele noastre se vor axa pe acest sector”, a precizat Răducu Mitran, inspector-şef adjunct al ITM Dolj.