Depresia face tot mai multe victime

0
153

Sărăcia, grijile de zi cu zi dar şi singurătatea sunt motivele pentru care tot mai mulţi români cad victime ale depresiei. Concluzia, una îngrijorătoare, a fost comunicată ieri cu ocazia unei conferinţe naţionale organizată la Craiova la care au participat medici psihiatri din ţară, dar şi de peste hotare. 

Deşi în România nu există statistici care să scoată la iveală numărul real al celor care suferă de afecţiuni pshice, medici spun că tratează tot mai mulţi pacienţi, iar o bună parte din aceştia suferă de depresie. Nu există însă bani pentru a întocmi o evidenţă clară a bolnavilor, cum tot din motive financiare, pacienţii nu beneficiază de terapii moderne. Asta deşi medicina a evoluat considerabil şi pe segmentul afecţiunilor de natură psihică.

„Depresia este foarte frecventă fiind strâns legată de modul în care trăim. Viaţa oamenilor s-a schimbat foarte mult. Cauza de bază rămâne una genetică, dar sunt şi alţi factori cum ar fi această înstrăinarea oamenilor. De aceea ne confrutăm cu tot mai multe cazuri de depresie şi tulburări de adaptare”, a explicat dr. Tudor Udriştoiu, preşedintele Societăţii Române de Psihiatrie Biologică şi Psihofarmacologie.

Procent ridicat al bolnavilor cu afecţiuni psihice la nivel european

Şi la nivel european, dacă este să ţinem cont de ultimele date publicate, numărul celor cu afecţiuni de natură psihică este tot mai mare. Potrivit specialiştilor 31,2% este procentul celor cu diagnostic psihiatric. Din acest motiv, şi specialiştii din Europa prezenţi la Craiova cu ocazia Conferinţei Naţionale de Psihiatrie Biologică şi Psihofarmacologie au subliniat faptul că ar fi nevoie de o atenţie mai mare acordată acestei specialităţi medicale şi din punct de vedere al resurselor financiare.

Printre invitaţii de peste hoatre s-au numărat prof. univ. dr. Siegfried Kasper de la Universitatea din Viena şi prof. univ. dr. Diana Paleacu de la Universitatea din Tel Aviv. „Revin în Craiova după mai mulţi ani şi pot spune că este începutul unei colaborări care sperăm să fie una cât mai productivă şi de durată. Conferinţa din această săptămână ne-a oferit ocazia printre altele să învăţăm unii de la alţii”, a precizat medicul de la universitatea israeliană.