Unii primari plătesc amenzi… dar nu din banii lor!

1
81

Nicolae Giugea

În urmă cu două zile scriam în cotidianul nostru un material cu titlul „Cum face muncă voluntară fiul contabilei de la Primăria Braloştiţa”, în care arătam legăturile dintre primarul Amza Dumitru şi o parte a angajaţilor din instituţia pe care o conduce. În acelaşi articol dădeam exemplu fiul contabilei Ioana Hantea care se ocupă de construcţia site-ului Primăriei Braloştiţa, fără să fie remunerat după cum spune primarul şi mama acestuia, care dacă nu este finalizat până la data de 8 aprilie a.c., este pasibilă de a fi amendată.

La data de 28 martie a.c. contabila Ioana Hantea ne declara că fiul ei Mihăiţă Hantea nu se ocupă de construcţia site-ului Primăriei Braloştiţa a cărei angajată este, ci de această chestiune se ocupă un angajat al instituţiei. „Care e problema? Nu am semnat nici un contract. Domeniul site-ului e cumpărat pe factură de Primăria Braloştiţa şi aparţine comunei, nu mie personal. Nu fiul meu se ocupă de site, ci un salariat al Primăriei, al cărui nume nu contează”, declara la data de 28 martie a.c. Ioana Hantea. Tot Ioana Hantea recunoştea că site-ul nu este terminat, deşi se lucrează la el din data de 15 septembrie 2010, şi nu vedea nici un motiv pentru care Primăria Braloştiţa să fie amendată. „Detalii tehnice nu ştiu să vă dau, dar site-ul nici măcar nu a fost terminat. Nu avem de ce să primim amendă, atâta timp cât noi am cumpărat domeniul respectiv şi este al nostru. Nu e vorba de nici o infracţiune. Care este problema?”, spunea Ioana Hantea.

Adresă prefect

Au fost avertizaţi şi de prefectul Nicolae Giugea

La numai o zi după ce Ioana Hantea nu vedea motivul pentru care Primăria Braloştiţa ar putea fi sancţionată că nu are site-ul finalizat, în Colegiul Prefectural Eugen Călinoiu directorul DGFP atrăgea atenţia că: “Din cauza nedeschiderii contului de utilizator pe site-ul Ministerului Administraţiei şi Internelor, nu s-au transmis în format electronic documentele prevăzute de lege. În această situaţie, în conformitate cu art. 78 din Legea finanţelor publice locale nr.27312006, ordonatorul principal de credite va fi sancţionat cu amendă contravenţională de la 1.000 lei la 2.500 lei de organele competente”. Dar înainte de a fi atenţionaţi de directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj primarii, inclusiv cel de la Braloştiţa, au fost avertizaţi cu privire la această situaţie de prefectul Nicolae Giugea prin adresa 105 din 24 martie a.c.. „Ministerul Administraţiei şi Internelor prin adresa nr. 3381/17.03.2011 va nominalizat ca localitate ce nu a procedat la aplicarea prevederilor Legii 273/2006 dispunând Instituţiei Prefectului luarea de măsuri pentru reglementarea situaţiei din teritoriu. Vă reamintim că potrivit art. 70¹ (5) din Legea 273/2006 modificată şi completată, termenul limită până la care aveaţi obligaţia să realizaţi pagini de internet proprii a fost 31 decembrie 2010 iar crearea unui cont de utilizator site-ul MAI trebuia făcută până la data de 26.01.2011. Nerespectarea art. art. 70¹ (5) din Legea 273/2006 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei. Drept urmare, până la dat de 31.03.2011 ne veţi comunica stadiul realizării site-ului propriu, implicit publicarea documentelor prevăzute de lege şi transmiterea acestora în format electroni la MAI”, se arată în adresa prefectului Nicolae Giugea trimisă primăriilor din judeţul Dolj.

Primarul de la Braloştiţa greşeşte pe banii contribuabililor

Faptul că cei de la Primăria Braloştiţa nu sunt la curent cu legea nu uimeşte pe nimeni. Şi până la urmă nu contabila va fi sancţionată ci primarul Amza Dumitru. Şi dacă el acceptă acest lucru pentru a-i face contabilei şi fiului acesteia un hatâr este problema lui. Mai grav este că cei de la Primăria Braloştiţa au încheiat un contract cu o firmă, tot pentru construcţia unui site şi pentru că nu şi-a respectat angajamentele contractuale a pierdut în urma unui proces nişte bani, care erau ai cetăţenilor contribuabili. SC SVS CITY MEDIA S.R.L. a acţionat în judecată în anul 2008 Primăria Braloştiţa în dosarul 9882/299/2008 pentru că nu şi-a respectat obligaţiile contractuale faţă de ei. Tribunalul Bucureşti la data de 30 martie 2009 a decis: „Admite recursul. Modifică în parte sentinţa atacată, în sensul că: Obligă pârâta la penalităţi de întârziere de 0,1% pe zi calculate de la data de 05.06.2008 până la data achitării integrale a debitului. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei. Irevocabilă”. În total aproximativ 100 de milioane de lei vechi din banii publici au fost pierduţi pentru că nu au respectat legea cei de la Primăria Braloştiţa. În această chestiune răspunsul contabilei de la Primăria Braloştiţa Ioana Hantea ar fi: „Care e problema?”.

1 COMENTARIU

Comments are closed.