Protecţia unităţilor şcolare, pe ordinea de zi a Colegiului Prefectural Dolj

0
1152

Ieri, în prima şedinţă a Colegiului Prefectural Dolj , din acest an,  unul dintre punctele aflate pe ordinea de zi s-a referit la asigurarea protecţiei unităţilor şcolare, pe ultimul trimestru al anului trecut. Raportul a fost prezentat de adjunctul inspectorului şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, comisar – şef Laurenţiu Dumitrescu. Conform acestuia, infracţionalitatea este aproximativ egală cu aceeaşi perioadă din 2017. Mai sunt , însă, semnalate şi situaţii care trebuie neapărat reglementate.

Anul trecut, a fost întocmit Planul Teritorial Comun de Acţiune (PTCO), pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi cadrelor didactice şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar din Dolj, nr. 122.931/03.09.2018, aprobat prin Ordinul Prefectului judeţului Dolj, nr. 9.790/14.09.2018. Conform acestuia, din totalul unităţilor şcolare, 558  au fost repartizate, pentru menţinerea ordinii publice, structurilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj (421 în mediul rural), 23 structurilor de jandarmi şi zece Poliţiei locale Craiova. Au fost constituite, cu caracter permanent, 28 de patrule, care acţionează zilnic, în timpul procesului de învăţământ, 24 fiind în Craiova, cu sprijinul unităţilor de jandarmi şi ale Poliţiei locale , iar alte patru sunt constituite de IJJ Dolj, în Calafat, Băileşti, Filiaşi şi Segarcea. În această perioadă au fost aplicate 61 de sancţiuni contravenţionale. Nu au lpisit întâlniri, organizate de forţele de menţinere a ordinii publice, cu elevi, cadre didactice, părinţi, în vederea prevenirii delincvenţei juvenile, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Consiliul Judeţean  Dolj, Instituţia Prefectului Dolj, etc.

Deocamdată, mai sunt lipuri în asigurarea pazei

Asigurarea pazei şi securităţii unităţilor de învăţământ preuniversitar nu au lipsit dintre obiectivele poliţiştilor doljeni, dar mai sunt puncte de remediat. „Din totalul instituţiilor şcolare, aproape 79% sunt asigurate cu o formă de pază/securitate. Rămân 129 de şcoli care nu au pază umană sau sisteme de supraveghere video, iar 11 instituţii, nouă în mediul rural, nu au gard împrejmuitor. De asemenea, 26 de  unităţi (24 în comune) sunt amplasate în zone iluminate necorespunzător, iar 17 (şase în mediul urban) fac parte din zone izolate. Sperăm ca, în această primăvară, toate deficienţele să fie remediate. În ceea ce priveşte infracţionalitatea, aceasta se menţine la aproximativ acelaşi nivel cu perioada similară din 2017. Aici, nu au fost sesizate fapte cu grad ridicat de pericol, fiind vorba de lovire sau alte violenţe şi furt, produse , în general, între elevii din aceeaşi unitate de învăţământ. Se menţin, încă riscuri generate de precaritatea şi, uneori, lipsa controlului accesului în şcoli. Vom continua acţiunile de prevenire şi combatere a faptelor antisociale, în parteneriat cu reprezentanţii ISJ şi ai altor instituţii abilitate”, a precizat comisar – şef  Laurenţiu Dumitrescu, adjunct al IPJ Dolj.