Circa 110 milioane de tigarete de contrabanda capturate de autoritati in 2022

0
128

In anul 2022, pe fondul eforturilor extinse ale autoritatilor de a stopa activitatile ilegale de la granitele tarii, peste 110 milioane de tigarete de contrabanda au fost capturate la frontierele Romaniei. Valoarea pe piata neagra a tigaretelor de contrabanda retinute de autoritatile romane in 2022 se ridica la peste 73 de milioane de lei, conform datelor centralizate pe www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator in timp real al capturilor de tigarete de contrabanda de pe teritoriul Romaniei.

Conform celui mai recent studiu realizat de Novel Research, in 2022 media anuala a comertului ilegal cu tigarete a fost de 7,1%, fata de 8,7% in 2021, aceasta fiind cea mai scazuta din ultimii 15 ani, ceea ce inseamna implicit si venituri mai mari la bugetul de stat. Spre comparatie, nivelul maxim atins de piata neagra de tigarete inregistrat in Romania in anul 2010 era de 27% din totalul consumului. De asemenea, media anuala a contrabandei cu tigarete in Romania se situeaza sub media de 10% la nivel european. “Continua scadere a pietei negre, inregistrata de la an la an, reprezinta un efect imbucurator al intaririi frontierelor si al parteneriatului eficient cu autoritatile romane pentru combaterea traficului ilicit de tigari. Scaderea traficului ilicit este in directa corelatie cu cresterea volumului contributiilor industriei de tutun la bugetul de stat, BAT Romania fiind de altfel cel mai mare contribuabil la bugetul de stat in ultimii doi ani. Ramanem un partener dedicat in sustinerea eforturilor autoritatilor de combatere a traficului ilicit prin intermediul platformei de informare Stop Contrabanda si prin proiecte de informare si donatii de echipamente necesare indeplinirii acestor obiective,” a mentionat Ileana Dumitru, Director juridic si relatii publice al Ariei Europa centrala si de sud, BAT.

Aproape jumatate din totalul capturilor, la granitele de sud ale tarii

 In 2022, cel mai mare volum de tigarete de contrabanda capturate a fost inregistrat in judetele Constanta (peste 15,6 milioane de tigarete), Giurgiu (peste 13,7 milioane de tigarete) si Valcea (aproape 11,2 milioane de tigarete), capturile retinute in aceste judete reprezentand 44% din totalul volumului inregistrat anul trecut pe teritoriul Romaniei, potrivit datelor centralizate pe StopContrabanda.ro. Traficul ilicit a pastrat un nivel ridicat si la granitele de nord ale tarii, cu circa 42% din capturi realizate in aceasta zona (38,5 milioane de tigarete).

 Retelele de contrabanda isi diversifica metodele.

Autoritatile au identificat in 2022 noi metode de introducere ilegala a tigaretelor contrafacute in tara: in luna decembrie a anului trecut, o persoana a incercat sa introduca in Romania peste 8.000 de pachete de tigari de contrabanda, facand uz de calitatea falsa de diplomat. Volume semnificative de tigari de contrabanda au fost descoperite in rezervorul, aripa sau podeaua mai multor autoturisme care incercau sa treaca ilegal granitele. Traficul ilicit a proliferat si pe rutele aeriene in 2022. Capturi semnificative au fost inregistate in aeroporturi, autoritatile retinand de-a lungul anului mai multe persoane care incercau sa tranziteze granitele cu volume semnificative de tigari.

De asemenea, potrivit datelor autoritatilor, in 2022 au fost capturate cantitati semnificative de tutun neprelucrat, cea mai mare cantitate de tutun fiind confiscata de ANAF in luna mai: 10.260 kg de tutun brut, importat scriptic din Indonezia. Anul trecut au fost descoperite si confiscate peste 50 de tone de tutun (brut, pentru narghilea sau tutun descoperit in fabricile ilegale). Cantitatea este aproape dubla fata de anul 2021, cand au fost confiscate aproximativ 30 de tone de tutun.

Contrafacerea tigarilor devine un fenomen ingrijorator

Mai mult de 21.8% din tigarile gasite la consumatori in momentul interviurilor din cercetarea de piata au fost contrafacute, inregistrand cel mai mare nivel al tigarilor contrafacute in piata ilicita din ultimii 10 ani. Din totalul cantitatilor capturate de autoritati in anul 2022, mai mult de 40% au fost identificate ca fiind contrafacute, capturile cele mai importante de astfel de produse fiind facute in Contanta, Valcea si Giurgiu. In acelasi timp, numarul fabricilor ilegale de tigarete descoperite si destructurate de autoritati a crescut la 5 in 2022 fata de cele 2 descoperite in 2021, acesta fiind de asemenea un indicator al diversificarii metodelor retelelor de contrabanda.

Datele despre evolutia capturilor de tigarete de pe teritoriul Romaniei pot fi consultate in timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro,  o initiativa BAT de sprijin al eforturilor autoritatilor  prin centralizarea capturilor din intreaga tara, dar si prin informarea consumatorilor cu privire la efectele contrabandei cu tigari asupra societatii. Campania este desfasurata in parteneriat cu Politia Romana, Politia de Frontiera Romana, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Autoritatea Vamala Romana. Campania „Stop contrabanda” a fost lansata de BAT in 2017, pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu tigari.

Despre BAT in Romania

  • In 2021, BAT a fot cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, pentru al doilea an consecutiv. Pe fondul reducerii nivelului contrabandei cu tigari, BAT a avut in anul 2021 o contributie totala la bugetul de stat de circa 11 miliarde de lei (2,2 miliarde de euro) sub forma de taxe si accize, o crestere de 10% fata de anul 2020.
  • BAT este liderul pietei tutunului din Romania, cu o cota de peste 50%
  • BAT are peste 3.000 de angajati si creeaza alte 30.000 de locuri de munca pe lantul de distributie si aprovizionare
  • BAT a lansat in Romania in decembrie 2017 dispozitivul glo, cel mai inovator produs al companiei care incalzeste, nu arde tutunul.