Thiem, challengerul lui Nole, în finala AO

0
288

Astăzi s-a încheiat penultima fază în turneul băieților la Australian Open. În prima semifinală, desfășurată ieri,  Novak Djokovic a trecut în trei seturi de Roger Federer cu scorul de 7:6; 6:4; 6:3. Cu Federer nerecuperat fizic în urma meciurilor foarte consumptive din fazele anterioare ale turneului și cu un Djokovic impecabil din acest punct de vedere, meciul a început împotriva tuturor așteptărilor, Federer impunând ritmul, hotărât să își câștige punctele, conștient fiind că nu are altă șansă în fața jucătorului adaptat perfect la condițiile de joc de la Australian Open – turneul de grand slam favorit al sârbului.  Astfel, veteranul s-a aflat la conducerea ostilităților pe tot parcursul primului set dar nu a reușit să fie decisiv în momentele importante. Cu un raport  al loviturilor direct câștigătoare de 25/5 în favoarea elvețianului,  s-a intrat în cele din urmă în tie-break acolo unde Federer a cedat fără drept de apel (1:7), amintirea celor 3 tie-break-uri pierdute în fața sârbului în ultima finala de la Wimbledon bântuindu-l, parcă.

Cu Djokovic la timonă etlându-și în continuare jocul consistent de pe linia din spatele terenului, meciul a continuat cu game-uri pe propriul serviciu obținute din ce în ce mai ușor de către jucătorul sârb si din ce în ce mai greu pentru legenda vie a acestui sport. Jocul a culminat cu câte un break în fiecare dintre următoarele două seturi în avantajul favoritului. Așadar Djokovic,  a câștigat aștepat un meci pe care l-a controlat in cea mai mare parte, calificându-se în a opta lui finlă la AO, fază în care este neînvins.

În cea de-a doua semifinală desfășurată azi, Dominic Thiem l-a depășit pe Alexander Zverev în patru seturi 3:6; 6:4; 7:6; 7:6. Câștigătorul a intrat greu în meci, resimțindu-se încă din punct de vedere fizic după meciul din optimi cu Nadal și a pierdut primul set. Apoi însă, cu mult curaj și percuție în lovituri, austriacul a reușit să își impună jocul, câștigând urmatoarele trei manșe, ultimele două în tie-break. Deși vizibil diminuat fizic, Thiem a reușit să câștige punctele importante, multe dintre ele cu ajutorul loviturii de dreaptă inversă făcând din aceasta o adevărată armă cu care l-a hărțuit pe Zverev în permanență. De cealaltă parte, neamțul a jucat parcă la alibi, neasumându-și practic în niciun moment inițiativa. Mulțumindu-se de cele mai multe ori doar să dea mingea lung înapoi și așteptând greșeala adversarlui, el nu a reușit să își impună punctul de vedere.

Finala de duminică îi va pune, astfel,  față în față pe Novak Djokovic – jucătorul cel mai în formă în acest moment din circuit si pe Dominic Thiem – jucatorul exponențial, până acum, al generației sale.

COSTI CERGĂ