Florin Iordache, ministrul Justiţiei: Voi discuta cu premierul despre ordonanţe

0
464

Florin IordacheMinistrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat, ieri, la începutul dezbaterii publice pe proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, care s-a desfăşurat la Ministerul Justiţiei, că de graţiere nu vor beneficia violatorii, criminalii, recidiviştii sau cei acuzaţi de fapte de corupţie. Acestuia i s-a cerut demisia de către reprezentanţi ai mai multor asociaţii neguvernamentale în timpul dezbaterii, alţi cetăţeni anunţând că susţin actele normative din cauza condiţiilor inumane din penitenciarele româneşti.

La finalul dezbaterii publice privind proiectele de ordonanţe de urgenţă privind justiţia, Florin Iordache a precizat că varianta iniţială a actelor normative va fi modificată, urmând a se stabili dacă vor fi adoptate de Guvern sau dacă discuţiile se vor muta în Parlament. “Am luat act şi vom analiza toate propunerile care au fost făcute. Pentru graţiere, de la început am spus mai multe principii pe care le vom respecta, nu se adresează unor anumite persoane ci încercăm să redresăm anumite condiţii din penitenciare. Nu se adresează criminalilor, violatorilor, fapte de corupţie, recuperarea prejudiciului. În al doilea act am ţinut cont de recomandările CCR. (…) Ne dorim nişte legi clare, coerente, pe care fiecare cetăţean dacă are sau nu pregătire juridică să le poată respecta. Ăsta e mandatul cu care am venit eu aici, să repar toate acesta lucruri. Actele normative nu se fac pentru politicieni ci pentru a rezolva politica penală a statului. Nu am avut în vedere o anumită persoană. Actele normative nu vizează persoane sau politicieni. Voi avea o discuţie cu premierul României, Sorin Grindeanu, şi vă vom comunica ce vom discuta. În urma consultărilor de astăzi am nişte observaţii care vreau să fie cuprinse în textul celor două ordonanţe. Rostul consultării este să preia puncte de vedere, o serie de observaţii am primit de la societatea civilă şi de la cetăţeni şi le vom avea în vedere. Varianta iniţială fără îndoială va fi amendată. Propunerea pe care o voi face guvernului va fi propunerea Ministerului Justiţiei”, a declarat ministrul Justiţiei, Florin Iordache, la finalul dezbaterilor.

Întrebat dacă înainte de a prelua portofoliul de la Justiţie i-a cerut Liviu Dragnea să reglementeze aceste aspecte privind sistemul judiciar, Florin Iordache a răspuns “Cu siguranţă, nu!”.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut, ieri, pe Facebook, guvernului să retragă proiectele de ordonanţă privind amnistia şi modificarea Codurilor penale şi să nu treacă peste voinţa cetăţenilor. „Guvernul nu poate să treacă peste voinţa cetăţenilor, care este suverană. Vocea oamenilor nu mai poate fi ignorată! O democraţie solidă este una în care majorităţile nu abuzează de drepturile lor doar pentru că deţin, vremelnic, puterea. Solicit Guvernului să abandoneze demersurile privind graţierea şi modificarea Codurilor penale. România are doar de pierdut din prelungirea acestei situaţii care a scos zeci de mii de români în stradă”, a scris preşedintele pe pagina sa de Facebook. Mesajul şeful statului a venit în contextul în care, ieri, la Ministerul Justiţiei a avut loc loc dezbaterea publică pe marginea celor două proiecte de ordonanţă de urgenţă.