Violonistul Gabriel Niță, solist în concertul de vineri seara al Filarmonicii „Oltenia”

0
148

„Ciaccona” în Sol minor pentru vioară, orchestră de coarde și clavecin de Tomaso Antonio Vitali / Ottorino Respighi îl readuce ca solist pe scena Filarmonicii „Oltenia”, vineri, 1 februarie 2019, de la ora 19.00, pe violonistul craiovean Gabriel Niță. La pupitrul Orchestrei Simfonice a instituției se va afla dirijorul Giovanni Panella (născut în Italia şi stabilit în Argentina), iar programul serii va mai cuprinde „Pičce héroďque” în Si minor pentru orchestră de César Franck / Giovanni Panella și Simfonia nr. 5 în Mi minor, op. 64 de Piotr Ilici Ceaikovski.

Născut în anul 1985, Giovanni Panella a început educația muzicală la doar 14 ani, studiind deja dirijatul coral (cu maestrul Pio di Meo) și orchestral (cu maestrul Gian Luigi Zampieri). Este absolvent al Conservatoarelor „L. Refice” din Frosinone (compoziție și dirijat coral) și „San Pietro a Majella” din Napoli (dirijat orchestră). S-a perfecționat la Academia Chigiana din Siena, sub îndrumarea maestrului Gianluigi Gelmetti. Din 2011 își desfășoară activitatea artistică în America de Sud, cu precădere în Argentina, colaborând cu Orquesta de la “Casa de la Opera de Buenos Aires”, Orquesta de Cámara del Congreso de la Nación Argentina, Orquesta Municipal de Avellaneda, Orquesta Municipal de Berisso, „Opera de Mar del Plata” ș.a.

Gabriel  Niță este absolvent al Academiei de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, la secţia interpretare muzicală – vioară, urmând în acelaşi timp şi cursurile secţiei compoziţie din cadrul aceleiaşi instituţii academice. Este laureatul multor concursuri prestigioase de vioară, naţionale şi internaţionale: „Vaclav Huml” Zagreb, Croaţia (1985), „Rodolfo Lipizer” Gorizia, Italia (1986) şi Anvers, Belgia (1995). Este membru al Uniunii Compozitorilor din România şi al Academiei „Santa Cecilia” din Roma, autor a peste 300 de lucrări ce cuprind compoziţii şi aranjamente pentru orchestră; pasiunea componistică fiind recunoscută şi prin faptul că este reprezentantul pentru Europa al Make Music Finale Software developement. Violonistul craiovean a scris recent orchestraţia Concertului nr. 2 în Si minor „La Campanella”, a Concertului nr. 4 în Re minor şi a Concertului nr. 5 în La minor pentru vioară de Niccolň Paganini.