Ştiinţa a bătut Gazul într-o manieră clară

0
579

Universitatea Craiova – Gaz Metan Mediaş 3-1

Au marcat: Cicâldău 7, 26, Cosic 62 / M. Constantin 37 – pen.

Stadion: „Ion Oblemenco”, spectatori: 12.000.

Universitatea Craiova: Pigliacelli 7 – Martic 7, Acka 6, Cosic 8, Vătăjelu 7 (86 Bancu) – Mateiu 7, Nistor 7 (90 Ivanov), Cicâldău 9 – Ivan 7, Niţu 7 (60 Koljic) 7, Mihăilă 8. Antrenor: Cornel Papură. Rezerve: L. Popescu –Tiago Ferreira, Baiaram, Bărbuţ.

Gaz Metan Mediaş: Pleşca – De Moura (46 Romeo 82 Butean), M. Constantin, Larie, Velisar – Drăghici (46 Ely Fernandes), Fofana, N. Roşu, Cardoso – Hora, S. Buş. Antrenor: Edi Iordănescu. Rezerve: Batista –R. Popa, Droppa, Ciocan.

Arbitru: Marius Avram. Asistenţi: Mircea Orbuleţ, Vladimir Urzică. Rezervă: Horia Mladinovici.

Observatori: Cornel Fecioru, Mircea Călin.

Liga I a debutat în 2020 cu un meci aprig, de play-off, între două echipe spectaculoase. Craiova şi Mediaşul s-au duelat decisiv acum 3 ani pentru un loc în Top 6, de această dată având totuşi drept la recurs. Cele două au mai avut o miză comună, în pauza de iarnă, antrenorul Edi Iordănescu, adjudecat de Gaz Metan, în ciuda insistenţelor oltenilor. Meciul cu Gaz Metan era unul extrem de important pentru gazde. Un eşec la debut, pe teren propriu, arunca în aer Bănia, care pare că stă pe un butoi de pulbere. O înfrângere afecta atmosfera şi punea o presiune enormă şi din punct de vedere al ierarhiei, fiindcă urmează două deplasări şi un meci acasă cu campioana, CFR Cluj. În timp ce pentru Mediaş nu era o tragedie un eşec, atât pentru că nu are presiunea fanilor şi a obiectivului, dar şi fiindcă are un program mai accesibil.

Craiova a propus o singură noutate în primul 11 faţă de anul trecut, Nistor, în timp ce Mediaşul a avut doi debutanţi în echipa de start: Hora şi de Moura. Craiovenii au rămas fideli sistemului 4-3-3, în timp ce Edi a început într-un 4-4-2, făcându-i loc lui Hora în atac, lângă golgheterul Buş. Ştiinţa putea sparge gheaţa devreme, în primul minut, dar Mihăilă, mult mai eficient la naţionala U21 decât la club, a înălţat mingea peste poartă, singur cu Pleşca. A marcat totuşi peste câteva minute Cicâldău, la o altă fază cursivă, care a lăsat perplexă apărarea oaspeţilor. Mihăilă, care dăduse assist involuntar la gol, a ratat şansa  de 2-0, când lovitura sa de cap doar a ameninţat vinclul. Mihăilă a fost delegatul cu ocaziile, iar Cicâldău a confirmat că este principalul marcator. Decarul a transformat superb o lovitură liberă scoasă din Nistor, ajungând la 8 goluri în acest campionat. Gazul a revenit în joc prin mai multe faze fixe din preajma careului oltean, iar până la urmă a avut parte şi de una chiar din suprafaţa de pedeapsă. Cardoso a fost oprit din driblinguri numai prin fault şi abia în careu, iar Marius Constantin e letal de la punctul cu var. Prima repriză a avut cam de toate pentru cei 15 mii de spectatori, Liga I reluându-se cu un meci de pus în vitrină.

În partea secundă a continuat fotbalul de calitate. Ambele echipe şi l-au propus şi l-au şi etalat din plin. A fost meci şi în tribune. Dacă oaspeţii n-au avut galerie, Peluza Nord şi tribuna a doua de pe „Ion Oblemenco” s-au încăierat de la distanţă, motivul fiind Pigliacelli, italianul contestat vehement, inclusiv prin mesaje, de galerie, şi aplaudat frenetic de ceilalţi.

Craiova l-a avut din nou în teren, după 3 luni, pe golgheterul Koljic, iar acesta s-a implicat în faza golului trei, la un corner. Din clinciul său cu un fundaş advers, mingea a sărit la Cosic, iar fundaşul sârb a avut o reluare de atacant, imparabilă. Primul gol pentru Universitatea al stoperului care anul trecut fusese folosit mijlocaş. Imediat, Ivan a irosit ocazia începutului de an, când n-a acoperit mingea sărită de la Pleşca pe 6 metri, poarta fiind goală. Edi Iordănescu a folosit trei fundaşi dreapta în acest meci şi probabil nu l-a mulţumit niciunul, în condiţiile în care Mihăilă s-a simţit foarte bine în acea zonă, chiar dacă nu a marcat. Gazul n-a avut suficientă forţă să revină în joc, chiar dacă a mai survolat careul oltean cu câteva mingi. Craiova a arătat mult mai bine decât în „era Piţurcă” şi face un pas enorm spre play-off. Dar gândurile oltenilor sunt mai îndrăzneţe de atât.