Elevi români, “avocaţi” şi “procurori” într-un proces contra Holocaustului

0
402
O delegație de 12 elevi reprezintă marți, 31 ianuarie, România în cadrul Outreach Programme on the Holocaust (Programul de Comunicare despre Holocaust), organizat anual de Națiunile Unite la New York, după cum precizează un comunicat primit de Edupedu.ro. Scopul este de a informa și sensibiliza publicul cu privire la crimele regimului nazist din Germania și ale aliaților acestuia. Cei 12 elevi provin de la Complexul Educațional Laude-Reut.

FOTO: Complexul Educaţional Laude – Reut

„Aceștia au fost selectați, alături de alți circa 30 de elevi și studenți cu vârsta de 15-22 de ani din întreaga lume, să participe la un proces simulat care se va desfășura la New York, la sediul ONU, pe data de 31 ianuarie și care îl va avea în „boxa acuzaților” pe Ernst Rüdin (1874-1952). Rüdin a fost creierul legislației „igienei rasiale” naziste, promotor al programului nazist de sterilizare forțată, dar și un pionier în domeniul cercetărilor originilor genetice ale bolilor psihice”, se menţionează în comunicat. Elevii români au trecut printr-un proces de selecție care a durat 2 ani. Selecția participanților s-a făcut în urma analizei contribuției lor în combaterea antisemitismului, precum și a activităților pe care le-au desfășurat pe tema Holocaustului. Conform sursei citate, procesul „Omenirea vs. prof. Ernst Rüdin” a fost pregătit timp de doi ani, prin cercetări documentare și redactarea de scenarii care le-au fost prezentate elevilor din întreaga lume, și va dezbate următoarele subiecte: drepturile omului și încălcările acestora, rasism și discriminare, precum și responsabilitatea liderilor pentru consecințele îndemnurilor și acțiunilor acestora.

Elevii vor juca rol de „avocați” sau „procurori”

„Procesul este susținut de către tineri (elevi și studenți) de religii diferite din 15 țări, împărțiți în echipe de procurori și avocați ai apărării. Cinci judecători au formulat capetele de acuzare, printre care: sterilizare forțată, rasism, violare gravă a drepturilor omului și ale persoanelor cu dizabilități, experimente umane și conducerea de acte de ucidere în masă”, conform comunicatului.