Teatrul Național din Craiova lansează programul „drama.NOW!”

0
240

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova lansează programul „drama.NOW!”, care cuprinde trei spectacole-lectură cu texte contemporane din dramaturgia mondială, în fiecare stagiune. Primul spectacol, „Contra Libertății” – reprezentație unică – va fi prezentat în premieră mondială mâine, 1 februarie, ora 19.00, la Sala Studio. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, cu rezervare la Agenția teatrală (tel. 0251.413.677).

„Contra Libertății” de Esteve Soler este prima parte a noii trilogii a dramaturgului catalan – „Trilogia Revoltei” („Contra Libertății”, „Contra Egalității”, „Contra Fraternității”). «„Contra Libertății” este despre o Europă cu pereți care separă mamele și copiii. Nu foarte diferit de ceea ce se întâmplă astăzi, acolo unde refugiații nu pot intra pe „pământul promis”», precizează organizatorii. Din distribuție fac parte actorii Iulia Lazăr, Alex Calangiu, Marian Politic, Monica Ardeleanu, Costinela Ungureanu și Ștefan Cepoi.

Regia spectacolului-lectură este semnată de Bobi Pricop, după o traducere de Alina Cantacuzino. Este a treia sa întâlnire cu un text de Esteve Soler, după ce în 2013 a montat „Contra Progresului” la Teatrul Bulandra din București, iar în 2014, „Contra Iubirii”, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț.

În 2013, Bobi Pricop a fost regizorul câștigător al ediției a III-a a Concursului de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români – lansat de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, spectacolul „Profu’de Religie” de Michaela Michailov devenind rapid un succes. Au urmat apoi spectacolele „Iluzii” de Ivan Vîrîpaev (2015) și „Autorul” (2017).

«Esteve Soler este un dramaturg catalan de mare forţă. Prima trilogie – „Trilogia Indignării” („Contra Progresului”, „Contra Iubirii”, „Contra Democrației”) a fost tradusă în numeroase limbi, iar textele – suprarealiste, de umor absurd, după cum le numește autorul – au fost montate în Germania, SUA, Elveţia, Austria, Grecia, Venezuela şi Chile», se menționează într-un comunicat de presă al Teatrului Național „Marin Sorescu”.

Alte două texte din dramaturgia contemporană mondială vor fi prezentate publicului craiovean sub forma unor spectacole-lectură pe parcursul anului 2018 în cadrul programului „drama.NOW!”.